Jump to content
jaedge

Fermentacja Kolscha. Cicha w kegach.

Recommended Posts

Od niedzieli burzliwie fermentuje Kolsch na drożdżach "Wyesast 2565 Kolsch" , fermentuję w temp 16 st. po przefermentowaniu , ale nie mniej niż 10-14 dni ,planuję przelać na cichą.

Do tej pory cicha przeprowadzałem w plastikowych fermentorach , teraz mam plan żeby cichą przeprowadzić w kegach cornelius  19l. Piwa jest ok 50 litrów ,więc plan jest taki zeby 

zapełnić dwa kegi, a resztę przelać do fermentora i to z fermentora trafi do butelek. 

Mam kilka pytań , również w związku z tym że po raz pierwszy do fermentacji korzystam ze sterowanej lodówki , a nie jak do tej pory sił natury:

1.Czy temperaturę burzliwej utrzymywać na jednym poziomie , czy zwiększać z czasem? 

2. Czy po przelaniu do kega zapodać CO2 . Czy  tylko "wygonić" powietrze, czy może jakąś konkretną  dawkę?.

3. Jak długo trzymać na cichej , czy 3 tygodnie w temp.  8 st będzie ok? 

   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli mogę podłaczyc sie do tematu , to mialbym jedno pytanie - czy, jesli planuje 4 tygodniowe lezakowanie  Koelscha w 8C  (po ustaniu fermentacji, której czas zakladam na 2 tyg) to zlewać ja na ten miesiac znad drożdży, czy zostawić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 10.10.2018 o 14:04, jaedge napisał:

Od niedzieli burzliwie fermentuje Kolsch na drożdżach "Wyesast 2565 Kolsch" , fermentuję w temp 16 st. po przefermentowaniu , ale nie mniej niż 10-14 dni ,planuję przelać na cichą.

Do tej pory cicha przeprowadzałem w plastikowych fermentorach , teraz mam plan żeby cichą przeprowadzić w kegach cornelius  19l. Piwa jest ok 50 litrów ,więc plan jest taki zeby 

zapełnić dwa kegi, a resztę przelać do fermentora i to z fermentora trafi do butelek. 

Mam kilka pytań , również w związku z tym że po raz pierwszy do fermentacji korzystam ze sterowanej lodówki , a nie jak do tej pory sił natury:

1.Czy temperaturę burzliwej utrzymywać na jednym poziomie , czy zwiększać z czasem? 

2. Czy po przelaniu do kega zapodać CO2 . Czy  tylko "wygonić" powietrze, czy może jakąś konkretną  dawkę?.

3. Jak długo trzymać na cichej , czy 3 tygodnie w temp.  8 st będzie ok? 

   

1. Jesli jeszcze nie przelales to poczekaj jeszcze z tydzien a nawet dwa spokojnie, i mozesz podniesc temperature o pare stopni zeby pobudzic drozdze do sprzatania. 

2. Mozesz normalnie nagazowac. 

3. Jesli masz lodowke ze sterownikiem to z lageruj to piwo przez pare tygodni w 2 stopniach, 3 powinny byc ok jesli musisz zwolnic lodowke na cos innego. 

W dniu 10.10.2018 o 19:41, fotohobby napisał:

Jesli mogę podłaczyc sie do tematu , to mialbym jedno pytanie - czy, jesli planuje 4 tygodniowe lezakowanie  Koelscha w 8C  (po ustaniu fermentacji, której czas zakladam na 2 tyg) to zlewać ja na ten miesiac znad drożdży, czy zostawić ?

 

A mozesz nic nie zakladac i dac drozdzom przefermentowac spokojnie? 2 tygodnie to dla kolsha bedzie za malo, mozliwe ze i 3 bedzie za malo. 

I co do lagerowania to samo co wczesniej, jak bedziesz pewny ze drozdze skonczyly po sobie sprzatac przelej do osobnego zbiornika i lageruj w temperaturze jak najblizszej 0 stopni. 

 

Robilem kolsza na swiezej gestwie, z mojego doswiadczenia 3 tygodnie to za malo. 

Jesli zawczesnie zaczniecie lagerowac to drozdze po sobie nie sprzatna i piwo tylko ladnie wam sie wyklaruje. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Lasek napisał:

A mozesz nic nie zakladac i dac drozdzom przefermentowac spokojnie? 2 tygodnie to dla kolsha bedzie za malo, mozliwe ze i 3 bedzie za malo. 

I co do lagerowania to samo co wczesniej, jak bedziesz pewny ze drozdze skonczyly po sobie sprzatac przelej do osobnego zbiornika i lageruj w temperaturze jak najblizszej 0 stopni. 

 

Robilem kolsza na swiezej gestwie, z mojego doswiadczenia 3 tygodnie to za malo. 

Jesli zawczesnie zaczniecie lagerowac to drozdze po sobie nie sprzatna i piwo tylko ladnie wam sie wyklaruje

 

Mogę nie zakładać, ale po 7 dniach w 14,5C, po trzech w 17C  BLG=4 (zacierane w 68C, 2 .3kg słodu, 1.7kg ekstraktu płynnego). Na powierzchni już czysto, piwo z dnia na dzień bardziej klarowne. Dziś rano wyłączyłem lodówkę, temp sięgnęła już 19C. Mogę przetrzymać jeszcze choćby w tydzień w 19C .

Co do lagerowania - mogę to zrobić w pomieszczeniu ze stabilnym 8C, lub w lodówce bez sterownika (2-6C)

Moja ze sterownikiem będzie już miała inny fermentor do schładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, fotohobby napisał:

 

Mogę nie zakładać, ale po 7 dniach w 14,5C, po trzech w 17C  BLG=4 (zacierane w 68C, 2 .3kg słodu, 1.7kg ekstraktu płynnego). Na powierzchni już czysto, piwo z dnia na dzień bardziej klarowne. Dziś rano wyłączyłem lodówkę, temp sięgnęła już 19C. Mogę przetrzymać jeszcze choćby w tydzień w 19C .

Co do lagerowania - mogę to zrobić w pomieszczeniu ze stabilnym 8C, lub w lodówce bez sterownika (2-6C)

Moja ze sterownikiem będzie już miała inny fermentor do schładzania.

To ze blg nie spada nie znaczy ze fermentacja sie skonczyla, to samo w kwestii piany na powierzchni. 

Nie ma sie po co spieszyc. 

 

Lagerowac najlepiej w temperaturze jak najblizszej 0 wiec lodowka bez sterownika z ustawionym na maksa chlodzeniem bedzie ok. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc. Tak jak radziłeś podniosłem temp . , blg od kilku dni się nie zmienia (2,5) , na powierzchni jeszcze jest czapa drożdży, na początku kilka razy drożdże wylazły

do słoika przez rurkę.

Poczekam jeszcze kilka dni i będę przelewał .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...