Damian Gaweł 0 Zgłoś Napisano 9 Październik 2018 Witam szanowne grono. Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje: Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono. - Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy. - Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym. - Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa. - Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach. Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury? Będę wdzięczny za wszelką pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barczyko 0 Zgłoś Napisano 9 Październik 2018 Wygląda jak opis piwa w stylu Berliner Weisse. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szakal75 42 1 Browary Zgłoś Napisano 10 Październik 2018 (edytowane) 9 godzin temu, Damian Gaweł napisał: Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) Czy to nie rodzina z Tomkiem Szycem Jeśli tak to trzeby by było go zapytać może zrobi jakiś filmik na swoim kanale Edytowane 10 Październik 2018 przez Szakal75 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 538 1 Browary Zgłoś Napisano 10 Październik 2018 12 godzin temu, Damian Gaweł napisał: Witam szanowne grono. Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje: Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono. - Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy. - Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym. - Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa. - Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach. Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury? Będę wdzięczny za wszelką pomoc Napisz do Maćka z bloga http://notopopiwku.blogspot.com/ Maciej lubi zgłębiać historyczne style i do tego mieszka w Nowym Tomyślu czyli za miedzą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian Gaweł 0 Zgłoś Napisano 10 Październik 2018 dziękuje za dotychczasową pomoc🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach