Jump to content
Damian Gaweł

Zbąszyńskie Piwo Białe

Recommended Posts

Witam szanowne grono.

 

Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje:

Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono.
- Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy.
- Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym.
- Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa.
- Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach.

 

Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury?

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Damian Gaweł napisał:

Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc)

Czy to nie rodzina z Tomkiem Szycem :) Jeśli tak to trzeby by było go zapytać może zrobi jakiś filmik na swoim kanale :)

Edited by Szakal75

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Damian Gaweł napisał:

Witam szanowne grono.

 

Mam pytanie odnośnie receptury na to chyba już zapomniane w Polsce piwo. Do tej pory znalazłem następujące informacje:

Przed wojną białe piwo w Polsce produkowane było tylko w Zbąszyniu. Niemiecki właściciel (Gustaw Szyc) przywiózł recepturę z ojczyzny, później był oskarżony o jej kradzież, lecz nigdy mu tego nie udowodniono.
- Skład białego piwa: woda, słód pszenny, słód jęczmienny, drożdże, kwas mlekowy.
- Białe piwo zawierało kwas mlekowy przez co było kwaśne i pito je najczęściej z sokiem malinowym.
- Pito je w kielichu, a nie w kuflu jak wszystkie inne piwa.
- Co ciekawe białe piwo mogli pić nawet cukrzycy, zawierało ono 2-3% alkoholu. Produkowane w butelkach 200 lub 400 ml. jak również w beczkach.

 

Jest ktoś kto pomoże w jakich proporcjach je odtworzyć? Dokładnie jakie składniki dobrać? Gdzie mogę poszukać starej receptury?

 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

 

 

Napisz do Maćka z bloga http://notopopiwku.blogspot.com/

Maciej lubi zgłębiać historyczne style i do tego mieszka w Nowym Tomyślu czyli za miedzą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...