Jump to content
Sign in to follow this  
Michał Kaczyński

Pierwszy brewkit Stout

Recommended Posts

Witam, zrobiłem swojego pierwszego brewkita stout milk. Jedna rzecz mnie niepokoi. Od dodania drożdży (safale 04) minęło 14 h, a piany na powierzchni bardzo mało, jeszcze nawet nie okryła całej powierzchni. To nawet nie piana tylko skupiska pęcherzyków. Nie ma to "budowy" jak np na różnych zdjęciach z internetu... Czy brak tej piany może być spowodowany, że po przelaniu brewkitu wrzącego do fermentora z wodą musiałem odczekać jeszcze prawie 2,3h ( drożdże przez ten czas były już uwodnione),by się ochłodziło do 28'C(aktualnie jest ok 25'C) i woda się wysyciła tlenem co uniemożliwiło drożdżom pierwszą fazę tj namnażanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże do potrzebują tlenu żeby się namnożyć. I należy je zadać w temp optymalnej (zależy od szczepu). Kiedy dokładnie dodałeś drożdże?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak w 28 stponiach to powinny przeżyć. A ile czasu minęło od uwodnienia do zadania ich do brzeczki?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz koniecznie poczytać o uwadnianiu i zadawaniu drożdży na wiki albo szukać tematy na forum. Wszystko jest opisane. Nie trzymałem w wodzie tyle czasu drożdży, ale po takim czasie i jeśli nie natleniłeś brzeczki przed ich zadaniem to myślę, że mogą nie wystartować.

 

Zacznij tutaj https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Edited by josephson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystartują,  zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. 

Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. 

Lepiej wsypać suchary na brzeczkę,  niż zadawać w takich temperaturach. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wystartują,  zjedzą wszystko. Ale będą się wlokly i fuzli będzie spora ilość. 
Przy s04 to brzeczka powinna mieć 14-16C. Inne dane na paczkach to raczej marketing. 
Lepiej wsypać suchary na brzeczkę,  niż zadawać w takich temperaturach. 
 

14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, hymek napisał:


14 stopni to trochę przesada. Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miałem niemiłe przygody z s-04, potrafią być złośliwe przy wyższych temperaturach co skutkuje paskudnym piwem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, hymek napisał:

Dla wszystkich górniaków spokojnie można przyjąć te 17-19 stopni jako optymalne

Bardzo duże uogólnienie i nie prawdziwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Jankasper napisał:

Wszystko fajnie,  ale jak zadasz s04 w 19C,  to jak rusza,  będzie w fermentorze jakieś 22. A z tego nic dobrego nie będzie. 

Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Jeffrey_lbn napisał:

Swojego ostatniego FESa czy RISa fermentowałem na tych drożdżach w temperaturze otoczenia 18-19 st.C. Co więcej zadawałem je gdy piwo miało jeszcze ok 25st. C i piwa ładnie wystartowały i wyszły bardzo dobrze choć możliwe, że w 14-16st. byłyby jeszcze lepsze. Stwierdzenie z góry, że nic dobrego nie będzie z piwa na S04, które w czasie fermentacji ma 22st. jest trochę przesadzone bo miałem okazję się o tym przekonać.

No to może inaczej... wysoka temp. fermentacji niektórymi drożdżami zwiększa prawdopodobieństwo paskudnego efektu końcowego

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo duże uogólnienie i nie prawdziwe.

Dlaczego nieprawdziwe? Jeśli utrzymasz temp. brzeczki w okolicach 17 stopni to większość rodzajów drożdży będzie się miała dobrze. Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, hymek napisał:

Dlaczego nieprawdziwe?

Bo

9 godzin temu, hymek napisał:

większość rodzajów drożdży

To nie

 

W dniu 10.10.2018 o 07:15, hymek napisał:

Dla wszystkich górniaków

 

9 godzin temu, hymek napisał:

Jedyny wyjątek stanowić będą belgi i brety

Nie jedyny, bo sam wymienisz dwa rodzaje, a są jeszcze chociazby kveiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...