Skocz do zawartości

Red (Burgund) Ale


markus383

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Co myślicie o recepturze na piwo o tytułowym kolorze?

blg = 12,5

IBU = 24

ilość ~ 7 litrów

 

Zasyp:

- słód wiedeński - 1 kg

- monachijski I - 0,3 kg

- carared - 0,4 kg

- ekstrakt słodowy karmelowy - 0,07 kg (muszę go w końcu wykorzystać :P )

Chmielenie:

- 45 min - Iunga - 3 g

- 15 min - Iunga - 3 g

- 5 min - Hallertauer Taurus - 10 g

- na zimno - Oktawia i Hallertauer Taurus

Drożdże:

S-04

 

Ilość chmieli użytych  chciałbym zostawić, ponieważ muszę je wykorzystać.

Ekstrakt słodowy karmelowy też chciałbym pozostawić, ponieważ mam do jeszcze z kilogram i także chciałbym go wykończyć.

 

Co do słodów, to czy nie będzie zbyt karmelowo? Może zamiast Wiedeńskiego dać Pale Ale albo Pilzneński?

 

Piwo z założenia ma mieć kolor zbliżony do czerwonego lub burgundowego. Smak ma mieć słodowy, pełny z lekkim karmelem, goryczka na poziomie niskim, podobnym do koncernowych lagerów (na odrobinę wyższym poziomie).

Ma ponadto stanowić warkę, z której zaczerpnę gęstwę do Barley Wine.

 

Edytowane przez markus383
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiedeński można zostawić, natomiast prawie 25% zasypu carared - wyjdzie spory ulepek. Jeśli zależy Ci na kolorze, zastanowiłbym się nad obcięciem ilości tego słodu, zamiast tego możesz dodać z 10-20g jęczmienia palonego na wygrzew, podbije kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.