Jump to content
Sign in to follow this  
markus383

Red (Burgund) Ale

Recommended Posts

Witajcie.

Co myślicie o recepturze na piwo o tytułowym kolorze?

blg = 12,5

IBU = 24

ilość ~ 7 litrów

 

Zasyp:

- słód wiedeński - 1 kg

- monachijski I - 0,3 kg

- carared - 0,4 kg

- ekstrakt słodowy karmelowy - 0,07 kg (muszę go w końcu wykorzystać :P )

Chmielenie:

- 45 min - Iunga - 3 g

- 15 min - Iunga - 3 g

- 5 min - Hallertauer Taurus - 10 g

- na zimno - Oktawia i Hallertauer Taurus

Drożdże:

S-04

 

Ilość chmieli użytych  chciałbym zostawić, ponieważ muszę je wykorzystać.

Ekstrakt słodowy karmelowy też chciałbym pozostawić, ponieważ mam do jeszcze z kilogram i także chciałbym go wykończyć.

 

Co do słodów, to czy nie będzie zbyt karmelowo? Może zamiast Wiedeńskiego dać Pale Ale albo Pilzneński?

 

Piwo z założenia ma mieć kolor zbliżony do czerwonego lub burgundowego. Smak ma mieć słodowy, pełny z lekkim karmelem, goryczka na poziomie niskim, podobnym do koncernowych lagerów (na odrobinę wyższym poziomie).

Ma ponadto stanowić warkę, z której zaczerpnę gęstwę do Barley Wine.

 

Edited by markus383

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiedeński można zostawić, natomiast prawie 25% zasypu carared - wyjdzie spory ulepek. Jeśli zależy Ci na kolorze, zastanowiłbym się nad obcięciem ilości tego słodu, zamiast tego możesz dodać z 10-20g jęczmienia palonego na wygrzew, podbije kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...