Jump to content
Sign in to follow this  
BeowulfPL

APA, ocena receptury

Recommended Posts

Hej, chcę uwarzyć piwo które ma być przede wszystkim cytrusowe, także z nutami innych owoców i z wyraźną goryczką. Chcę otrzymać ok 20 litrów piwa z około 5% alko. Planuję zrobić to tak:

Zacieranie

Pale Ale Zero Viking Malt 5kg 67stopni przez 60 minut, podgrzewam do 72 i filtruję.

Gotowane: 60 minut

Galaxy 10g, Enigma 10g - 15 minut

Galaxy 10g, Enigma 10g - 10 minut

Galaxy 10g, Enigma 10g - 5 minut

Fermentacja burzliwa, drożdże US-05, 7-10 dni (piwnica, 20stopni, niestety nie dysponuję chłodniejszym miejscem.)

Cicha 10-14 dni, 30g Cascade 3 dni przed końcem.

Co o tym sądzicie? :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemasz!

 

W jakie blg poczatkowe celujesz?

Co z chmieleniem na goryczke?

Jesli podgrzewac do mash outu to do 78°C.

Ja bym dodal caly chmiel na 5' albo 0' jesli chcesz mocne aromaty cytrusowe, no i dorzucil bym monachijskiego I zeby podbic slodowosc w smaku ale to juz kwestia gustu:)

 

 

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celuję w ~12,5BLG, wszystko wyliczałem w Brewness. Wyszło mi też ~38 IBU, a chmielenia na zimno brewness nie zlicza więc może do tych 50 dobije co mnie w sumie zadowoli. Faktycznie na 0 albo na 5 mógłbym coś jeszcze wrzucić aby podpić smak i aromat cytrusowy. (bardzo podobała mi się w American IPA taka ciągnąca po gardle goryczka (jakby grejpfrutowa). A jaki chmiel dorzucić jeszcze polecacie, coś z tych co mam (galaxy, enigma, cascade) czy coś innego dokupić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmielenie na zimno nie wnosi goryczki, tylko gotowanie chmielu ją daje. moim zdaniem bez sensu rozbiłeś chmiel na 15, 10 i 5 minut. policz sobie ile wyjdzie IBU jak dasz z 10g na 60',  potem z 15g na 10' i z 15g na 0'. na cichą daj te 30g cascade. możesz też na 10' i 0' dać po 10g galaxy i 10g cascade jak masz tyle chmielu. na cichą też możesz dorzucić galaxy. ogólnie 30g chmielu do gotowania i 30 na zimną to trochę mało. chyba że robisz piwo homeopatyczne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli chodzi o chmielenie, ja bym dokupil columbusa/zeusa ( to to samo) i tym chmielil na goryczke celujac w 40-50IBU jesli chcesz ja solidnie czuc, no chyba ze masz inny chmiel goryczkowy i z jakiegos powodu nie bedzie Ci po drodze go kupic. 50g chmielu w 30' gotowania na smak - tu juz wybor nalezy do Ciebie w jakiej kombinacji, 50g chmielu na 5' lub 0', 50g chmielu na cichą.


Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...