Skocz do zawartości
majlosz

Tumidaj - Jarociński Browar Domowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Miłosz i warzę od października 2017, pierwsze 10 warek za mną więc czas na poważniejsze warzenie i podzielenie się swoimi przepisami.

#1 Miał być FES a wyszedł stout :)

#2American biscuit

#3Stout

#4100% Peated

#5Robust Porter

#6Session American Biscuit (APA)

#7Weizen

#8Dunkel Weizen?

#9Black Ipa

#10Weizen z malinami

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr #11 Witbier Wit Stwosz (warzone 6.10)
 

Pilzneński Strzegom 2,4 kg

Płatki pszeniczne 2,2 kg

Płatki owsiane 0,2 kg

Chmiel Magnum 20g

Drożdże FM20 Białe Walonki

Woda z 6l baniaków z Lidla + kilka litrów z wodociągu

Zest z 2 pomarańczy i cytryny 

Kolendra indyjska niestety nie dotarła, poczta polska się nie spisała, wolałem nie psuć piwa zwykłą.

 

Zacieranie:

90 minut 63 stopnie

15 minut do wygrzewu 78 stopni

 

Gotowanie:

65 minut, na ostatnie 25 minut wrzucone 20g magnum, na ostatnie 10 zest.

Brzeczka schłodzona do 17 stopni, łącznie ok. 21,5 litra 11,5blg, drożdże zadane z przygotowanego wcześniej litrowego startera.

Po 12h pojawiła się piana. Fermentor w pomieszczeniu gdzie jest ok. 19 stopni. 

Piana jest cienka jak polsilver, ma dosłownie 0,5 cm, może to kwestia kondycji drożdży, zakupiłem je z terminem do 27.10.2018

Po tygodniu balingomierz wskazuje 3,5blg, delikatna siarka z probówki.

Dolana na cichą herbatka z 15g kolendry.
 

22.10 dodany zest z dwóch pomarańczy oraz jednej cytryny, dodatkowo zmiażdżone 15g ziaren kolendry, herbatka nic nie wniosła

1.11 piwo rozlane, 19,5 litra z 90g białego cukru, drożdże zeszły do 2,5 blg. Piwo pachnie i smakuje jak ciasto cytrynowe, zest trochę zdominował całość, kolendra bardzo słabo wyczuwalna.

Edytowane przez majlosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr #12 Wędzony FES The Caveman Sam
Pale Ale Viking 4.5 kg

Wędzony Brzozą Viking 1kg

Medium Peated Fawcett 0,5kg

Pszeniczny Czekoladowy Fawcett 0,5 kg

Carafa III Special 0,5 kg

Łuska ryżowa

 

Chmiel Magnum 40g

 

Drożdże FM602

 

Zakładane ok. 15,9 blg przy 20 litrowej warce wg wyliczeń brewness.

 

20 litrów do 72 stopni, słody wrzucone i pierwsza przerwa 30 minut w 64 stopniach

Kolejna przerwa 72 stopnie pół godziny.

Filtracja z wysładzaniem poszła błyskawicznie, brak dodatków niesłodowanych oraz duża ilość łuski zdziałały cuda. 

Gotowanie ok. 50 minut ze względu na to że skończył się gaz w butli, przez co jak było coraz mniej to coraz słabiej gotowała się brzeczka więc finalnie wyszło 22l 15.5 blg.

Drożdże zadane przy ok. 19 stopniach, fermentor zostawiony w pomieszczeniu z podobną temperaturą.

Po 12h ruszyły i przez dwa dni utrzymywały temperaturę niecałych 23 stopni. Temperatura zaczęła powoli spadać i drożdże opadają na dno

W dwa dni zasadniczo było po wszystkim, drożdże zeszły do 5blg.

 

18.11 zabutelkowałem testowo 4 sztuki, 23.11 pite nie było szczególnie nagazowane ale totalnie pozbawione off flavors z fermentacji

Blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5, w następny weekend całość do butelek

 

 

Edytowane przez majlosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ten biscuit bym wyrzucił. ciasteczkowości z tego raczej nie bedzie, a jak bedzie to i tak kiełbasa z wędzonego to przykryje.

 

ostatnio warzyłem coś podobnego, ale pale ale + monach 2 + palone + wędzonka. z 16BLG bez karmelu i tak Ci zostanie pewnie z 3-5 BLG (zależy jakie grzyby tam wrzucisz), w takich piwkach słodycz zamula. dlatego osobiście uważam że dobrze tu zadziała duże BLG w stosunku do OG i mocne odfermentowanie. ale to tylko moja opinia, myślę że i tak będzie smaczne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

ten biscuit bym wyrzucił. ciasteczkowości z tego raczej nie bedzie, a jak bedzie to i tak kiełbasa z wędzonego to przykryje. 

 

ostatnio warzyłem coś podobnego, ale pale ale + monach 2 + palone + wędzonka. z 16BLG bez karmelu i tak Ci zostanie pewnie z 3-5 BLG (zależy jakie grzyby tam wrzucisz), w takich piwkach słodycz zamula. dlatego osobiście uważam że dobrze tu zadziała duże BLG w stosunku do OG i mocne odfermentowanie. ale to tylko moja opinia, myślę że i tak będzie smaczne 

Grzyby jak widzisz FM602, nowe łotewskie do piw dymionych, ciężko mi powiedzieć jak głęboko zejdą. Wyrzucę biscuita i dam więcej pale ale

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fuzlowo - bimbrowy niestety, z 15 stopni przeniosłem do 19 i ch**  bombki strzelił, dopiero po dobrym pół roku dało się to pić ale torfowość mnie przerasta w tym piwie, lubię to w ciemnych ale to jest zdecydowanie zbyt przegięte.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#13 Oatmeal "witbier".

2kg Red Active Viking

1.8kg płatków owsianych

Chmiel Magnum 15g

Drożdże FM20 

 

Zacieranie:

50 minut 62 stopnie 

10 minut 72 stopnie

Filtracja to był jakiś dramat, słód dostałem w całości i oddałem znajomemu rolnikowi, który zmielił go na mąkę... 200g łuski ryżowej nie pomogło więc radziłem sobie na wszelkie możliwe sposoby przez co do brzeczki dostało się sporo skrobii.

 

Gotowanie 60 minut, chmiel na ostatnie pół godziny.

 

Ostatecznie 18 litrów 11 blg.

 

Drożdże zadane bezpośrednio z fiolki w 21 stopniach w pomieszczeniu o tej samej temperaturze.

Drożdże wystartowały po 20 godzinach. Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni, nie chłodzę fermentora - te drożdże lubią wyższe temperatury o czym przekonałem się warząc poprzedniego wita.

 

Podobnie jak przy poprzednim wicie piana jest niziutka, nie wiem z czego to wynika ale fermentacja idzie bardzo spokojnie, drożdże podniosły delikatnie temperaturę to 20,8 przy czym w pomieszczeniu jest 20,2.

 

26.11 pomiar blg dał wynik 2,5, w weekend przelane zostanie na cichą na skórki od grejpfruta

10.12 rozlew do butelek, nagazowanie 2.5, blg 2.5(+/- 0,5)

Piwo przy rozlewie kwaśne i rześkie, owoce zdominowały profil.

 

 

 

Edytowane przez majlosz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#14 Oatmeal American Wit "Lucy"

1.12.2018

2kg pilzneński Viking

2kg płatki owsiane błyskawiczne

1kg biscuit castle

 

100g citra

 

FM20 gęstwa

 

Zacieranie 

60 minut 63 stopni

Podgrzane do 78 stopni

 

Filtracja i wysładzanie słabo, dość długo to trwało, ostatni raz warzę bez łuski ryżowej.

 

Gotowanie 60 minut.

Chmielenie:

5 minut 25g

10 minut po schłodzeniu do 75 stopni intensywnie mieszając 25g

50g pójdzie na cichą

 

Całość schłodzona do 22 stopni, drożdże zadane, fermentor w pomieszczeniu z temperaturą 20.5 stopnia.

 

Całkowity czas pracy: 5h.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×