Jump to content
Sign in to follow this  
majlosz

Tumidaj - Jarociński Browar Domowy

Recommended Posts

Cześć, jestem Miłosz i warzę od października 2017, pierwsze 10 warek za mną więc czas na poważniejsze warzenie i podzielenie się swoimi przepisami.

#1 Miał być FES a wyszedł stout :)

#2American biscuit

#3Stout

#4100% Peated

#5Robust Porter

#6Session American Biscuit (APA)

#7Weizen

#8Dunkel Weizen?

#9Black Ipa

#10Weizen z malinami

#11 Witbier Wit Stwosz

#12 Wędzony FES The Caveman Sam

#13 Oatmeal Witbier

#14 Oatmeal American Wit Lucy

#15 Milk Stout Kris

#16a Cory Blond Ale

#16b Trevor Ale

#17 Owocowy weizen Ricky

#18 Weizen Stout

 

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr #11 Witbier Wit Stwosz (warzone 6.10)
 

Pilzneński Strzegom 2,4 kg

Płatki pszeniczne 2,2 kg

Płatki owsiane 0,2 kg

Chmiel Magnum 20g

Drożdże FM20 Białe Walonki

Woda z 6l baniaków z Lidla + kilka litrów z wodociągu

Zest z 2 pomarańczy i cytryny 

Kolendra indyjska niestety nie dotarła, poczta polska się nie spisała, wolałem nie psuć piwa zwykłą.

 

Zacieranie:

90 minut 63 stopnie

15 minut do wygrzewu 78 stopni

 

Gotowanie:

65 minut, na ostatnie 25 minut wrzucone 20g magnum, na ostatnie 10 zest.

Brzeczka schłodzona do 17 stopni, łącznie ok. 21,5 litra 11,5blg, drożdże zadane z przygotowanego wcześniej litrowego startera.

Po 12h pojawiła się piana. Fermentor w pomieszczeniu gdzie jest ok. 19 stopni. 

Piana jest cienka jak polsilver, ma dosłownie 0,5 cm, może to kwestia kondycji drożdży, zakupiłem je z terminem do 27.10.2018

Po tygodniu balingomierz wskazuje 3,5blg, delikatna siarka z probówki.

Dolana na cichą herbatka z 15g kolendry.
 

22.10 dodany zest z dwóch pomarańczy oraz jednej cytryny, dodatkowo zmiażdżone 15g ziaren kolendry, herbatka nic nie wniosła

1.11 piwo rozlane, 19,5 litra z 90g białego cukru, drożdże zeszły do 2,5 blg. Piwo pachnie i smakuje jak ciasto cytrynowe, zest trochę zdominował całość, kolendra bardzo słabo wyczuwalna.

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr #12 Wędzony FES The Caveman Sam
Pale Ale Viking 4.5 kg

Wędzony Brzozą Viking 1kg

Medium Peated Fawcett 0,5kg

Pszeniczny Czekoladowy Fawcett 0,5 kg

Carafa III Special 0,5 kg

Łuska ryżowa

 

Chmiel Magnum 40g

 

Drożdże FM602

 

Zakładane ok. 15,9 blg przy 20 litrowej warce wg wyliczeń brewness.

 

20 litrów do 72 stopni, słody wrzucone i pierwsza przerwa 30 minut w 64 stopniach

Kolejna przerwa 72 stopnie pół godziny.

Filtracja z wysładzaniem poszła błyskawicznie, brak dodatków niesłodowanych oraz duża ilość łuski zdziałały cuda. 

Gotowanie ok. 50 minut ze względu na to że skończył się gaz w butli, przez co jak było coraz mniej to coraz słabiej gotowała się brzeczka więc finalnie wyszło 22l 15.5 blg.

Drożdże zadane przy ok. 19 stopniach, fermentor zostawiony w pomieszczeniu z podobną temperaturą.

Po 12h ruszyły i przez dwa dni utrzymywały temperaturę niecałych 23 stopni. Temperatura zaczęła powoli spadać i drożdże opadają na dno

W dwa dni zasadniczo było po wszystkim, drożdże zeszły do 5blg.

 

18.11 zabutelkowałem testowo 4 sztuki, 23.11 pite nie było szczególnie nagazowane ale totalnie pozbawione off flavors z fermentacji

Blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5, w następny weekend całość do butelek

 

 

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten biscuit bym wyrzucił. ciasteczkowości z tego raczej nie bedzie, a jak bedzie to i tak kiełbasa z wędzonego to przykryje.

 

ostatnio warzyłem coś podobnego, ale pale ale + monach 2 + palone + wędzonka. z 16BLG bez karmelu i tak Ci zostanie pewnie z 3-5 BLG (zależy jakie grzyby tam wrzucisz), w takich piwkach słodycz zamula. dlatego osobiście uważam że dobrze tu zadziała duże BLG w stosunku do OG i mocne odfermentowanie. ale to tylko moja opinia, myślę że i tak będzie smaczne

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

ten biscuit bym wyrzucił. ciasteczkowości z tego raczej nie bedzie, a jak bedzie to i tak kiełbasa z wędzonego to przykryje. 

 

ostatnio warzyłem coś podobnego, ale pale ale + monach 2 + palone + wędzonka. z 16BLG bez karmelu i tak Ci zostanie pewnie z 3-5 BLG (zależy jakie grzyby tam wrzucisz), w takich piwkach słodycz zamula. dlatego osobiście uważam że dobrze tu zadziała duże BLG w stosunku do OG i mocne odfermentowanie. ale to tylko moja opinia, myślę że i tak będzie smaczne 

Grzyby jak widzisz FM602, nowe łotewskie do piw dymionych, ciężko mi powiedzieć jak głęboko zejdą. Wyrzucę biscuita i dam więcej pale ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fuzlowo - bimbrowy niestety, z 15 stopni przeniosłem do 19 i ch**  bombki strzelił, dopiero po dobrym pół roku dało się to pić ale torfowość mnie przerasta w tym piwie, lubię to w ciemnych ale to jest zdecydowanie zbyt przegięte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Oatmeal "witbier".

2kg Red Active Viking

1.8kg płatków owsianych

Chmiel Magnum 15g

Drożdże FM20 

 

Zacieranie:

50 minut 62 stopnie 

10 minut 72 stopnie

Filtracja to był jakiś dramat, słód dostałem w całości i oddałem znajomemu rolnikowi, który zmielił go na mąkę... 200g łuski ryżowej nie pomogło więc radziłem sobie na wszelkie możliwe sposoby przez co do brzeczki dostało się sporo skrobii.

 

Gotowanie 60 minut, chmiel na ostatnie pół godziny.

 

Ostatecznie 18 litrów 11 blg.

 

Drożdże zadane bezpośrednio z fiolki w 21 stopniach w pomieszczeniu o tej samej temperaturze.

Drożdże wystartowały po 20 godzinach. Temperatura w pomieszczeniu 20 stopni, nie chłodzę fermentora - te drożdże lubią wyższe temperatury o czym przekonałem się warząc poprzedniego wita.

 

Podobnie jak przy poprzednim wicie piana jest niziutka, nie wiem z czego to wynika ale fermentacja idzie bardzo spokojnie, drożdże podniosły delikatnie temperaturę to 20,8 przy czym w pomieszczeniu jest 20,2.

 

26.11 pomiar blg dał wynik 2,5, w weekend przelane zostanie na cichą na skórki od grejpfruta

10.12 rozlew do butelek, nagazowanie 2.5, blg 2.5(+/- 0,5)

Piwo przy rozlewie kwaśne i rześkie, owoce zdominowały profil.

 

 

 

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Oatmeal American Wit "Lucy"

1.12.2018

2kg pilzneński Viking

2kg płatki owsiane błyskawiczne

1kg biscuit castle

 

100g citra

 

FM20 gęstwa

 

Zacieranie 

60 minut 63 stopni

Podgrzane do 78 stopni

 

Filtracja i wysładzanie słabo, dość długo to trwało, ostatni raz warzę bez łuski ryżowej.

 

Gotowanie 60 minut.

Chmielenie:

5 minut 25g

10 minut po schłodzeniu do 75 stopni intensywnie mieszając 25g

50g pójdzie na cichą

 

17l brzeczki nastawnej 14blg

 

Całość schłodzona do 22 stopni, drożdże zadane, fermentor w pomieszczeniu z temperaturą 20.5 stopnia.

Fermentacja mało burzliwa, ok. tygodnia w 22 stopniach, następne dwa w 21 drożdże na spokojnie dojadały.

21.12 dodane 50g citry, zest z sokiem z 2 cytryn oraz 10g kurkumy

23.12 rozlew przy zejściu do 3,5blg, celowałem 2,5 vol

 

21.01 Małe podsumowanie tego piwa:

- zostało wysłane na Kuźnię Piwowarów, niestety nie przeszło dalej

- owocowość Citry wyszła długo po butelkowaniu

- następnym razem zrobię niższy ekstrakt

- kurkuma (tak myślę że to ona) dała nieprzyjemne posmaki na języku, trochę imbirowe, następnym razem 5g na gotowanie

 

 

 

Całkowity czas pracy: 5h.

 

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ponad miesięcznej przerwie w końcu kolejna warka

#15 Milk Stout Kris

Słody:

2kg pilzneński viking

0,5 kg pale ale viking

0,25kg carafa III special

0,5kg laktoza

 

Chmiel:

15g Magnum 12,1 AA

 

Drożdże:

Gęstwa FM 602

 

Zacieranie godzinę w 64 stopniach. Stosunek wody do ziarna 4/1

Filtracja błyskawiczna, gotowanie 1h, chmiel wrzucony na 30 minut, laktoza w ostatnich 15 minutach. 

Całość schłodzona w 30 minut do 20 stopni.

Drożdże zadane po napowietrzeniu blenderem.

 

Ostatecznie 21l 10blg czyli wg brewness 80% wydajności. 

 

 

20.01 pomiar dał 5 blg, piwo dość długo pracowało, bardzo wytrawne w smaku

 

24.01 piwo rozlane do butelek, nagazowanie 2,2 - 2,4 vol.

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16a Cory Blond Ale

#16b Trevor Ale

Słód:

3,5kg pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Chmiel:

25g Iunga

 

20l dzielone na 2 warki

 

Drożdże:

#16a - wyaest 3522

#16b - Oyl - 091

 

Zacieranie 60 minut 66 stopni, wygrzew.

Filtracja i wysładzanie bardzo sprawnie, gotowanie 60 minut, chmiel 45 minut.

Chłodzenie rekordowe 15 minut, ok. 40 litrów wody zużyte, wcześniej przygotowałem dwa wiadra wymieszanej wody z śniegiem.

 

Drożdże zadane w 19 stopniach.

20l brzeczki 11blg, wg brewness 75% wydajności.

 

Fermentacja:

Obydwa wiadra w piwnicy ze stałą temperaturą 20,5 stopnia.

 

Całość trafiła jako nawóz do choinek, wiadro z hotheadami sam ocet, ardeny pleśń.

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Owocowy weizen Ricky 

warzone 17.02

4h z myciem i sprzątaniem

Słód:

3 kg pszeniczny Viking

2 kg pilzneński Viking

 

Chmiel:

20g magnum 12,1 AA

 

Drożdże:

FM41 Gwoździe i banany

 

Dodatki:

Podział na 2 fermentory:

0,8kg malin /10 litrów

0,8kg wiśni /10 litrów

 

 

Zacieranie:

3,5l wody/1kg słodu

60 minut w 66 stopniach

wygrzew do 77 stopni

Filtracja spokojnie w pół godziny

 

Gotowanie:

60 minut, na ostatnie 20 wrzucony chmiel.

 

 

Fermentacja:

22l 12blg schłodzone do 20 stopni, drożdże zadane bezpośrednio z fiolki, fermentor w pomieszczeniu 21 stopni. 

 

Po 14 dniach piwo zlane na owoce. Zeszło do 2 blg.

 

15.03 zabutelkowane piwerka, celuję w nagazowanie 2,3vol.

 

Podsumowanie:

Podtrzymuję swoją opinię na temat malin, że nie wolno z nimi przeginać, ponownie całkowicie zdominowały piwo.

Wiśnia wyszła subtelniejsza, zwłaszcza w aromacie, w smaku jest petarda, zobaczymy po nagazowaniu jak to się ułoży, brakuje mi trochę tych słynnych bananów z tych drożdży.

 

Po refermentacji jak wyżej, malina totalnie zdominowała, wiśnia subtelna. Efekt pracy drożdży wychodzi w formie owocowej gumy balonowej ale bardzo delikatnie. Malina po czasie staje się dużo lepsza, z początku była męcząca. Jedno z tych piw miało trafić na Łódzki KPD ale niestety nie trafiły w opis stylu, są za bardzo owocowe.

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Weizen Stout

Warzone 3.03

4h pracy

 

Słód:

2kg pilzneński Viking

1.5kg pszeniczny Viking

0,5kg wheat chocolate Weyermann

 

Chmiel:

10g Iunga 9,5aa

 

Drożdże:

FM41 gęstwa Gwoździe i Banany

 

Zacieranie:

 

60 minut 65 stopni

całość podgrzana do 77 stopni

 

Gotowanie:

 

60 minut z chmielem

 

Fermentacja:

 

19l 12 blg początkowego

Całość schłodzona do 18 stopni, fermentacja w pomieszczeniu z temperaturą 20 stopni.

Fermentacja spokojna, drożdże podbiły temperaturę do 22 stopni, delikatny zapach siarki z rurki.

 

Po ok. 6 dniach uspokoiło się w wiadrze, pomiar dał 4blg.

 

Piwo zabutelkowane 15.03, celuję w nagazowanie 2,3 vol.

Odfermentowało do 3blg.

 

Piwo jest ciekawe ale musi się konkretnie ułożyć, ponieważ goryczka z palonej pszenicy jest delikatnie mówiąc solidna.

 

Podsumowanie:

Delikatnie zawiodłem się na drożdżach, specjalnie dałem mało gęstwy oraz puściłem je bez kontroli temperatury aby wyciągnąć "banany", banan jest ale delikatny, sporo czekolady, paloność fajnie się układa. W smaku coś w rodzaju werthers originals, myślę że to efekt pracy drożdży i słodów palonych, zaskakujące karmelowe posmaki. Goryczka na początku była męcząca ale się układa.

Piwo trafiło na Łódzki KPD

Na ŁKPD piwo odpadło ze względu na aromaty siarkowe (ciężko mi się do tego odnieść bo piwo było próbowane przez innych piwowarów i nikt nie czuł takiej wady) oraz popielniczkę, co do tego mogę się zgodzić, faktycznie była ale nie sprawiała że piwo było niepijalne.

 

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 Black Hot Ipa

Wg. brewness 42 IBU

Wg. brewness 73% wydajności

Warzone 30.03

5h pracy

 

Słód:

4kg pilzneński Viking

2kg pszeniczny Viking

0,25kg Carafa III Special

 

Chmiel:

55g Iunga 9,5 AA

100g Centennial

50g Mosaic

 

Drożdże:

Oyl - 057 starter dwustopniowy, 2 litry

 

Zacieranie:

40 minut 64 stopnie

10 minut 72 stopnie

podgrzanie do 77 stopni i przelane na filtrację

 

Gotowanie:

60 minut, 30 minut 55g Iungi

 

Fermentacja:

24 litry 15,5blg schłodzone do 23 stopni, fermentacja w pomieszczeniu 20 stopni bez kontroli temperatury.

7.04 przelane na chmiel, fermentacja zatrzymała się na 5blg a po przelaniu ruszyła ponownie

9.04 piwo zwrócone do fermentora

12.04 ostatecznie rozlane w butelki, odfermentowanie do 2,5 blg

 

 

 

Podsumowanie:

Mega czyste piwo, 0 estrów, fuzli. Jedynie delikatny aromat toffi, wydaje mi się że może to być utlenienie.

 

 

Edited by majlosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...