Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.  Mam pytanie ostatnio na oktoberfescie posmakowałem PAULANERA i bardzo przypadł mi do gustu stąd moje pytanie czy może ktoś robiłi takie piwko i wyszło coś podobnego. Prosił bym o sprawdzony przepis. 

Screenshot_2018-10-05-12-16-45-673_com.miui.gallery.png

Edytowane przez 511201

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki Paulaner? Pszenica czy inne?

W wątku chyba nie ma.

 

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak zapomniałem o mikrofiltracji i pasteryzacji... Ale tego nie przeskoczysz w domu.

 

Ogólnie co w nim było takiego dobrego, że lepszy od domowego hefe? Bo jak dla mnie jest on płaski i wodnisty. Możesz spróbować użyć więcej pilzneńskiego w zasypie, trochę cukru dla wytrawności oraz jakieś słabe drożdże co mało estrów bananowych nadają typu bavarian wheat.

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, 511201 napisał:

Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. 

Guglałeś "hefe-weizen paulaner clone recipe"?

W podlinkowanym spisie z BYO występuje, ale jest w sekcji dla zarejestrowanych dlatego (chyba) nie ma w wątku.

W domu rzucę okiem na pliki i jeśli znajdę wkleję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Undeath napisał:

No tak zapomniałem o mikrofiltracji i pasteryzacji... Ale tego nie przeskoczysz w domu.

 

Ogólnie co w nim było takiego dobrego, że lepszy od domowego hefe? Bo jak dla mnie jest on płaski i wodnisty. Możesz spróbować użyć więcej pilzneńskiego w zasypie, trochę cukru dla wytrawności oraz jakieś słabe drożdże co mało estrów bananowych nadają typu bavarian wheat.

Ten butelkowy jest słaby ale na festiwalu byl metny gesty i w smaku dzien do nocy z bytelkowymi gesta piana. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na festiwalu to pewnie trawa była zieleńsza ;)

 

A tak na poważnie, Weizen to trudny styl (no i o jego cechach decyduje praktycznie wyłącznie fermentacja), nawet jakbyś dostał przepis od samego Paulanera to i tak pewnie trudno byłoby jakiegoś super klona zrobić.

 

Jak jednak chcesz otrzymać po prostu dobrego weizena, to może na początek polecam medalowe receptury z wiki.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 5.10.2018 o 13:01, 511201 napisał:

Robiłem hafe weizen z jednej z receptur z wiki ale to nie to. 

Byo w 250 klonach podaje tak jak na załączonym obrazku.

Powodzenia!

 

BYO-250_clones_ss.74.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok dziekuje. Widzę że tutaj są podane dwa sposoby ze słodów i z ziarnami do zacierania. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BYO jest z USA a tam partial mash jest (mam wrażenie) bardziej popularne i dlatego podają wszystkie receptury w dwóch opcjach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, 511201 napisał:

Ok dziekuje. Widzę że tutaj są podane dwa sposoby ze słodów i z ziarnami do zacierania. 

 

Bardzo popularne jest tam partial mash jak oglądasz to właściwie co drugi trzeci filmik tak tam robią. 

 

Czyli mniej więcej się zgadza z tym co pisałem Bawarian Wheat plus dodatek cukru. Ja bym tylko zaczął w innej temp. fermentacje niż w 20C - w 16C i stopniowo podnosił. Uważaj też na te Bawariany potrafią jak ich koledzy wyjść z wiadra, ale to też bardzo fajne drożdże. Nie takie typowo pszeniczne bo przewagę dają estrów typu gruszka, jabłko. Mało goździka i bananów. Natomiast profil ich jest cięży do Weizenstephanów - więcej ciała dają więc lepiej to dobrze skontrować by piwo nie było mdłe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki zamówione bedziemy ważyć  zobaczymy co wyjdzie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie czy to normalne przy  tych drożdżach pierwszy raz je używam Wyeast3638. Taka gęsta piana i po dwóch dniach woda w rurce przestała sie przelewać. 

IMG_20181015_184351.jpg

IMG_20181015_184331.jpg

IMG_20181015_184344.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. 

W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Fradio napisał:

Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. 

W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? 

 

Dostał odpowiedź w innym temacie: 

 

W dniu 8.10.2018 o 10:01, Undeath napisał:

Uważaj też na te Bawariany potrafią jak ich koledzy wyjść z wiadra, ale to też bardzo fajne drożdże.

 

A pisałem o tym wcześniej tutaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zobaczyłem pytanie, ale nie czytałem od początku tematu i mi umknęło:) 

Swoją drogą trochę nie fajnie zadawać to samo pytanie w różnych miejscach...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, Fradio napisał:

Wysoka piana sama w sobie nie jest zła, w zależności od szczepu czy gęstości bywa rożna, ale może świadczyć o zbyt wysokiej temperaturze. 

W jakiej trmperaturze prowadzisz fermentacje? 

Sorki za powielenie tematu.  Jesli chodzi o temp  to wokplicach 18-19 stopni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak obiecałem informuję o pierwszej butelce.  Wyszedł  w smaku podobny trochę kolor bledszy niz ten festivalowy.  Ale i tak jest super. Dzięki za pomoc. 

IMG_20181116_181508.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×