Skocz do zawartości
zegancio

Belgian Christmas Beer 20°BLG - chmielenie i przyprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzyć Belgian Christmas Beer ~20°BLG na słodach:

Pilzneński 4kg
Słód Monachijski 25 2kg
Słód Castle Crystal 150 1kg
Słód Coffee 1kg.

W oryginalnym przepisie są chmiele Admiral 15g i Brewers Gold 15g na 20l. 

Z chmieli jakie posiadam to Warrior, East Kent Goldings oraz lubelski. Czy mogę któryś wykorzystać czy pozostać przy oryginale?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, koval_blazej napisał:

Warrior zamiast admirala i ekg zamiast Brewers Gold powinno być ok.

Jakieś uwagi co czasu gotowania chmieli oraz ich ilości ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dałbym jedną symboliczną dawkę, chociażby 15g ekg na 10-15minut i drugą do oczekiwanej goryczki na 60 minut. 

Większość świątecznych Belgów jakie piłem skupiały się na slodowosci i przyprawowych aromatach, nawet jeśli żadne przypraw nie było w składzie, No i były takie rozgrzewająco, zimowe. Nie pamietam żeby któreś miało zaakcentowany chmiel, więc to raczej mało istotna kwestia oby tylko nie dać go za dużo. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tym stylu chmiele nie mają wielkiego znaczenia. Możesz spokojni eksperymentować, przyprawy i drożdże skutecznie ukryją wszelki profil chmielowy piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dodatkowe odnośnie przypraw. Mam z mielony cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kminek. Czy w takiej postaci  mogę zadać je na koniec gotowania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×