Jump to content
zegancio

Belgian Christmas Beer 20°BLG - chmielenie i przyprawy

Recommended Posts

Planuję uwarzyć Belgian Christmas Beer ~20°BLG na słodach:

Pilzneński 4kg
Słód Monachijski 25 2kg
Słód Castle Crystal 150 1kg
Słód Coffee 1kg.

W oryginalnym przepisie są chmiele Admiral 15g i Brewers Gold 15g na 20l. 

Z chmieli jakie posiadam to Warrior, East Kent Goldings oraz lubelski. Czy mogę któryś wykorzystać czy pozostać przy oryginale?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, koval_blazej napisał:

Warrior zamiast admirala i ekg zamiast Brewers Gold powinno być ok.

Jakieś uwagi co czasu gotowania chmieli oraz ich ilości ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałbym jedną symboliczną dawkę, chociażby 15g ekg na 10-15minut i drugą do oczekiwanej goryczki na 60 minut. 

Większość świątecznych Belgów jakie piłem skupiały się na slodowosci i przyprawowych aromatach, nawet jeśli żadne przypraw nie było w składzie, No i były takie rozgrzewająco, zimowe. Nie pamietam żeby któreś miało zaakcentowany chmiel, więc to raczej mało istotna kwestia oby tylko nie dać go za dużo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie dodatkowe odnośnie przypraw. Mam z mielony cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kminek. Czy w takiej postaci  mogę zadać je na koniec gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...