Jump to content
Sign in to follow this  
Terefere1990

APA - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Siemanko.
 
Chcialbym stworzyc Apkę z wukorzystaniem slodu Cookie od Viking Malt, pracuje na 100l garze, prosze o porady, przeslanki.
 
Chcialbym, zeby piwo mialo slodowy smak, oraz cytusowo - slodowo - herbatnikowe aromaty, goryczka umiarkowanie niska, nie zalegająca, dlatego tez wymyslilem cos takiego:
 
APA 13°blg
15kg Pale Ale Viking malt - 95%
1kg Cookie Viking malt - 5%
 
Zacieranie w 70°C
 
Columbus na goryczke - docelowo 35 IBU
Na aromat Mosaic + Citra (25g + 25g / 25 litrów)
 
Drożdże US 05
 
Co sądzicie?
 
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
 
 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak bardzo aromatyczny jest ten słód i czy przebije się przez te chmiele ale ja uwarzyłem dwie warki z użyciem podobnego Biscuita ale ze zdecydowanie większym udziale w zasypie bo odpowiednio 15% i 25% co nie było przesadą, słód dał mega efekt przede wszystkim w gładkości i finiszu na języku, przy czym nie był męczący jak karmele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na etykiecie opisane jest, ze udzial w zasypie to 5-10%, wiec skoro jestem przy dolnej granicy to dodam jeszcze 5% monachijskiego I

 

 

 

Edit:

A moze dowalic chlorku wapnia w celu uzyskania aromatow slodowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...