Skocz do zawartości
Terefere1990

APA - weryfikacja receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.
 
Chcialbym stworzyc Apkę z wukorzystaniem slodu Cookie od Viking Malt, pracuje na 100l garze, prosze o porady, przeslanki.
 
Chcialbym, zeby piwo mialo slodowy smak, oraz cytusowo - slodowo - herbatnikowe aromaty, goryczka umiarkowanie niska, nie zalegająca, dlatego tez wymyslilem cos takiego:
 
APA 13°blg
15kg Pale Ale Viking malt - 95%
1kg Cookie Viking malt - 5%
 
Zacieranie w 70°C
 
Columbus na goryczke - docelowo 35 IBU
Na aromat Mosaic + Citra (25g + 25g / 25 litrów)
 
Drożdże US 05
 
Co sądzicie?
 
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
 
 


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak bardzo aromatyczny jest ten słód i czy przebije się przez te chmiele ale ja uwarzyłem dwie warki z użyciem podobnego Biscuita ale ze zdecydowanie większym udziale w zasypie bo odpowiednio 15% i 25% co nie było przesadą, słód dał mega efekt przede wszystkim w gładkości i finiszu na języku, przy czym nie był męczący jak karmele.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To moze wspomoc sie jeszcze monachijskim?

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na etykiecie opisane jest, ze udzial w zasypie to 5-10%, wiec skoro jestem przy dolnej granicy to dodam jeszcze 5% monachijskiego I

 

 

 

Edit:

A moze dowalic chlorku wapnia w celu uzyskania aromatow slodowych?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×