Skocz do zawartości
Shad

Woda [parametry] a warzenie RISa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Siedzę już trochę nad parametrami mojej wody, co zmodyfikować żeby zrobić perfekcyjnego RISa (o ile nie spartolę fermentacji ;))

Dlaczego ja nie uważałem na Chemii :( a od matematyki wolałem polski...

 

Biorąc z naszej wiki fragment:

 

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń:

(Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm

Nie znam z raportu wody Ca, ale idąc za powyższym wzorem:

CaCO3 - 329/50 = 6,58

Ca = 131,6 ppm

(131,6/20)*50=329

 

Wszystko OK, ale kiedy podstawiam dane pod wzór:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

(131,6/20 + 27/12,1)x50 = X

(6,58 + 2,23)x50 = X

8,81 x 50 = 440,57

 

To które CaCO3 jest prawdziwe? To z tabeli 329 czy to z wzoru 440,57? Idąc za wiki:

Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3).

Moje CaCo3 to 440,57, tak?

 

 

Moje parametry wody:

w9YG4AX.jpg

 

Co z tego wynika, jak modyfikować moją wodę na potrzeby RISa? Na pewno użyję stabilizatora pH - 5.2 pH Stabilizer.

 

Ogólnie staram się zrozumieć sprawy związane z chemią wody dla polepszenia jakości piwa. Jeśli możecie polecić jakieś artykuły/opracowania to chętnie poczytam :)

 

Dziękuję!🍺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Osobiście zrobiłem za mało warek by się zajmować składem wody, zostawiam to sobie na późniejszy etap przygody. A tobie może na wstępie pomoże to:

https://www.piwo.org/forums/topic/14792-skład-wody-a-goryczka/?do=findComment&comment=295539

Niewielki artykuł ale może coś rozjaśni.

A tu wykład:

 

Edytowane przez chizu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja tylko zacytuję Codera z artykułu Piwowara (pisane z pamięci)

Cytat

Modyfikacja wody pozwala warzyć wyśmienite piwa, ale tylko wtedy, gdy już warzysz bardzo dobre piwa...

 

Przy 8 warkach na koncie skup się jedynie na dobrej fermentacji, a będziesz bardzo dumny z piwa :)

Odpowiadjąc na Twoje pytanie, tak wartość CaCo3 to 440,57, więc zacnie jak na RIS'a można sypnąć sporo palonych i nie będzie kwaśne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
To ja tylko zacytuję Codera z artykułu Piwowara (pisane z pamięci)
Modyfikacja wody pozwala warzyć wyśmienite piwa, ale tylko wtedy, gdy już warzysz bardzo dobre piwa...
 
Przy 8 warkach na koncie skup się jedynie na dobrej fermentacji, a będziesz bardzo dumny z piwa
Odpowiadjąc na Twoje pytanie, tak wartość CaCo3 to 440,57, więc zacnie jak na RIS'a można sypnąć sporo palonych i nie będzie kwaśne.


Dziękuję za odpowiedź :)
Tak wiem „fermentacja fermentacja fermentacja” :)
No właśnie czytałem ze moje CaCo3 daje pole do popisu przy ciemnych :)

Czy warto stabilizować wodę do wysladzania stabilizatorem pH?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Siemka,

 

Hola hola kolego. Mam wrażenie, że sam nie przeczytałeś tego co napisałeś. Więc analizujemy:

W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał:

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Np. na raporcie jest twardość 252 jako CaCO3 (= ~14 stopni niemieckich, średnio twarda). Zakładamy, że za całość twardości odpowiada wapń: (Ca/20)*50=252 i stąd wyliczamy max. zawartość Ca na 100.8 ppm

 

Mamy więc u Ciebie twardość 329, oraz Mg 27. To :

W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał:

Nie znam z raportu wody Ca, ale idąc za powyższym wzorem:

CaCO3 - 329/50 = 6,58

Ca = 131,6 ppm 

Te obliczenia są błędne, wyliczyłeś max zawartość wapnia. Ta wartość byłaby prawdziwa, jakbyś nie miał magnezu w wodzie. ale masz, więc twoje równanie powinno wyglądać tak:

 

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3

(Ca (ppm)/20 + 27/12.1) x 50 = 329

i stąd sobie liczysz Ca (mi się nie chce;) )

 

Kolejna sprawa:

 

W dniu 4.10.2018 o 16:42, Shad napisał:

To które CaCO3 jest prawdziwe? To z tabeli 329 czy to z wzoru 440,57? Idąc za wiki:


Może być podana w stopniach niemieckich lub "jako CaCO3" - nie ma to nic wspólnego z faktyczną zawartością CaCO3 w wodzie, to tylko taka jednostka (1 stopień niemiecki = 17.848 jako CaCO3).

Moje CaCo3 to 440,57, tak?

Jak jest napisane: to jest tylko taka jednostka, i nie ma nic wspólnego z zawartością CaCO3 - więc nie wiesz ile CaCO3 masz u siebie w wodzie.

 

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :D

 

Twój  raport jest dość ubogi. z niego znamy chlorki i siarczany, możemy wyliczyć wapń, brakuje nam sodu, CaCO3 oraz alkaliczności rezydualnej.

 

Cytat

Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów:

 

 

co można pokombinować - albo prosisz o dostarczenie lepszego raportu, żeby wiedzieć jak się poruszać, albo robisz "na oko". W takim risie potrzebne jest dużo dwuwęglanów, więc możesz dodać składnika, który podwyższa ich ilość.

Na pewno masz kiepski stosunek chlorków do siarczanów - 12:102.

 

żeby zwiększyć CaCO3 możesz dodać:

Chalk CaCO3

lub Baking Soda NaHCO3

to pierwsze jak widzisz zwiększy Ci Ca (policz ile masz, i zobacz ile możesz dodać, żeby nie przekroczyć tych bodajże 150)

drugie podwyższy Na (nie wiemy ile masz, a duża zawartość może dawać słone posmaki)

możesz dodać trochę tego i trochę tego, zmniejszy Ci ryzyko że któregoś składnika dasz za dużo.

 

ALE

 

masz też za mało chlorków, i to dużo za mało.

żeby je zwiększyć, możesz dodać:

Calcium Chloride CaCl2  lub

Canning Salt NaCl

Jak widać sytuacja jak wyżej - jedno przy okazji podnosi Na, a drugie Ca. I robi się ciasno ;)

 

tu sobie powpisuj ile masz wody, i ile czego zamierzasz dodać, będziesz widział o ile wartości Ci podskoczą.

 

https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

ale bez pełnego raportu to są ciągle półśrodki, i wróżenie z kart.

Ponadto jak koledzy wyżej pisali - przy 8 warkach i RISie, to skup się na fermentacji, czystości i sprawności przeprowadzenia procesu.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za odpowiedz ;)
Czytanie ze zrozumieniem było, szukałem tylko potwierdzenia w przekonaniach :)
Temat widzę szerszy niż Amazonka.
Dzisiaj sprawdziłem sobie gh i kh testami akwarystycznymi (kropelkowe): gh 19 i kh 11 w stopniach niemieckich.
Skupiam się na fermentacji czystości itd, naprawdę od 8 warki nie można mierzyć ambitnie? ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Shad napisał:


Skupiam się na fermentacji czystości itd, naprawdę od 8 warki nie można mierzyć ambitnie? ;)
 

Mozna, ale uwierz mi masz tyle wazniejszych rzeczy niz woda, ze naprawde nie w te strone powinienes kierowac swoje wysilki. 

Piwo robia drozdze. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak i tak :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×