Jump to content
Sign in to follow this  
bielok

Browar Pod Starą Pipą - Warka 87 Witbier

Recommended Posts

Cześć.

 

Piwko dostałem od Josefika przy okazji jego wiosennych porządków :)

 

Piana - biała, drobna, trwała, do ostatniego łyka kożuszek 0,5 cm.

Wysycenie - wysokie

Barwa - jasno-żłóta, mętne.

Aromat - piwo pachnie świeżością i kolendrą. Mogło by mi tak w domu pachnieć cały czas :)

Smak - piwo lekko szczypiące w język, z gorzka końcówką pochodzącą od kolendry a i być może będącą wynikiem użytych drożdży.

Błędem było wypicie tego piwa dzisiaj, w upalniejszy dzień było by odpowiedniejsze. Piwo mi smakowało, muszę w końcu wypić jakieś komercyjne piwo z tego stylu.

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Piwko dostałem od Josefika przy okazji jego wiosennych porządków :)

 

Piana - biała, drobna, trwała, do ostatniego łyka kożuszek 0,5 cm.

Wysycenie - wysokie

Barwa - jasno-żłóta, mętne.

Aromat - piwo pachnie świeżością i kolendrą. Mogło by mi tak w domu pachnieć cały czas :)

Smak - piwo lekko szczypiące w język, z gorzka końcówką pochodzącą od kolendry a i być może będącą wynikiem użytych drożdży.

Błędem było wypicie tego piwa dzisiaj, w upalniejszy dzień było by odpowiedniejsze. Piwo mi smakowało, muszę w końcu wypić jakieś komercyjne piwo z tego stylu.

tak, ta gorycz intrygująca po przełknięciu ja mam wrażenie że to gorzkie curacao za to odpowiada.

Zauważam przy tym piwie szybko postępującą degradację trwałej piany.

Jeszcze 3 tyg. kilkucentymetrowa piana towarzyszyła mi do końca szklaneczki,

teraz tak jak piszesz jest po niej ślad :)

 

cieszę się że smakowało, następnym razem wyślę więcej :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

tak, ta gorycz intrygująca po przełknięciu ja mam wrażenie że to gorzkie curacao za to odpowiada.

Ja jednak obstawiam kolendrę - w moich witach była podobna a curacao nie używałem. Generalnie podjąłem już wczesniej decyzję ze nie będę używał tej przyprawy do piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja juz myslalem ze pomagales w sprzataniu wiosennym stad te piwa. Ale jak Jozefik sle piwo jak sam sprzata to tez jestem chetny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja juz myslalem ze pomagales w sprzataniu wiosennym stad te piwa. Ale jak Jozefik sle piwo jak sam sprzata to tez jestem chetny.

Podrzucę coś na tyską giełdę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze fotka :)

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja juz myslalem ze pomagales w sprzataniu wiosennym stad te piwa. Ale jak Jozefik sle piwo jak sam sprzata to tez jestem chetny.

Podrzucę coś na tyską giełdę :)

to bedziesz sprzatal?

No to jestesmy ugadani na spotkanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i ja wypiłem na początku lipca otrzymane piwo.

 

 

Piana biała, tak drobna i gęsta jak śmietana, bardzo trwała.

Kolor słomkowy, a piwo mgliste.

Nagazowanie wydaje się że przegazowane, ale kiedy je otrzymałem. :rolleyes:

W zapachu prawdziwy witbier.

W smaku również: kolendra, cytrusy, lekko kwaskowate.

 

Bardzo smaczny witbier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.