Jump to content
Sign in to follow this  
bogdan62

Drożdże co dalej robić

Recommended Posts

W dniu 24,04.2010 zgniotłem propagator z drożdżami California Lager, data produkcji wrzesień 2007r , dzisiaj po 8 dniach saszetka "spuchła" tylko na jakieś 1,5cm, widmo porażki zagląda w oczy, zdarzało mi się uruchamiać jeszcze starsze drożdże zawsze z sukcesem. Przy zgniataniu propagatora przyłożyłem się, solidnie nad nim "znęcałem się", na tą czynność jestem przewrażliwiony. I tu mam dylemat, co dalej:

- pogodzić się z porażką

- poczekać jeszcze parę dni

- z tego co jest próbować robić starter.

Jeżeli ktoś był w podobnej sytuacji, byłbym wdzięczny o sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Ja mam zwyczaj codziennego potrząsania saszetką :)

Ja bym poczekał jeszcze z dwa dni starając się zaobserwować czy saszetka puchnie. A potem bym zrobił stater. Jeśli jednak nie spuchnie bardziej to drożdże w kanał bym wysłał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24,04.2010 zgniotłem propagator z drożdżami California Lager, data produkcji wrzesień 2007r , dzisiaj po 8 dniach saszetka "spuchła" tylko na jakieś 1,5cm, widmo porażki zagląda w oczy, zdarzało mi się uruchamiać jeszcze starsze drożdże zawsze z sukcesem. Przy zgniataniu propagatora przyłożyłem się, solidnie nad nim "znęcałem się", na tą czynność jestem przewrażliwiony. I tu mam dylemat, co dalej:

- pogodzić się z porażką

- poczekać jeszcze parę dni

- z tego co jest próbować robić starter.

Jeżeli ktoś był w podobnej sytuacji, byłbym wdzięczny o sugestie.

Po swoich doświadczeniach z WLP powiem tak. Na pewno przygotuj sobie jakieś alternatywne drożdże np. suche. Po drugie z saszetki zrób starter, jeśli będzie wszystko ok, zapach będzie klasyczny, to bym zaryzykował. Tym na co warto zwrócić uwagę jest temp.robienia starteru, im bliżej 30°C tym lepiej, im bliżej 16°C tym gorzej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

Ja mam zwyczaj codziennego potrząsania saszetką :)

Ja bym poczekał jeszcze z dwa dni starając się zaobserwować czy saszetka puchnie. A potem bym zrobił stater. Jeśli jednak nie spuchnie bardziej to drożdże w kanał bym wysłał.

Potrząsanie saszetką nie ma sensu, co innego starterem. W tym drugim przypadku do wnętrza kolby, słoika dostaje się powietrze, wobec czego potrząsając napowietrzamy brzeczkę. W saszetce powietrza nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Potrząsanie saszetką nie ma sensu, co innego starterem. W tym drugim przypadku do wnętrza kolby, słoika dostaje się powietrze, wobec czego potrząsając napowietrzamy brzeczkę. W saszetce powietrza nie ma.

Może i tak, ale mam pewność że drożdże nie zaległy na dnie saszetki i nie leniuchują:) Swoją drogą w saszetce nie panuje próżnia- odrobina jakiego gazu musi tam być - co więcej jestem przekonany że właśnie powietrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No trudno, odczeka jeszcze kilka dni i zrobię starter, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja po mojej pierwszej saszetce, nad którą się pastwiłem długo namiętnie, a i tak się nie rozgniotła, teraz mam sposób na rozgniatanie: przesuwam ampułkę ze środka w róg, i delikatnie staje na torebce, aż poczuje że ampułka ustąpiła. Sposób na 100% i tego się będę trzymał. Pomacaj czy na pewno jest dobrze rozgniecione i czy wszystko z ampułki wypłynęło do torebki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.