Jump to content
amigos

Początek niekończącej się przygody

Recommended Posts

Witam Wszystkich na forum, jest to mój pierwszy post, a za razem prośba o poradę w pierwszym w życiu warzenia piwa. Zdecydowałem się na taki ruch ponieważ tych piw masówek w sklepach nie idzie już pić, jedno mieszane ze starymi kwaśne drugie pieczonce itd.... druga sprawa to po wypiciu niekiedy 4-5 piw na drugi dzień śpiączka i stan jakbym nałykał się jakichś prochów. Niekiedy były lepsze partie nie raz gorsze ale obecnie to cały czas jest shit po prostu nie idzie wypić piwa ze smakiem, a kontroli jakości w takich browarach zapewne brak, lub świadome przytruwanie już sam nie wiem. Obecnie cały czas oglądami filmiki na YT i zdecydowałem że pierwszy raz chciałbym zrobić piwo z Brekwitu bo jest najprostsze w wykonaniu coś według tego filmiku

 

 

 

Sprzęt mam na oku taki zestaw https://allegro.pl/mini-browar-mega-zestaw-piwo-domowe-kran-poradnik-i6998101860.html

Czy od razu zakupić zestaw ten za ponad 200zl ?   co jeszcze muszę dokupić do tego zestawu żeby uważyć w miarę dobre piwo jakiś słód w proszku i ile go ? czy jakieś inne dodatki ?

Chciałbym żeby piwo było jasne pełne z 5-6% o ile tak się da. Piłem piwa ze sklepu różne regionalne, niektóre przesadnie było czuć chmielem inne znowu przesadną goryczką itd... najlepiej podchodzi mi Raciborskie tylko że ciutkę jest za słodkie, i ciutkę za mało goryczki, a najlepiej smakowało piwo którego już się nie produkuje od xx lat czyli Podkarpackie Łańcut 14 https://www.olx.pl/oferta/butelka-po-piwie-browar-lancut-lancucka-14-CID767-IDkLaze.html

i to było mistrzostwo :):) teraz to sama chemia itd....

 

Proszę o jakieś sugestie porady żeby nie kupować rzeczy 2-3 razy bo tak jest we wszystkim, i pomoc w uwarzeniu pierwszego w miarę dobrego piwa z brekwitu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym zestawie jest jeden fermentor a ja bym polecił 2 aby albo zalać piwo na cichą lub też w 2 rozpuścić surowiec do refermentacji w wodzie i zalać brzeczkę. Jest to wygodniejsze i bezpieczniejsze (przed granatami) niż jeden fermentor. Ja jako pierwsze robiłem dokładnie ten sam bitter i jasny słód co w filmiku i wyszło bardzo dobre piwo, polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czego potrzebujesz dodatkowo to:

- płynny niechmielony ekstrakt słodowy 1,2 Kg lub 1,7Kg ( lub suchy)

- garnek jakieś 5L 6L  żeby wszystko bez problemu pogotować

- Butelki na wszelki wypadek trochę więcej niż ilość zakładanego piwa.

ewentualnie :

- glukoza do refermentacji - którą na tym etapie spokojnie możesz zastąpić białym cukrem

- trochę więcej piro bo w zestawie jest chyba mała saszetka o ile tym środkiem będziesz dezynfekował

- lepsze drożdże, Kopyta chyba to doradzał ale ja robiłem 2 warki z brewkitów i za każdym razem używałem załączonych drożdży i było wszystko jak należy.

 

Co do samego zestawu jak na pierwszy raz wystarczy jest w nim wszystko choć np kapslownica może być "jednorazowego" użytku widzę, że jest plastikowa.

Drugi fermentator możesz kupić jak spodoba ci się zabawa w domowego piwowara :) nie bój się granatów bo jak zrobisz wszystko zgodnie ze sztuką piwowarską to nic ci nie grozi ;)  

 

 

 

Edited by chizu

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, amigos napisał:

Witam Wszystkich na forum, jest to mój pierwszy post, a za razem prośba o poradę w pierwszym w życiu warzenia piwa. Zdecydowałem się na taki ruch ponieważ tych piw masówek w sklepach nie idzie już pić, jedno mieszane ze starymi kwaśne drugie pieczonce itd.... druga sprawa to po wypiciu niekiedy 4-5 piw na drugi dzień śpiączka i stan jakbym nałykał się jakichś prochów. Niekiedy były lepsze partie nie raz gorsze ale obecnie to cały czas jest shit po prostu nie idzie wypić piwa ze smakiem, a kontroli jakości w takich browarach zapewne brak, lub świadome przytruwanie już sam nie wiem. Obecnie cały czas oglądami filmiki na YT i zdecydowałem że pierwszy raz chciałbym zrobić piwo z Brekwitu bo jest najprostsze w wykonaniu coś według tego filmiku

 

 

 

Sprzęt mam na oku taki zestaw https://allegro.pl/mini-browar-mega-zestaw-piwo-domowe-kran-poradnik-i6998101860.html

Czy od razu zakupić zestaw ten za ponad 200zl ?   co jeszcze muszę dokupić do tego zestawu żeby uważyć w miarę dobre piwo jakiś słód w proszku i ile go ? czy jakieś inne dodatki ?

Chciałbym żeby piwo było jasne pełne z 5-6% o ile tak się da. Piłem piwa ze sklepu różne regionalne, niektóre przesadnie było czuć chmielem inne znowu przesadną goryczką itd... najlepiej podchodzi mi Raciborskie tylko że ciutkę jest za słodkie, i ciutkę za mało goryczki, a najlepiej smakowało piwo którego już się nie produkuje od xx lat czyli Podkarpackie Łańcut 14 https://www.olx.pl/oferta/butelka-po-piwie-browar-lancut-lancucka-14-CID767-IDkLaze.html

i to było mistrzostwo :):) teraz to sama chemia itd....

 

Proszę o jakieś sugestie porady żeby nie kupować rzeczy 2-3 razy bo tak jest we wszystkim, i pomoc w uwarzeniu pierwszego w miarę dobrego piwa z brekwitu.

Mieszane ze starym???

By było w temacie, zerknij do specjalistycznych sklepów dla piwowarów, tam specjaliści doradza co i jak. Zestaw jest OK ale po kilku warkach i tak będziesz musiał go rozbudować. Kapslownica do wymiany jako pierwsza, miarka zbędna, szczotka też,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę niepotrzebnych rzeczy w tym zestawie, np. miarka do cukru, rurka fermentacyjna, przeciętna kapslownica (za jakiś czas byłbyś zmuszony do wymiany). Brakuje drugiego fermentora, wężyka do przelewania. Ja raczej kupowałbym osobno:

1. fermentor bez kranika

2. fermentor z kranikiem (do rozlewu)

3. wężyk 1,5m 

4. łycha do mieszania

5. garnek (10l najlepiej od razu - umożliwi w kolejnym kroku warzenie z ekstraktów niechmielonych)

6. termometr na fermentor (naklejka - wystarczy)

7. środek do dezynfekcji (np. starsan)

8. kapslownica (eterna, grety nie bierz)

9. kapsle (miękkie)

10. butelki

Jak zaczynasz od brewkita to dokup do niego jasny ekstrakt niechmielony płynny 1,7kg (Bruntal lub WES). Drożdże mogą być na początek z zestawu. Nie rób więcej jak 20l z takiego zestawu.

Pamiętaj, że kluczowa jest temperatura fermentacji (przy brewkitach 15-17C temp. otoczenia) no i sterylność. Nie spiesz się. Niech piwo fermentuje 3 tygodnie (w jednym fermentorze, bez kranika, przelej dopiero na sam koniec przed butelkowaniem do fermentora z kranikiem pozostawiając syf na dnie pierwotnego fermentora). Pod koniec fermentacji możesz podnieść temp.  do pokojowej. Do refermentacji użyj zwykłego cukru białego. Oblicz w kalkulatorze ile będziesz potrzebował ale +- 60g (niskie nagazowanie), 150g (mocne nagazowanie), to w uproszczeniu na 20l piwa. Jeśli o czymś zapomniałem (bo późna pora) to zapewne koledzy dopowiedzą. Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba rzeczywiście lepiej będzie  skompletować sprzęt osobno, i na razie do Brekwitu

1. dwa fermentatory z kranikami takie https://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-30-wiadro-kran-rurka-gratis-i6460440806.html

2. kapslownica eterna + 100 kapsli https://allegro.pl/wloska-kapslownica-eterna-soki-piwo-100-kapsli-i5957685928.html

3. środek do dezynfekcji  https://allegro.pl/oxi-one-400g-do-dezynfekcji-piwo-wino-sterylizacja-i6898336170.html

4. mieszadło standardowe białe

5. termometr https://allegro.pl/termometr-piwowarski-winiarski-profesjonalny-2-36c-i5364387606.html

6. wskaźnik https://allegro.pl/multimierz-cukromierz-alkoholomierz-wskaznik-i5856380999.html

7. rurka do rozlewania

I teraz, czy wiadro z tym kranikiem będzie dobre i czy trzeba dokupić reduktory osadu czy one są ? Co jeszcze będe potrzebował lub co można zmienić na ciut lepsze.

Edited by amigos

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, amigos napisał:

Chyba rzeczywiście lepiej będzie  skompletować sprzęt osobno, i na razie do Brekwitu

1. dwa fermentatory z kranikami takie https://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-30-wiadro-kran-rurka-gratis-i6460440806.html

2. kapslownica eterna + 100 kapsli https://allegro.pl/wloska-kapslownica-eterna-soki-piwo-100-kapsli-i5957685928.html

3. środek do dezynfekcji  https://allegro.pl/oxi-one-400g-do-dezynfekcji-piwo-wino-sterylizacja-i6898336170.html

4. mieszadło standardowe białe

5. termometr https://allegro.pl/termometr-piwowarski-winiarski-profesjonalny-2-36c-i5364387606.html

6. wskaźnik https://allegro.pl/multimierz-cukromierz-alkoholomierz-wskaznik-i5856380999.html

7. rurka do rozlewania

I teraz, czy wiadro z tym kranikiem będzie dobre i czy trzeba dokupić reduktory osadu czy one są ? Co jeszcze będe potrzebował lub co można zmienić na ciut lepsze.

 

Jeden fermentor bez kranika polecam zakupić. Bezpieczniej w takim fermentować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reduktor osadu przestałem używać po pierwszej warce. 
OXI - czyli nadwęglan sodu kupisz o wiele taniej np. https://allegro.pl/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-pranie-czyszczenie-1kg-i7457848343.html

(Polecam lekturę tego tematu )

Fermentor bez kranika tak jak @Jancewicz radzi + wężyk silikonowy. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, amigos said:

Chyba rzeczywiście lepiej będzie  skompletować sprzęt osobno, i na razie do Brekwitu

1. dwa fermentatory z kranikami takie https://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-30-wiadro-kran-rurka-gratis-i6460440806.html

2. kapslownica eterna + 100 kapsli https://allegro.pl/wloska-kapslownica-eterna-soki-piwo-100-kapsli-i5957685928.html

3. środek do dezynfekcji  https://allegro.pl/oxi-one-400g-do-dezynfekcji-piwo-wino-sterylizacja-i6898336170.html

4. mieszadło standardowe białe

5. termometr https://allegro.pl/termometr-piwowarski-winiarski-profesjonalny-2-36c-i5364387606.html

6. wskaźnik https://allegro.pl/multimierz-cukromierz-alkoholomierz-wskaznik-i5856380999.html

7. rurka do rozlewania

I teraz, czy wiadro z tym kranikiem będzie dobre i czy trzeba dokupić reduktory osadu czy one są ? Co jeszcze będe potrzebował lub co można zmienić na ciut lepsze.

Jeszcze wonsz:) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/2/2018 at 4:11 PM, amigos said:

w sklepach nie idzie już pić, jedno mieszane ze starymi kwaśne drugie pieczonce

 

Mieszane ze starym, tzn. lambic? To ciekawe.

Pieczące, to raz, dbajmy proszę o nasz język. Swoją drogą nie spotkałem się z pikantnym piwem w sklepie, podaj proszę nazwę czy coś, chętnie spróbuję.
Z drugiej strony obawiam się, że możesz mieć niemiłe zaskoczenie z piwowarstwem. Kraina piwa jest bogata w smaki, więć jeśli przeszkadzają Ci "nietypowe" smaki piwne, raczej będziesz celował w lagery. A zrobić dobrego lagera to jest wyzwanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...