Skocz do zawartości
maciej92wlkp

Pierwsza warka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kilka pytań co do całego procesu warzenia piwa:

pierwsze piwo BA Colorado APA:

 

zacieranie:

13l wody

4kg Colorado Pale Base

0,2kg Colorado Crystal

67-68C -  60'

76C - 10'

 

Chmielewnie

20g Horizon 5 minuta gotowania

10g Horizon, 10g Ahtanum 55 minuta gotowania

20g Ahtanum, 10g Tomahawk, 10g Equinox na koniec gotowania

 

Aktualnie fermentacja 2 dzień w temp około 19C

 

Moje pytania:

1. Czy na burzliwej ma być wieko otwarte czy zamknięte? Czytam i czytam i ciągle znajduję różne wersje :/

2. Po gotowaniu, wystudzeniu spróbowałem piwa i było mega gorzkie, sam zapach już był gorzki (to normalne?) teraz po 2 dniach fermentacji zapach gorzkawy znikł

3. Jest jakaś sprawdzona praktyka co do wysładzania? Chodzi mi ile litrów dajemy na wysładzanie? W recepturze, którą zakupiłem (browamator) było że wysładzać aż nie uzyskamy 20l brzeczki, ale wydaje mi się że po zacieraniu (przed wysładzaniem) uzyskałem mało płynu, bo około 8l,

 

Wszystko to są pewnie moje błędy jakieś i brak wystarczającej wiedzy, ale mam nadzieję że mi pomożecie

Pozdrawiam :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Zamknięte.  Rurka albo blow off. 

2. Tak.  Piwo ewoluuje. 

3. Aż do uzyskania tych 20l. A w czym zacierasz,  bo to różne szkoły są :) 8l z 13 po zacieraniu to normalny wynik. Mloto zbiera wodę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. jak masz rurkę to zamykasz szczelnie. jak nie masz to minimalnie otwierasz wieko

2. zdarza się że chmiel czasami sprawia że piwo jest gorzkie w smaku, po fermentacji z reguły jednak smak się zmienia

3. z 13l uzyskałeś 8l brzeczki - dobry wynik. potem filozofii nie ma, tak jak mówi instrukcja - wysładzasz do uzyskania zadowalającej objętości. albo z 2-3 litry więcej, bo część odparowuje podczas gotowania (chyba że autorzy przepisu to uwzględnili)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

8l miało 12 blg, a w sumie uzyskałem 16l piwa

Do jakiej wartości blg czekalibyście zanim przelejecie do butelki? Wiem ze czasami bardzo długo bulka i że ludzie kierują się iloście blg, czekać aż blg przestanie spadać i po prostu przlewać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do zadnej. Odczekaj, az BLG przestanie spadac.

 

Sprawdz np. za tydzien, potem po 2-3 dniach znowu, jesli wartosc bedzie taka sama, to znaczy ze jest dobrze :-) Wtedy albo przelej na "cicha", albo najlepiej zostaw na jeszcze, powiedzmy, 2 tygodnie i heja do flaszek.

 

I poki co - dobra rada - nie probuj, nie wąchaj, nie mieszaj, nie otwieraj. Dopiero za tydzien.

Edytowane przez sredstvom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, maciej92wlkp napisał:

8l miało 12 blg, a w sumie uzyskałem 16l piwa

Do jakiej wartości blg czekalibyście zanim przelejecie do butelki? Wiem ze czasami bardzo długo bulka i że ludzie kierują się iloście blg, czekać aż blg przestanie spadać i po prostu przlewać?

To w sumie ile miało blg?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×