Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Czy można zrobić lambika w Petainer? Czy piwo może leżeć w tym kegu około 1 rok? Nieby lepiej się nadaje do leżakowania niż zwykle wiadra fermentacyjne. Mam takie kegi a szklanych balonów niestety nie posiadam. Dzięki za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 29.09.2018 o 19:50, michal9890 napisał:

Witam 

Czy można zrobić lambika w Petainer? Czy piwo może leżeć w tym kegu około 1 rok? Nieby lepiej się nadaje do leżakowania niż zwykle wiadra fermentacyjne. Mam takie kegi a szklanych balonów niestety nie posiadam. Dzięki za odpowiedź 

Ja tak robie flandry, co prawda nie w peteinerach a 19 litrowych butlach po wodzie. I po roku stania piwo nie jest zakwasne ani nadmiernie octowe. 

Na milkthefunk wiele osob robi w carboyach kwasne piwa. W ogole nie wiem czy w stanach uzywaja szklanych balonow. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam obecnie lambiki w petainerach ale technicznie jeszcze nie wiem czy coś negatywnego z nimi się stało :D Obecnie leżakują z owocami więc za parę tygodni jak zleję w butelki to będę wiedział. Generalnie wydaje mi się, że nieźle się nadają na taką fermentacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A można wiedzieć czym dezynfekujesz te petainery? Nie wiem co można w tym wypadku użyć ? Wystarczy dobre mycie i star san? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

NaOH na mycie przez 2 h potrząsane fermentorem, płukanie i następnie starsan z godzinkę potrząsane co jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, Undeath napisał:

NaOH na mycie przez 2 h potrząsane fermentorem, płukanie i następnie starsan z godzinkę potrząsane co jakiś czas.

Byłbym ostrożny @Undeath z NaOH i PET. Politereftalan etylenu ulega hydrolizie nawet przy małych stężeniach ługu, czy to NaOH czy KOH, kwestia czasu liczonego w godzinach. Mocno osłabia to jego strukturę. Produkuje też mało przyjemny odpad. Z tego co pamiętam można tak uzyskać benzen. Nie wiedziałem o tym przy moim pierwszych podejściu do petainera. Zostawiłem na nic słaby roztwór. Tam gdzie był słały kontakt to plastik zmatowił się i stał się łamliwy. Od tamtej pory używam OXY i StarSan.

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Daniel() napisał:

Byłbym ostrożny @Undeath z NaOH i PET. Politereftalan etylenu ulega hydrolizie nawet przy małych stężeniach ługu, czy to NaOH czy KOH, kwestia czasu liczonego w godzinach. Mocno osłabia to jego strukturę. Produkuje też mało przyjemny odpad. Z tego co pamiętam można tak uzyskać benzen. Nie wiedziałem o tym przy moim pierwszych podejściu do petainera. Zostawiłem na nic słaby roztwór. Tam gdzie był słyszy kontakt zmatowil się i stał się łamliwy. Od tamtej pory używam OXY i StarSan.

 

Niby tak i specjalnie na próby zostawiałem kega z NaOH na kilka dni. W stężeniu 4% nic się nie działo po tym czasie, więc 2h tym bardziej mi się wydaje że mu nie zaszkodzą. Najlepszy PBW by był ale z braku laku NaOH w krótkim kontakcie też ujdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Daniel() napisał:

Byłbym ostrożny @Undeath z NaOH i PET. Politereftalan etylenu ulega hydrolizie nawet przy małych stężeniach ługu, czy to NaOH czy KOH, kwestia czasu liczonego w godzinach. Mocno osłabia to jego strukturę. Produkuje też mało przyjemny odpad. Z tego co pamiętam można tak uzyskać benzen. Nie wiedziałem o tym przy moim pierwszych podejściu do petainera. Zostawiłem na nic słaby roztwór. Tam gdzie był słały kontakt to plastik zmatowił się i stał się łamliwy. Od tamtej pory używam OXY i StarSan.

Dzieki za info, wlasnie musze umyc dwie butle i myslalem o NaOH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×