Jump to content

Recommended Posts

Witam!

Pod koniec sierpnia uwarzyłem swoją pierwszą hybrydę, braggota, z udziałem innych ekstraktów niż ciemny i jasny. 😜  ;) Coś na wzór BW Braggot z Browaru Perun. 😜

Wyszły mi dwa fermentory po około 10l.

Po trzech tygodniach fermentacji w garażu, gdzie temperatura na początku, była IDEALNA, a z powodu powrotu upałów, zrobiła się tam sauna w granicach 23-24 w ciągu dnia i 16-18 w nocy, piwa przelałem na cichą ...

W/w stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze. 

W przyszłym tygodniu planuję butelkowanie. Prawdopodobnie w sobotę ...

I teraz, mam zagwozdkę, bo planowałem część piwa z miodem gryczanym przelać do swojej 7l dębowej beczki, ale nie do końca jestem z obu zadowolony ... :/ Wiem, że to dopiero początek, i piwa muszą się ułożyć, a S-04 zachowują się tak a nie inaczej. Po części to też moja wina, bo "ciut" się pośpieszyłem z warzeniem i teraz nie miałbym problemów z upałem, ale ...

Nie wiem czy zrobić tak jak planowałem, czy może wlać tego drugiego braggota ... A może zrobić "blend/kupaż" obu ...

Jakieś pomysły?

 

Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18

Wersja I

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, 

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, 

- miód wielkokwiatowy 1 kg x2,

- miód gryczany 1 kg.

  

Chmielenie: 

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016, 

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

11 litrów braggota.

 

28.08.18 28* Brix

19.09.18 4* Blg (14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha

 

Wersja II

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x3. 

  

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

Około 10 litrów braggota. 

  

28.08.18 ~31,5* Brix 

19.09.18    10,5* Blg (20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha 

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę overpitching zrobiłeś przy tym drugim piwie. I jak na moje oko to raczej jest jeszcze niedofermentowane. Szkoda, że przy takim dużym ballingu oddzieliłeś od drożdży po 3 tygodniach zwłaszcza, że S-04 lubią czasami zwolnić pod koniec. Blendować teraz to trochę bez sensu, równie dobrze mogłeś fermentować w jednym pojemniku. A przede wszystkim nie pakuj jeszcze do butelek. Poczekaj jeszcze trochę, zwłaszcza z tym drugim. No i mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że zdatne będzie do picia najwcześniej na wiosnę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Henx - > Dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem czy za wcześnie, ale świeciłem co jakiś czas latarką przez fermentor i czapa piany pod koniec tych 3 tygodni opadła na dno ... No i też spory osad zebrał się na dole.

Dla pewności odczekałem jeszcze ze 2 dni ... Co do overpitchingu to zdaję sobie z tego sprawę. :(

Prawdopodobnie, gdyby Blg było wyższe, nie zlewałbym go na cichą, ale skoro aż tyle drożdże zjadły, to wydawało mi się, że więcej nie będzie.

Tak, ale jedno jest na wzór Braggota z Peruna, wielokwiatowy miód + trochę gryczanego, a drugi jest na samym "wielokwiacie" ... I, mówiąc szczerze, planowałem ciut niższy ekstrakt, ale rozdzielając, hm, nastaw, nie do końca równomiernie mi się to udało, a do obu wiader wlałem po 5l wody. :/

Nie śpieszy mi się. :D Mam jeszcze porter bałtycki z suską sechlońską z zeszłego roku w butelkach, a do tego, tegoroczny, z wiśnią. Będzie co pić przez zimowe miesiące. ^^

Wiele też sobie obiecuje po piwie które jest TERAZ w beczce. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy zaczynałem fermentować braggota, w garażu było około 18* C, ale po jakimś tygodniu znowu wróciły upały i temperatura podniosła się tam do 23-24* ... I tak jak już pisałem, fermentory stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze.

Teraz już się tam dosyć mocno ochłodziło i w garażu mam teraz 15* C. W dzień. W nocy pewnie mniej ...

Około 20* C. Nie pamiętam już, bo zadawałem je dosyć późno, koło 22. :/

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj jeszcze z tydzień chociaż z tym butelkowaniem. Ale ta wersja druga coś nisko zeszła. Jesteś pewien poprawności pomiarów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem refraktometru oraz "spławika" z Browamatora. Próbki na pewno nie miały więcej jak 20* C ...

Na razie mi się nie spieszy ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowałem dzisiaj oba braggoty. Nieco to się opóźniło, ale ... Trzeba to było w końcu zrobić, tym bardziej, że potrzebuję mieć wolne fermentory. 😜

Wersja I w dniu 16.10. br., po około czterech tygodnia dalej ma 4* Blg.

Wersja II natomiast zeszła o 0,5*, czyli na dzień dzisiejszy ma 10* Blg.

Dodatkowo z "jedynki" zlałem jakieś 7l do mojej dębowej beczułki. Zobaczymy za parę miesięcy co da leżakowanie ... ^^

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...