Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pod koniec sierpnia uwarzyłem swoją pierwszą hybrydę, braggota, z udziałem innych ekstraktów niż ciemny i jasny. 😜  ;) Coś na wzór BW Braggot z Browaru Perun. 😜

Wyszły mi dwa fermentory po około 10l.

Po trzech tygodniach fermentacji w garażu, gdzie temperatura na początku, była IDEALNA, a z powodu powrotu upałów, zrobiła się tam sauna w granicach 23-24 w ciągu dnia i 16-18 w nocy, piwa przelałem na cichą ...

W/w stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze. 

W przyszłym tygodniu planuję butelkowanie. Prawdopodobnie w sobotę ...

I teraz, mam zagwozdkę, bo planowałem część piwa z miodem gryczanym przelać do swojej 7l dębowej beczki, ale nie do końca jestem z obu zadowolony ... :/ Wiem, że to dopiero początek, i piwa muszą się ułożyć, a S-04 zachowują się tak a nie inaczej. Po części to też moja wina, bo "ciut" się pośpieszyłem z warzeniem i teraz nie miałbym problemów z upałem, ale ...

Nie wiem czy zrobić tak jak planowałem, czy może wlać tego drugiego braggota ... A może zrobić "blend/kupaż" obu ...

Jakieś pomysły?

 

Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18

Wersja I

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6, 

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6, 

- miód wielkokwiatowy 1 kg x2,

- miód gryczany 1 kg.

  

Chmielenie: 

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016, 

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

11 litrów braggota.

 

28.08.18 28* Brix

19.09.18 4* Blg (14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha

 

Wersja II

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x3. 

  

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

Około 10 litrów braggota. 

  

28.08.18 ~31,5* Brix 

19.09.18    10,5* Blg (20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha 

Edytowane przez ksiegarz5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę overpitching zrobiłeś przy tym drugim piwie. I jak na moje oko to raczej jest jeszcze niedofermentowane. Szkoda, że przy takim dużym ballingu oddzieliłeś od drożdży po 3 tygodniach zwłaszcza, że S-04 lubią czasami zwolnić pod koniec. Blendować teraz to trochę bez sensu, równie dobrze mogłeś fermentować w jednym pojemniku. A przede wszystkim nie pakuj jeszcze do butelek. Poczekaj jeszcze trochę, zwłaszcza z tym drugim. No i mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że zdatne będzie do picia najwcześniej na wiosnę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Henx - > Dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem czy za wcześnie, ale świeciłem co jakiś czas latarką przez fermentor i czapa piany pod koniec tych 3 tygodni opadła na dno ... No i też spory osad zebrał się na dole.

Dla pewności odczekałem jeszcze ze 2 dni ... Co do overpitchingu to zdaję sobie z tego sprawę. :(

Prawdopodobnie, gdyby Blg było wyższe, nie zlewałbym go na cichą, ale skoro aż tyle drożdże zjadły, to wydawało mi się, że więcej nie będzie.

Tak, ale jedno jest na wzór Braggota z Peruna, wielokwiatowy miód + trochę gryczanego, a drugi jest na samym "wielokwiacie" ... I, mówiąc szczerze, planowałem ciut niższy ekstrakt, ale rozdzielając, hm, nastaw, nie do końca równomiernie mi się to udało, a do obu wiader wlałem po 5l wody. :/

Nie śpieszy mi się. :D Mam jeszcze porter bałtycki z suską sechlońską z zeszłego roku w butelkach, a do tego, tegoroczny, z wiśnią. Będzie co pić przez zimowe miesiące. ^^

Wiele też sobie obiecuje po piwie które jest TERAZ w beczce. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisz jeszcze w jakich temperaturach fermentowałeś. I koniecznie jaka była trmperatura zadania drożdży. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdy zaczynałem fermentować braggota, w garażu było około 18* C, ale po jakimś tygodniu znowu wróciły upały i temperatura podniosła się tam do 23-24* ... I tak jak już pisałem, fermentory stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze.

Teraz już się tam dosyć mocno ochłodziło i w garażu mam teraz 15* C. W dzień. W nocy pewnie mniej ...

Około 20* C. Nie pamiętam już, bo zadawałem je dosyć późno, koło 22. :/

Edytowane przez ksiegarz5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj jeszcze z tydzień chociaż z tym butelkowaniem. Ale ta wersja druga coś nisko zeszła. Jesteś pewien poprawności pomiarów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używałem refraktometru oraz "spławika" z Browamatora. Próbki na pewno nie miały więcej jak 20* C ...

Na razie mi się nie spieszy ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem dzisiaj oba braggoty. Nieco to się opóźniło, ale ... Trzeba to było w końcu zrobić, tym bardziej, że potrzebuję mieć wolne fermentory. 😜

Wersja I w dniu 16.10. br., po około czterech tygodnia dalej ma 4* Blg.

Wersja II natomiast zeszła o 0,5*, czyli na dzień dzisiejszy ma 10* Blg.

Dodatkowo z "jedynki" zlałem jakieś 7l do mojej dębowej beczułki. Zobaczymy za parę miesięcy co da leżakowanie ... ^^

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×