Jump to content
kaingorn

Tropical Yerba Mate IPA

Recommended Posts

Hej!

Chcę zrobić eksperyment z Yerba Mate. Niektórzy robili i podobno całkiem smaczne piwo wychodzi. Podobno połączenie yerby z alkoholem powoduje częste wizyty w wc - ja piję codziennie Yerba Mate w pracy, często w domu też jakieś piwko wpadnie i nie mam z tym problemów. W razie co będzie to piwo "oczyszczające" , fit sylwetka ;) Celować bym chciał w 14-15 blg

 

Yerba z której chciałbym skorzystać to:

 

1x.png.ccdc9d389f0b31207a97e7a612e521e7.png

 

Super smaczna, goryczkowa + mocne aromaty tropikalne. Zawiera mały procent suszonych owoców (np kostki ananasa).


Wstępny skład:

 

Słód:

Słód Pale ale - 3kg
Słód Pilzneński - 2kg

 

Chmiel:

Galaxy 50g

Topaz 50g

 

Dodatki:

Verde mate Frutos Tropicales

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

lub

Fermentis US-05

 

 

Kiedy dodać Yerbe by oddała jak najwięcej aromatu? 10 lub 5 ostatnich min gotowania czy po schłodzeniu do 80 stopni? Jeśli po schłodzeniu to najpierw wyparzyć liście przez kilka minut w gotującej się wodzie? 

 

Wszelkie rady co do zmiany receptury bardzo mile widziane! Póki co na stanie mam tylko drożdże i chmiel

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowanie Yerba Mate to chyba nie najlepszy pomysł, sugerując się temperaturą zaparzania. Najwięcej aromatu uzyskasz sypiąc herbatę na cichej. Zrobiłem w ten sposób Earl Grey APA i efekt był zadowalający.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boje się tylko zakażenia ;) Ale fakt na cichej byłoby najlepiej i piwo wtedy bardziej odporne niż nachmielona brzeczka. Sypałeś Herbatę bez mrożenia, prosto z torebki?

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód:

Słód Pale Ale - 5 kg
Słód pszeniczny jasny - 0.5 kg

 

Chmiel:

Galaxy 50g

Topaz 50g

 

Dodatki:

Verde mate Frutos Tropicales 250g

 

Drożdże:

US WEST COAST M44 Mangrove Jack's

 

Wysładzanie jednotemperaturowe w 64 stopniach, 15 litrów wody.

 

Co o tym myślicie? 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny esperyment połączenia Yerba Mate i piwa. Sam chętnie bym spróbował takiego trunku. 

 

Mi się wydaje, że nie maszco obawiać efektu przeczyszczającego przy ilość 250g na 20l piwa. 

 

Co do sposobu dodania Yerba Mate brałeś pod uwagę przyrządzić terere?

Ja gdybym robił takie piwo przygotował bym terere i dodał tak całość na cichą na kilka dni(2-3).

 

A jak chcesz chmielić ? Ile IBU? Podejrzewam, że Yerba Mate może podnieść odczucie goryczy. Warto to uwzględnić. 

 

12 godzin temu, kaingorn napisał:

 Pszenica Prażona Viking Malt - 0,25kg 

Jesteś pewny, że to miałeś na myśli? Nie chodziło Ci o słód albo płatki pszeniczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem o terere ale moim zdaniem ma dość słaby aromat a ta tropikalna jest naprawdę ciekawa, w połączeniu z tymi chmielami powinna dać fajny aromat. Zalewałem ją nie raz na zimno i daje same tropiki, no i lżejszą goryczkę niż przy większych temperaturach.

 

Topaz 30g na gorycz od początku

Galaxy 15 min 25g

Galaxy 5 min 25g

 

No i Yerba na cichą. 

 

Pszenice chciałem na poprawę piany, nie wiem jak yerba zadziała na ten aspekt trunku więc chciałem to trochę podbić

https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj link do receptury.

 

Co do dodania yerby zrobiłem mały eksperyment:

 

Do naczynia 0.5l wsypałem 10g yerby. Zalałem to wczesniej zagotowaną wodą, 80 stopni. Po schłodzeniu wstawiłem do lodówki na 24h. Po 24h zlałem wywar do dzbanka i dodałem 2 piwa , zwykłe Perły Chmielowe. Wynik? Z perły wyszło naprawdę smaczne piwo o posmaku yerby a w zapachu aromat yerba mate + egzotyka :)

 

Myślę, że zrobie podobny wywar z 250g i dodam go na cichą fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też na 24h przed dodaniem na cichą? I ile na cichej z cukrem może poleżeć, jak rozumiem wtedy na refermentacje do butelek już nic nie dawać. Czy w ogóle wywar z glukozą na refermentację , pomijając dodawanie to na cichą i butelkować?

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu zrobiłem tak jak poradził @Jankasper  , coldbrew z dodatkiem glukozy, następnego dnia zlałem z fermentora, dodałem syrop i zabutelkowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj opis piwa:

 

 

Moim zdaniem udany eksperyment :) Piwo nie odrzuca zbyt mocną goryczką, nie wiem czy przekona osoby, które z yerbą nie miały styczności. Kilka butelek dam takim znajomym co nie piją yerby, a nawet jej nie lubią, się zobaczy czy podejdzie im.

 

image.png.663260206f039ab4f173e73bacb49e20.png

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W dniu 28.09.2018 o 12:03, kaingorn napisał:

Podobno połączenie yerby z alkoholem powoduje częste wizyty w wc

 

 

Wypiłem już 3 butelki, takie problemy w ogóle nie występują, więc zwykły mit :)

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy piwo z yerba mate ma choć trochę właściwości zdrowotne które dostarcza yerba? I czy jeżeli jest mateina to nie będzie się chciało tak spać i będzie pobudzać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak ze zdrowotniością ale po wypiciu piwa faktycznie jest lekkie uczucie pobudzenia jak po wypiciu yerba mate. Nie wiem czy to autosugestia czy faktycznie mateina. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...