Skocz do zawartości
kfinto

Starter L. plantarum prawdopodobnie nie startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Starter wykonany według przepisu podanego na http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/, czyli:

  • 900ml wody
  • 100g ekstraktu słodowego
  • 100ml pasteryzowanego soku jabłkowego
  • 10g CaCO3 (kredy)
  • 1g pożywki drożdżowej

 

Po kilkuminutowym gotowaniu brzeczki a następnie jej schłodzeniu do 35* dodałem resztę składników oraz zawartość 1 kapsułki probiotyku Swanson L. plantarum (best by 01/19). W kolbie utrzymuje się temperatura 30* (L. plantarum powinny mieć w zakresie 20*-35*). Po 34h nie widać żadnych wizualnych oznak namnożenia bakterii (nie sądzę, żeby zmierzenie ph coś dało, ponieważ dodałem kredę jako bufor ph). Czy ktoś ma doświadczenie ze starterem bakteryjnym i mógłby się podzielić czy powinienem się spodziewać jakiejś zmiany w wyglądzie, piany, czegokolwiek, czy one się tam po prostu namnażają bez żadnych oznak? Jeżeli coś powinno się dziać, to proszę o jakieś porady. Jutro (29.09.2018) ma być warzenie ze znajomym i nie chcę, żeby była lipa.

 

42587257_267649820522155_1210293527422959616_n.thumb.jpg.e04ce891d41970e9d89b07d08faf2756.jpg

Edytowane przez kfinto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie mam zbyt dużego doświadczenia z lacto plantarum, zrobiłem może z 5 warek, ale nigdy nie widziałem jakichkolwiek zewnętrznych objawów namnażania bakterii.

 

btw swansony są naprawdę dobre do użycia bez starterów

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje startery zawsze robią się mętne. Z tym, że ja nie bawię się w kredę, soki itp tylko dodaję do brzeczki trochę glukozy, wsypuję bakterie i trzymam właśnie w okolicy 30C. Daj im jeszcze trochę czasu, potem najlepiej powąchaj i spróbuj. Jako źródło bakterii polecam Sanprobi IBS z apteki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×