Jump to content
kfinto

Starter L. plantarum prawdopodobnie nie startuje

Recommended Posts

Starter wykonany według przepisu podanego na http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/, czyli:

  • 900ml wody
  • 100g ekstraktu słodowego
  • 100ml pasteryzowanego soku jabłkowego
  • 10g CaCO3 (kredy)
  • 1g pożywki drożdżowej

 

Po kilkuminutowym gotowaniu brzeczki a następnie jej schłodzeniu do 35* dodałem resztę składników oraz zawartość 1 kapsułki probiotyku Swanson L. plantarum (best by 01/19). W kolbie utrzymuje się temperatura 30* (L. plantarum powinny mieć w zakresie 20*-35*). Po 34h nie widać żadnych wizualnych oznak namnożenia bakterii (nie sądzę, żeby zmierzenie ph coś dało, ponieważ dodałem kredę jako bufor ph). Czy ktoś ma doświadczenie ze starterem bakteryjnym i mógłby się podzielić czy powinienem się spodziewać jakiejś zmiany w wyglądzie, piany, czegokolwiek, czy one się tam po prostu namnażają bez żadnych oznak? Jeżeli coś powinno się dziać, to proszę o jakieś porady. Jutro (29.09.2018) ma być warzenie ze znajomym i nie chcę, żeby była lipa.

 

42587257_267649820522155_1210293527422959616_n.thumb.jpg.e04ce891d41970e9d89b07d08faf2756.jpg

Edited by kfinto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje startery zawsze robią się mętne. Z tym, że ja nie bawię się w kredę, soki itp tylko dodaję do brzeczki trochę glukozy, wsypuję bakterie i trzymam właśnie w okolicy 30C. Daj im jeszcze trochę czasu, potem najlepiej powąchaj i spróbuj. Jako źródło bakterii polecam Sanprobi IBS z apteki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...