Jump to content
Sign in to follow this  
Hobbysta

Double Stout Porter

Recommended Posts

Hej zabrałem się za robienie przepisu na Imperialnego stouta, nie jakiegoś potwora 20BLG+ tylko takie coś pomiędzy zwykłym stoutem, a RISem koło 18BLG. Tak więc oto moja propozycja przepisu:

Zasyp:

- Pilzneński - 4kg

- Jasny Monachijski - 2kg

- Pszeniczny Jasny - 1kg

- Caraamber - 0,5kg

- Palony jęczmień - 0,3kg

- Carafa Special 2  - 0,3kg

Chmielenie:

- Marynka - 60g/60min

Jest to ilość na około 20 litrów piwa. Beersmith podaje mi następujące parametry: 19BLG (pewnie mi wyjdzie mniej dlatego zawyżone), 70IBU i 90EBC. Myślę o możliwości dodania jeszcze jakichś płatków np. owsianych (a żeby jeszcze ciekawiej się to piło). Piwo na drożdżach US-04. Myślałem też o dodatku wanilii i nasion kakaowca. To ma być piwo na zimne dni, jak się siądzie w fotelu i będzie kontemplować piękno zimowej aury :) Pozdrawiam i życzę miłego sezonu warzelnego.

Edited by Hobbysta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast nasion,  polecam skórkę kakaowca. Z 200g na 5m gotowania. 

No i fermentacja na gęstwie,  a nie na sucharach. 

Monachijskiego bym nie dawał,  zgubi się pod Amber. Zamiast tego dałbym 0.3 zytniego karmelowego,  0.5 płatków i kilo pilznenskiego.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Między "zwykłym stoutem" a RISem jest FES ;)

 

Co do receptury, ja bym może dał trochę więcej słodów palonych, tak żeby do 10% zasypu doszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, kantor napisał:

Między "zwykłym stoutem" a RISem jest FES ;)

 

Co do receptury, ja bym może dał trochę więcej słodów palonych, tak żeby do 10% zasypu doszło.

Nie wiedziałem jak to ująć, ale myślę, że nie był to karygodny błąd merytoryczny. Myślisz o tym aby zwiększyć proporcjonalnie oba palone do tych 10% czy może dodać jakiś inny albo jednego więcej drugiego mniej?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jakie masz zapasy ale ja bym dodał jakiegoś jaśniejszego, np. Carafy I czy Pale Chocolate, czy nawet Brown, jak nie masz to zwiększ udziały tego co masz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, kantor napisał:

Nie wiem jakie masz zapasy ale ja bym dodał jakiegoś jaśniejszego, np. Carafy I czy Pale Chocolate, czy nawet Brown, jak nie masz to zwiększ udziały tego co masz.

I tak dokupuje więc mam dowolność. Zatem jaśniejszego dorzucę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w przypadku "double stout porter" nie popadamy w sprzeczność? Stout górna fermentacja, a porter dolna. Nazwałem to imperialnym stoutem bo taka nazwa najbardziej mi pasowała (zresztą wpasowuje się w przedział dla stylu w beersmithie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest prawidłowa nazwa i historycznie uwarunkowana. Stout to określenie na piwo mocne, porter to głównie fermentacja górna, poczytaj proszę tutaj:

 

https://www.piwo.org/forums/topic/15687-od-porteru-do-stoutu/

 

RIS to skrót od Imperial Stout Porter, który końcem XIX-go wieku (dokładnie w roku 1869) dostał przydomek Russian (był to browar Barclay and Perkins), jako że najczęściej importowano mocne ciemne piwo na dwór rosyjski i nie tylko. Z czasem ścięto gatunek piwa, więc porter, a skupiono się na trzech jego określeniach, Russian-patrz wyżej, Imperial-czyli najgęstsze i najlepsze w browarze, Stout czyli mocne. Wszystkie stout porters z różnymi przedrostkami stały się popularne w rejonie morza Bałtyckiego, ale ze względu na temperaturę, zastosowano do nich drożdże fermentacji dolnej, tak narodził się Stout Porter (w przedziale Single, Double, Triple, Extra, Foreign, etc aż do Imperial) na dolniakach czyli właśnie porter bałtycki. Począwszy od roku 1822 można przyjąć narodziny osobnego stylu, aczkolwiek porter fermentacji górnej i mocny (więc stout) warzono jeszcze w roku 1899, choćby w Żywcu.

 

20 to jest albo nadal Double Stout Porter, ewentualnie Keeping Single Stout Porter (19,6 blg)

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Hobbysta said:

Wiesz gdzie taką skórkę można kupić? Nie widzę nic takiego w internecie.

 

https://allegro.pl/luska-kakaowa-500-g-luski-kakao-100-bracia-cyba-i7226222519.html

Jest też w sklepach że zdrowa żywnością.  Niestety poza Śląskiem jest mało popularna, ale się trafia. 

Fajnie też pasuje do weizena na bananowo. No i super odżywia drożdże. W sumie nie widziałem żeby ktoś prócz mnie dawał to do piwa.  Najlepiej najpierw zrobić sobie z mlekiem,  żeby wiedzieć jakie smaki wnosi. 

 

Edit. W sumie źle się wyraziłem,  skórka a luska to co innego.   

Ziarna całe można dostać też w jakiś Bio sklepach,  ale wnoszą sporo tłuszczu.  Dużo tańsze są w Wielkiej Brytanii. Jak ktoś ma rodzinę można poprosić. 

Edited by Jankasper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniona receptura wg bs 19BLG:

5kg - pils

1kg - pszeniczny

0.5 - amber

0.5 - platki pszeniczne

0.4 - carafa 1(nie mam)

0.3 - caramel rye (nie mam)

0.2 - jeczmien palony

0.2 - carafa 2 special ( nie mam)

Drożdże to gęstwa po dry stoucie fm13.

Poza tym posiadam takze carared, biscuit, wiedeński (dużo), caramunich, carahell, caraaroma w ilosciach od 0.5kg do 1kg. Jakies propozycje zamiany zeby mniej kupowac?

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...