Jump to content
FurioSan

III Krakowski Konkurs Piw Domowych V/VI 2019

Recommended Posts

Miklosz- temat zaksięgowania wpłaty już jest ogarnięty. Natomiast problem jest z recepcją i niestety informację o niej uzupełniamy dopiero jutro przed samym konkursem- problem wynknął z tego, że w Strefie piwa zrobiło się za ciasno  i musieliśmy przenieść piwa do bropubu- wybaczcie.

 

Wilem- ogarniemy Ci temat. Jeżeli podrzuciłeś nam etykietę to wszytko gra. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyniki eliminacji za fb:

Cytat

Lista finałowa:

 

Pils:
Mateusz Haberka
Furmanek Maciej
Kawecki Marek
Borzyszkowski Mikołaj
Urbaniak Bartosz

 

Brett APA:
Palusiński Maciej
Litkowski Piotr
Artur Lesiak

 

Z mojej strony jako sędziego eliminacji i finałów w Wild APA to poziom bardzo nierówny i w sumie to chyba spodziewałem się trochę lepszego.

Eliminacje, zgodnie z oczekiwaniami piwowarów, przeprowadzone bardzo restrykcyjnie, do finału dostały się tylko piwa pozbawione wyraźnych wad technicznych i spełniające wymogi stylu.

Co do samych wad, to główną przyczyną odrzucenia piwa był profil fenolowy o charakterze dymnym/aptecznym (z 6 piw jak nic) oraz kwaśność/octowość (z 6 piw, były też piwa i kwaśne i apteczne), ponadto mocna taniczność/ściąganie (niektóre były ekstremalnie ściągajace, a ściąganie na poziomie niskim było dość powszechne). Były pojedyncze przypadki piw całkiem przyjemnych ale nie w stylu (np był całkiem fajny American Berliner Weisse), jedno było nawet całkiem poprawne technicznie ale z zerowym wysyceniem.

 

Natomiast poziom piw finałowych, to już inna historia ...ale to już po wynikach, a wyniki podczas przyszłotygodniowego Beerweeka :)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyniki za fb

Cytat

Oto wyniki:

W kategorii Wild APA 🍺
I - Maciej Palusiński
II - Artur Lesiak
III - Piotr Litkowski

 

W kategorii German Pils 🍺
I - Marek Kawecki
II - Maciek Furmanek
III - Mateusz Haberka
IV - Mikołaj Borzyszkowski
V - Bartosz Urbaniak

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam, w Wild APA zwycięzca ponad 40 pkt (chyba koło 42), drugie i trzecie miejsce koło 35-36, z remisem (decydowała kolejność u sędziów), jak będę miał zbiorcze, to wrzucę dokładne wyniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne nie było za gorzkie (przynajmniej w APA) :P

 

W sumie to miałem podsumować poziom w finale, jak widać po punktacji, poziom był dobry i bardzo dobry :)

Zwycięskie piwo bardzo dobre technicznie i stylowe, dla mnie może trochę zbyt jednowymiarowe w aromacie (mnóstwo owoców tropikalnych, trochę w takie mdłe owoce wpadające ale to szczególik, za to w smaku świetne), drugie miejsce to Wild APA w bardziej oldschoolowym wydaniu, cytrusowa chmielowość + skórzane fenole, jednakże całość świetnie zgrana, niestety z wad podwyższona taniczność, trzecie miejsce też z tanicznością i dodatkowo trochę zbyt słodki finisz, jak na styl, tu już z bardziej nowofalowym podejściem, czyli mocno owocowe.

 

Gratuluję piwowarom :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, kantor napisał:

zbyt jednowymiarowe w aromacie (mnóstwo owoców tropikalnych, trochę w takie mdłe owoce wpadające ale to szczególik, za to w smaku świetne),

 

 

Pierwsza próba chmielu Sabro - wrzucony 1:1:1 z Amarillo i Citrą kompletnie je przysłonił i zdominował właśnie słodkimi tropikami. Raczej nie będzie częstym gościem w moich recepturach :P Dziękuję bardzo :)

Edited by NervGal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już zidentyfikowaliśmy zwycięzce, to dawaj do wątku całą recepturę, ciekawy jestem (a myślę, że nie tylko ja) :)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura na ~35,5l piwa 14,1 Blg. Na wersję dziką przeznaczyłem 11l brzeczki schłodzonej do 16 st. C., zadałem Wyeast 5112 (B. bruxellensis) rozkręcone na starterze (400ml kręcone 6 dni -> 1400 ml kręcone 6 dni, zadane bez dekantowania), trzymałem na drożdżach 7,5 tygodnia w temperaturze otoczenia rosnącej 20-23 st. C. Jednak zrezygnowałem z FWH i rzuciłem klasycznie te 22g Chinooka na 60 minut gotowania. pH podczas zacierania miałem 5,45, wodę do wysładzania zakwasiłem kwasem fosforowym do 5,5. "Woda OAZA 1:2" oznacza użycie do tego piwa mieszanki 1 części wody Oaza na 2 części wody demineralizowanej i przyprawienie solami wymienionymi w recepturze (wszystkie wsypane do zacierania). Zacieranie w 67 st. C. przez godzinę, 10 minut wygrzewu w 76. Ten chmiel "aromatyczny" z receptury to dawka na 30-minutowy hopstand rozpoczęty w temp. 74 st. C. Chmiel na zimno wrzucony na 2 dni proporcjonalnie wg receptury (czyli po ~12g Sabro, Citry i Amarillo). Odfermentowało do 2,7 Blg. Na koniec 2 dni cold crashu w lodówce, zlanie do rozlewu przez podwójną warstwę rajstopki 15 DEN z Lidla w kolorze jasny beż. Nagazowanie na 2,4v.

Aha, "Pale Malt (2 Row) UK" to żadne tam UK, żadne Maris Otter, tylko zwykły pale ale z Bestmalza.

 

Wild APA.jpg

Edited by NervGal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki :)

Widzę, że chmiel dodany bez jakiś szalonych ilości, a wyszło całkiem fajnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam,

kiedy będą metryczki eliminacyjne? Chciałbym wiedzieć czemu mój mega wypasiony pilsior okazał się jednak nie do końca idealny :-)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.05.2019 o 21:41, NervGal napisał:

Pierwsza próba chmielu Sabro - wrzucony 1:1:1 z Amarillo i Citrą kompletnie je przysłonił i zdominował właśnie słodkimi tropikami. Raczej nie będzie częstym gościem w moich recepturach :P Dziękuję bardzo :)

 

Jeżeli wyszło tropikalnie, to raczej Citra zdominowała Sabro, bo Sabro nie jest tropikalne. Jest raczej kokosowe, białe owoce, bardziej subtelne, trochę aloesowe. Citra w połączeniu z Amarillo natomiast daje właśnie słodkie tropiki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to innego rodzaju tropiki - dla mnie cos w stylu soku przecierowego Pysio Zolty - mango, brzoskwinia, kokos, moze ciut banana nawet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.05.2019 o 18:56, Wiśnia81 napisał:

witam,

kiedy będą metryczki eliminacyjne? Chciałbym wiedzieć czemu mój mega wypasiony pilsior okazał się jednak nie do końca idealny :-)

 

 

W dniu 30.05.2019 o 23:28, wannabuydrugs napisał:

Metryczki są już prawie gotowe. Powinny trafić do was niebawem.

 

A metryczki finałowe? Wysyłka dyplomów/nagród jest przewidziana? Jeśli tak, to czego i w jakim terminie można się spodziewać? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu ‎2019‎-‎05‎-‎30 o 23:28, wannabuydrugs napisał:

Metryczki są już prawie gotowe. Powinny trafić do was niebawem.

Czy to "niebawem" już minęło? Nie dostałem metryczki eliminacyjnej. Jeśli jeszcze trwa to "niebawem" to proszę o informację mniej więcej do kiedy to nie będę tu gitary zawracał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metryczki są już gotowe, z informacji, które uzyskałem, eliminacyjne z Wild APA są już w systemie, eliminacyjne z Pilsa będą jutro, a finałowe we wtorek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dodatkowych informacji, które udało mi się uzyskać: w środę mają zostać wysłane dyplomy, natomiast trwa jeszcze dogadywanie szczegółów ze sponsorami i wysyłką nagród. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Przychodzi baba do lekarza...

- panie doktorze wszyscy mnie ignorują.

- Następny proszę!..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...