Skocz do zawartości
empty_nick

Słabe odfermentowanie RIS'a

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Ostatnio zdarzyło mi się ugotować malinowego RIS'a 24BLG, skład:

Pale Ale        10,50kg
Żytni           1,50kg
Monachijski     0,50kg
Caramel         0,50kg
Biscit          0,20kg
Jęczmień Palony 1,00kg
Płatki Owsiane  0,5KG

Piwo zadałem wszystkimi drożdżami US-05 z innej warki (jakiś pszeniczniak) i ku mojemu zaskoczeniu, piwo odfermentowało do 12BLG i nie chce zejść niżej, piwo w tej formie jest... wybitnie udane :) stąd też moje pytanie, czy mogę to piwko zabutelkować z tak wysokim BLG? jak upewnić się że już nie zejdzie niżej (12BLG utrzymuje się już od 2 tygodni)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zacierałeś, jak mierzyłeś gęstość, w jakich temperaturach fermentowałeś, ile gęstwy dałeś, ile litrów jest?

Pozdrawiam.

edit: tak na szybko rzucam kilka pytań z obszarów które mogą mieć na to wpływ: zacieranie na ilość cukrów niefermentowanych, pomiar gęstości czasami wymaga korekty (refraktometr) co często jest niedopilnowane, temperatura może spowalniać drożdże, ilość i jakość gęstwy może wpłynąć na żywotność i apetyty drożdży, litraż w sumie w odniesieniu do gęstwy .

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powinienem napisać to od razu, przepraszam

Poniżej wklejam linki do dzienników piwowarskich wszystko co wiem o tej warce jest w nich zawarte :)

Warka #17

RIS

 

PS wklejam linki do dokumentów zamiast przepisywać, ponieważ prawdopodobnie z czasem będę je uzupełniał. W przypadku jakichkolwiek pytań piszcie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O ile dobrze czytam te arkusze to 7,5 g US-05 na 46 litrów piwa zwiastuje ich mocne zmęczenie (poza niedofermentowaniem piwa, ale to nie jest omawiany problem) i mogło źle wpłynąć na kondycję gęstwy.
Drugie to zacieranie - godzina w 72°C mogła dać dużo cukrów niefermentowalnych.
Dwa tropy jakie widzę.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do warki #17 dałem saszetkę drożdży na fermentor, więc powinno być 2 x 11.5g (już poprawiłem w arkuszu) a nie 7,5 (z jakiegoś powodu sądziłem że saszetka to 7,5g...).

Co do zacierania, chciałem żeby to piwko wyszło słodkie, ale nie sądziłem że temperatura zacierania może mieć aż takie znaczenie :/ i żeby wyklarować, nie godzina w 72 tylko 1:30 w 70 stopniach :)

Pytanie zostaje otwarte, czy jeżeli twoje przypuszczenia są słuszne i problemem są "słabe" drożdże (co zakładam, mogę potwierdzić robiąc FFT) czy mogę założyć że drożdże mają dość i zabutelkować piwo? (ew. poczekać jeszcze ~2 tygodnie) Bo tak jak pisałem wcześniej, ten smak który uzyskałem jest idealny i nie chciałbym go "dofermentowywać" jeżeli jest taka możliwość

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, empty_nick napisał:

nie godzina w 72 tylko 1:30 w 70 stopniach

 

14 minut temu, empty_nick napisał:

nie sądziłem że temperatura zacierania może mieć aż takie znaczenie

Mocne piwa wszędzie polecają zacierać niżej (np. po brytyjsku 66-67°C), ponieważ tak czy inaczej mają dużo ciała.

Napisz jeszcze czym mierzysz gęstość i w jakich temperaturach i jak długo łącznie fermentuje bo jak się okazuje z arkusza niewiele wyczytuję.

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mierzenie gęstości: cukromierz + termometr (jeśli temperatura jest nieco wyższa np. >24 stopni to robię korektę TU)

akurat daty się zgadzają :)
warzenie + zadanie drożdży : 24.08.2018 -> 23.6 BLG, temp. brzeczki podczas zadania 26 stopni (należy pamiętać że później przelałem ją ~10 razy z fermentora do fermentora więc ta temperatura na początku fermentacji była nieco niższa)
08.09.2018 -> 12 BLG temp 21

22.09.2018 -> 12 BLG temp 21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×