Jump to content
tomi1982

Temperatury fermentacja i lezakowanie pilsa ...

Recommended Posts

HI

mam Pilsa na cichej fermentowal przy 8C teraz jest od tygodnia na cichej. Chialem ustawic lodowke na 4C ale niestety moja lodowka nie chlodni ponizej 6C chyba zaczela nawalac.

Myslicie ze bedzie ok ?

Nie mam mozliwosci tego piwa schlodzic do 0-1C.  Za dwa tygodnie chialem butelkowac.

Jakie sa wasze poday bo niestety to jest moj pierwszy lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Spokojnie możesz lagerować w temp fermentacji. Aby przyspieszyć refermentację możesz po butelkowaniu przenieść piwo do temp 18-20 na około 7 dni, po tym czasie do lodówki.

Jeśli nie zależy Ci na szybkim nagazowaniu, proces refermentacji możesz od razu rozpocząć w lodówce w temp fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, hophead napisał:

Cześć. Spokojnie możesz lagerować w temp fermentacji. Aby przyspieszyć refermentację możesz po butelkowaniu przenieść piwo do temp 18-20 na około 7 dni, po tym czasie do lodówki.

Jeśli nie zależy Ci na szybkim nagazowaniu, proces refermentacji możesz od razu rozpocząć w lodówce w temp fermentacji.

Nie doradzaj zle, lagera nalezy refermentowac w temperaturze fermentacji. 

Lagery potrzebuja czasu i trzeba sie z tym pogodzic. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dziekuje.

Moje pytanie glownie dotyczylo czy lodowka ktora chlodzi tylko do 6C jest ok do robienia lagerow.

Mam czas weic i refermentacja bedzie w lodowce.

 

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chmielil ktos juz Pilsa/lagera na cichej ?

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

Co myslicie warto ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, tomi1982 napisał:

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

 

Żeby tylko nie wyszła Ci trawa przez te 5 dni. Podejrzewam, że planujesz użyć chmieli klasycznych, europejskich. Z mojego doświadczenia, długie chmielenie na zimno tymi chmielami (powyżej 3 dni) daje aromaty łodygowe (oczywiście nie próbowałem wszystkich ale pamiętam, że Lubelskim i Żateckim na pewno). Ja już na zimno nimi nie chmielę ale jeśli bardzo chcesz to sypnij na maks. 2-3 dni.

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Jancewicz said:

 

Żeby tylko nie wyszła Ci trawa przez te 5 dni. Podejrzewam, że planujesz użyć chmieli klasycznych, europejskich. Z mojego doświadczenia, długie chmielenie na zimno tymi chmielami (powyżej 3 dni) daje aromaty łodygowe (oczywiście nie próbowałem wszystkich ale pamiętam, że Lubelskim i Żateckim na pewno). Ja już na zimno nimi nie chmielę ale jeśli bardzo chcesz to sypnij na maks. 2-3 dni.

 

 

ok to sprubuje na 2dni przed rozlewem dodac troche lubelskiego..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/25/2018 at 10:23 AM, tomi1982 said:

niestety moja lodowka nie chlodni ponizej 6C chyba zaczela nawalac.

Nie ma problemu. Ja w lodówce mam 8 stopni i piwa dolnej fermentacji wychodzą fajne i klarowne.

 

1 hour ago, tomi1982 said:

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

Tak jak pisał kolega, ja bym nie sypał chmielu na 5 dni. 3 dni to max, chociaż niektórzy sypią chmiel na 7 dni i mówią, że nie ma łodygi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, tomi1982 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chmielil ktos juz Pilsa/lagera na cichej ?

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

Co myslicie warto ?

Pilsa nie warto. Wyjdzie niestylowy. A z bezstylowym lagerem możesz sobie oczywiście robić na co masz ochotę.

 

Jak masz lodówkę, która Ci zagwarantuje poprawną temperaturę fermentacji (a masz), to możesz bez problemu robić lagery. Ani cicha ani lagerowanie nie jest obowiązkowe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...