Skocz do zawartości
tomi1982

Temperatury fermentacja i lezakowanie pilsa ...

Rekomendowane odpowiedzi

HI

mam Pilsa na cichej fermentowal przy 8C teraz jest od tygodnia na cichej. Chialem ustawic lodowke na 4C ale niestety moja lodowka nie chlodni ponizej 6C chyba zaczela nawalac.

Myslicie ze bedzie ok ?

Nie mam mozliwosci tego piwa schlodzic do 0-1C.  Za dwa tygodnie chialem butelkowac.

Jakie sa wasze poday bo niestety to jest moj pierwszy lager.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Spokojnie możesz lagerować w temp fermentacji. Aby przyspieszyć refermentację możesz po butelkowaniu przenieść piwo do temp 18-20 na około 7 dni, po tym czasie do lodówki.

Jeśli nie zależy Ci na szybkim nagazowaniu, proces refermentacji możesz od razu rozpocząć w lodówce w temp fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, hophead napisał:

Cześć. Spokojnie możesz lagerować w temp fermentacji. Aby przyspieszyć refermentację możesz po butelkowaniu przenieść piwo do temp 18-20 na około 7 dni, po tym czasie do lodówki.

Jeśli nie zależy Ci na szybkim nagazowaniu, proces refermentacji możesz od razu rozpocząć w lodówce w temp fermentacji.

Nie doradzaj zle, lagera nalezy refermentowac w temperaturze fermentacji. 

Lagery potrzebuja czasu i trzeba sie z tym pogodzic. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok dziekuje.

Moje pytanie glownie dotyczylo czy lodowka ktora chlodzi tylko do 6C jest ok do robienia lagerow.

Mam czas weic i refermentacja bedzie w lodowce.

 

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chmielil ktos juz Pilsa/lagera na cichej ?

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

Co myslicie warto ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
29 minut temu, tomi1982 napisał:

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

 

Żeby tylko nie wyszła Ci trawa przez te 5 dni. Podejrzewam, że planujesz użyć chmieli klasycznych, europejskich. Z mojego doświadczenia, długie chmielenie na zimno tymi chmielami (powyżej 3 dni) daje aromaty łodygowe (oczywiście nie próbowałem wszystkich ale pamiętam, że Lubelskim i Żateckim na pewno). Ja już na zimno nimi nie chmielę ale jeśli bardzo chcesz to sypnij na maks. 2-3 dni.

Edytowane przez Jancewicz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minutes ago, Jancewicz said:

 

Żeby tylko nie wyszła Ci trawa przez te 5 dni. Podejrzewam, że planujesz użyć chmieli klasycznych, europejskich. Z mojego doświadczenia, długie chmielenie na zimno tymi chmielami (powyżej 3 dni) daje aromaty łodygowe (oczywiście nie próbowałem wszystkich ale pamiętam, że Lubelskim i Żateckim na pewno). Ja już na zimno nimi nie chmielę ale jeśli bardzo chcesz to sypnij na maks. 2-3 dni.

 

 

ok to sprubuje na 2dni przed rozlewem dodac troche lubelskiego..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
On 9/25/2018 at 10:23 AM, tomi1982 said:

niestety moja lodowka nie chlodni ponizej 6C chyba zaczela nawalac.

Nie ma problemu. Ja w lodówce mam 8 stopni i piwa dolnej fermentacji wychodzą fajne i klarowne.

 

1 hour ago, tomi1982 said:

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

Tak jak pisał kolega, ja bym nie sypał chmielu na 5 dni. 3 dni to max, chociaż niektórzy sypią chmiel na 7 dni i mówią, że nie ma łodygi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, tomi1982 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy chmielil ktos juz Pilsa/lagera na cichej ?

Mylalem sobie ze moze sypne troche chmielu na ostatnie 5 dni.

Co myslicie warto ?

Pilsa nie warto. Wyjdzie niestylowy. A z bezstylowym lagerem możesz sobie oczywiście robić na co masz ochotę.

 

Jak masz lodówkę, która Ci zagwarantuje poprawną temperaturę fermentacji (a masz), to możesz bez problemu robić lagery. Ani cicha ani lagerowanie nie jest obowiązkowe. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×