Skocz do zawartości
Phob

Warzenie na sprzęcie do 70L

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

 

W związku z planem przerzucenia się na garnek 70L, chciałbym poczytać na temat waszych opinii oraz poradzić się jak zacząć. Chciałbym zebrać tutaj jak najwięcej informacji łącznie z garnkiem jakim wybrać, jakich używać fermentorów itp

 

1. No więc pierwsze pytanie, jaki garnek wybrać? Są posty na ten temat,  (wiem) jednak są tak zaśmiecone, że po przekopaniu kilkunastu stron, nadal niczego się nie dowiedziałem, oprócz tego, żeby celować w firmę Tadar

 

Jeżeli jestem w błędzie proszę mnie poprawić, oraz proszę linkować waszę pomysły

 

2. Rozważam także opcję na prąd, co o tym myślicie i czy taki garnek wtedy wiercić i montować grzałki czy jest opcja kupienia czegoś takiego już w zestawie. jeżeli grzałki to czy mieszadło elektryczne jest wymogiem ?   

 

3. Czy filtrację nadal przeprowadzać w wiadrach 33L ? czy są patenty na wieksze ilości

 

4. Fermentory - jakie wybrać ? standard to około 33L, jednak z braku miejsca, chciałbym przerzucić się na coś większego, żeby po zrobieniu np 2 warek w krótkim czasie nie mieć kilku wiader w kuchni. Pytanie czy dobrze kombinuję czy jednak każdy z was pracuję na wiadrach 33L. Fermentor będę potrzebował, nie tylko do fermentowania brzeczki na piwo, ale do "kiszenia kapusty" :D  więc pytanie gdzie kupić coś większego.

 

 

Chciałbym skonczyć na garnku, a nie na firmowym systemie, który będzie mnie kosztował kilka tysięcy, więc proszę mieć to też na uwadze

 

Proszę o wasze opinie, potem będę edytował ten post, żeby wszystkie najważniejsze informację były w na początku poukładane

 

Z góry dzięki za pomoc

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do grzania prądem czy gazem to sam mam mętlik w głowie i nie mogę się zdecydować jak przerobić swoje gary więc nie pomogę.

Jeśli chodzi o fermentory to poszukaj beczek przeznaczonych do spożywki (sporo osób które robią większe warki takich używa)

 

https://allegro.pl/plastikowa-beczka-80-l-do-kiszenia-na-wode-atest-i7354001289.html

https://allegro.pl/beczka-plastikowa-85l-do-kiszenia-kapusty-mocna-i7531750637.html 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, mateusz54b napisał:

Co do grzania prądem czy gazem to sam mam mętlik w głowie i nie mogę się zdecydować jak przerobić swoje gary więc nie pomogę.

Jeśli chodzi o fermentory to poszukaj beczek przeznaczonych do spożywki (sporo osób które robią większe warki takich używa)

 

https://allegro.pl/plastikowa-beczka-80-l-do-kiszenia-na-wode-atest-i7354001289.html

https://allegro.pl/beczka-plastikowa-85l-do-kiszenia-kapusty-mocna-i7531750637.html  

 Te beczki są bardzo nieszczelne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma potrzeby aby były szczelne. Takie objętości fermentuje się bez rurki bo jej zawartość i tak wyfrunie. Kiedyś taką bekę mocno zakręciłem i mało jej nie rozerwało.. 

A do kapusty chyba beka dedykowana. Bo będzie piwo kapuściane. Czego bym nie życzył

najgorszemu wrogowi.

Edytowane przez zielony07
Kapusta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co to fermentacji to można sie wyposażyć w takie coś

 

https://spiritferm.biz/pl/p/Zbiornik-fermentacyjny-100L/434

 

 

są też mniejsze 60l

 

o ile nie planujesz przenoszenia to jest ok ale jak bedziesz z tym latał to lepsze 2x zwykły fermentor bo to jednak trochę ważyć będzie. Swoją drogą nie wiem jak chcesz zapewnić odpowiednią temperaturę w kuchni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, zielony07 napisał:

Takie objętości fermentuje się bez rurki bo jej zawartość i tak wyfrunie

 

Nic podobnego ja mam fermentor 68l  https://www.b2b-partner.pl/beczka-plastikowa-curtec-68-l-zwezone-gardlo-zakrecane-wieko/  i do fermentacji daję 60 l i nic nie ucieka ,oczywiście rurka jest założona.

 

WP_20180602_19_19_58_Pro.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie nie ma szans. Może to kwestia zbyt mocnego natleniania albo użytych drożdży, albo, albo...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lagery w  zamrażarce, sterownik od Malinowego. Jak jest gorąco to gorniaki też tam idą. Albo piwnica. Fermentora stoi tam w wodzie w plastikowej skrzyni, budowlance. Zawsze można dolać zimnej wody albo wrzucić bryłkę lodu. Wszystko obserwuję na thigspeaku. Z wykresu łatwo wynika zakończenie fermentacji.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zdecydowalem sie na garnek tadar z wielowarstwowym dnem i kranem, proszę dajcie mi znać jak najlepiej przeprowadzac filtracje słodu w garnku 70L, w tym momencie filtruje w fermentorze z przedziurawionym dnem, ale przy warce kolo 50l musiałbym filtrowac na dwa wiadra, więc myślę, żeby to jakos sobie uprościc, jaka waszym zdaniem jest najszybsza i najlatwiejsza filtracja?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokrec sobie do kranu filtrator z rurek moga byc takie do wody albo miedz. Oplot taki zasyp to prawdopodobnie zmiazdzy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×