Skocz do zawartości
mario87

New England IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Planuję uwarzyć kolejne piwo, tym razem z własnej receptury a nie z gotowego zestawu i coś takiego wymyśliłem:

 

 

SUROWCE FERMENTUJĄCE

14.5 BLG
6% ABV
4.1 SRM

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 6.1 kg    
Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 65.6% 80 % 5
Ziarno Pszeniczny 0.6 kg 9.8% 85 % 4
Ziarno Briess - 2 Row Carapils Malt 0.6 kg 9.8% 75 % 3
Ziarno Płatki pszeniczne 0.5 kg 8.2% 85 % 3
Ziarno Płatki owsiane 0.4 kg 6.6% 85 % 3

CHMIELE

37 IBU

Balans goryczy  0.63 Gorzkie


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Simcoe 30 g 50 min 13.2 %
Aromat (koniec gotowania) Azacca 15 g 1 min 14 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 1 min 10 %
Aromat (koniec gotowania) Galaxy 15 g 1 min 15 %
Aromat (koniec gotowania) Equinox 15 g 1 min 13.1 %
Na zimno Mosaic 10 g 9 dni 10 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Azacca 10 g 9 dni 14 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Galaxy 10 g 9 dni 15 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Equinox 10 g 9 dni 13.1 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Azacca 25 g 3 dni 14 %
Na zimno Mosaic 25 g 3 dni 10 %
Na zimno Galaxy 25 g 3 dni 15 %
Na zimno Equinox 25 g 3 dni 13.1 %

DROŻDZE

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
Safale S-04 Ale Suche 11.5 g Safale

DODATKI

Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas
Czynnik do wody gips 2 g Gotowanie 60 min

 

https://brewness.com/pl/recipe/new-england-ipa-35/view

 

Najwięcej wątpliwości mam co do chmielenia, na razie nie mam chłodnicy i szybko nie schłodzę, przez to zastanawiam się kiedy dodać chmiele żeby nie było za dużej goryczki, ma być tylko lekko wyczuwalna. W recepturach piszą żeby dodać część chmielu podczas burzliwej ale nie wiem czy warto? Mam jeszcze Hallertau Blanc ale nie wiem czy sześć rodzajów chmielu to nie przegięcie.

 

Co o tym myślicie?

 

 

Edytowane przez mario87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, mario87 napisał:

Najwięcej wątpliwości mam co do chmielenia, na razie nie mam chłodnicy i szybko nie schłodzę, przez to zastanawiam się kiedy dodać chmiele żeby nie było za dużej goryczki, ma być tylko lekko wyczuwalna

Cześć. 

Jaki masz sposób chłodzenia? 

 

1 godzinę temu, mario87 napisał:

W recepturach piszą żeby dodać część chmielu podczas burzliwej ale nie wiem czy warto?

Jeśli piszą w recepturach to coś w tym musi być :) Podczas fermentacji część związków uleci, a pewnie zostaną najtrwalsze, te które zostaną mimo leżakowania piwa, czy coś w tym stylu. Ale czy tak jest nie wiem, nie doświadczałem. 

 

1 godzinę temu, mario87 napisał:

Mam jeszcze Hallertau Blanc ale nie wiem czy sześć rodzajów chmielu to nie przegięcie.

Hallertau zniknie wśród amerykańskich chmieli. Szkoda go używać w takim piwie. Czy 6 rodzajów chmieli to przesada...? Moim zdaniem nie. Dawno temu zrobiłem coś takiego: 

11 odmian chmielu na 11 warkę :D 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

S-04 zmień na S-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże bardziej neutralne. S33 jw, s05,  czy inne pure ale. Danstar Nottingham to mój faworyt. 

Osobiście s04 lubię tylko w stoutach / Bitterach. 

 

Bez chłodnicy to ciężko chmielenie zoptymalizować. Goryczka będzie zależała od czasu zejścia poniżej ~80C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można chmiel zamiast na 1 minutę wrzucić po schłodzeniu poniżej 90-80 stopni, z tego na 60 minut i tak jakoś wyczuwalnie goryczki nie przybędzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chłodzić będę w wannie więc do tych 70-60 stopni powinienem w pół godziny zejść. 

 

Drożdże S04 bo widziałem że takie były używanie w piwach dostępnych w sklepach, np. Vermont IPA z Pinty które mi smakowało. Na wszelki wypadek mam też S05 w lodówce jakby tamte nie ruszyły ;) 

 

Jak na razie to największy problem sprawiły mi płatki pszeniczne bo ciężko je zdobyć, szukałem w kilku sklepach i nic, w Auchanie udało mi się je chyba znaleźć. Chyba bo były tylko w dziale na wagę i to jakieś resztki, a że obok było pełno żytnich i niewiele się różniły wyglądem to nie wiem  czy to rzeczywiście są pszenne... w inny sklepie udało mi się zdobyć płatki ryżowe i teraz nie wiem czy używać tych niby pszennych (które mogą być żytnie) czy użyć ryżowych, lub po prostu dosypać więcej słodu Pale Ale lub pszenicznego bo ich mam kolejno 5kg i 1kg.

 

Co do chmielenia podczas burzliwej to właśnie nie wiem czy to coś da czy w czymś przeszkodzi? Jak chmiel będzie za długo na zimno to może dać jakieś nieprzyjemne aromaty?

 

@punix czemu goryczki nie przybędzie przy chmieleniu na 60-50 min? za mało chmielu czy zła odmiana?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie  będzie specjalnej różnicy w goryczce niezależnie, czy schłodzisz szybko, czy wolno - w 60 minut zizomeryzują się praktycznie całość alfa-kwasów.

 

Płatki chyba nie różni się jakoś specjalnie od siebie, także może masz pszenne, ryżowe chyba się za bardzo do tego stylu nie wpasowują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 21.09.2018 o 11:41, punix napisał:

Nie  będzie specjalnej różnicy w goryczce niezależnie, czy schłodzisz szybko, czy wolno - w 60 minut zizomeryzują się praktycznie całość alfa-kwasów.

 Te dodane na 60' już nie ale te pod koniec gotowania na pewno dodadzą parę ibu. U mnie przy podobnym chłodzeniu brzeczki wychodzą piwa średnio do mocno goryczkowych z tym że ja takie lubię więc mi to nie przeszkadza. Teraz mam vermonta na burzliwej którego chmieliłem whirpoolem  wcześniej chłodząc brzeczkę kilkoma zimnymi litrami wody mineralnej. 

Edytowane przez zegancio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Również przymierzam się do uwarzenia NEIPA. W internecie pełno porad, jakieś receptury, jednak nic, co by mnie w 100% przekonało. Co do receptury @mario87 (receptura), to czy piwo nie będzie zbyt goryczkowe? W ogóle, to jak to piwo wyszło, jeżeli można zapytać? S-04 czy jednak S-33 (dopiero 4 warka, nie miałem jeszcze styczności z płynnymi drożdżami ani z robieniem z nich starteru)? Również zastanawiam się nad chmieleniem podczas burzliwej. Czy daje jakieś pozytywne efekty? Co podczas zlewania na cichą? Robić cold crash, zlewać przez pończochę, czy przelewać razem z drobinkami chmielu i pozbyć się ich podczas zlewania z cichej?  W internecie do kupienia jest gotowy zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2267-vermont-ipa-14blg.html, jednak nie jestem przekonany co do jego składu. Receptura @mario87 wydaje mi się być lepiej dobrana, czy mam rację? Zależy mi na gładkości, soczystości (dużej), nie za dużej goryczce. Macie jakieś sprawdzone receptury na NEIPA? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, cybul26 napisał:

Cześć,

 

Również przymierzam się do uwarzenia NEIPA. W internecie pełno porad, jakieś receptury, jednak nic, co by mnie w 100% przekonało. Co do receptury @mario87 (receptura), to czy piwo nie będzie zbyt goryczkowe? W ogóle, to jak to piwo wyszło, jeżeli można zapytać? S-04 czy jednak S-33 (dopiero 4 warka, nie miałem jeszcze styczności z płynnymi drożdżami ani z robieniem z nich starteru)? Również zastanawiam się nad chmieleniem podczas burzliwej. Czy daje jakieś pozytywne efekty? Co podczas zlewania na cichą? Robić cold crash, zlewać przez pończochę, czy przelewać razem z drobinkami chmielu i pozbyć się ich podczas zlewania z cichej?  W internecie do kupienia jest gotowy zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2267-vermont-ipa-14blg.html, jednak nie jestem przekonany co do jego składu. Receptura @mario87 wydaje mi się być lepiej dobrana, czy mam rację? Zależy mi na gładkości, soczystości (dużej), nie za dużej goryczce. Macie jakieś sprawdzone receptury na NEIPA? 

Zerknij tutaj https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/tips-brewing-new-england-ipa/

a potem w te miejsce https://byo.com/article/neipa-style-profile/

 

Masz receptury i jak ten styl ugryźć i niekoniecznie w tej kolejności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
39 minut temu, cybul26 napisał:

Cześć,

 

Również przymierzam się do uwarzenia NEIPA. W internecie pełno porad, jakieś receptury, jednak nic, co by mnie w 100% przekonało. Co do receptury @mario87 (receptura), to czy piwo nie będzie zbyt goryczkowe? W ogóle, to jak to piwo wyszło, jeżeli można zapytać? S-04 czy jednak S-33 (dopiero 4 warka, nie miałem jeszcze styczności z płynnymi drożdżami ani z robieniem z nich starteru)? Również zastanawiam się nad chmieleniem podczas burzliwej. Czy daje jakieś pozytywne efekty? Co podczas zlewania na cichą? Robić cold crash, zlewać przez pończochę, czy przelewać razem z drobinkami chmielu i pozbyć się ich podczas zlewania z cichej?  W internecie do kupienia jest gotowy zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2267-vermont-ipa-14blg.html, jednak nie jestem przekonany co do jego składu. Receptura @mario87 wydaje mi się być lepiej dobrana, czy mam rację? Zależy mi na gładkości, soczystości (dużej), nie za dużej goryczce. Macie jakieś sprawdzone receptury na NEIPA? 

 

Piwo jest aktualnie na cichej więc jeszcze nie wiadomo jak wyszło :)  Co do goryczki to też się zastanawiałem czy dać i ile dać chmielu, w różnych opisach jest żeby nie dawać w innych są widełki 40-60 IBU. Wcześniej robiłem zwykłą AIPĘ (tak to można odmieniać?) https://brewness.com/pl/recipe/aipa-1-17/view gdzie dałem stosunkowo dużo więcej chmielu i wyszło 73 IBU, na początku było czuć że jest mocno goryczkowe ale całościowo było bardzo fajnie, jak postało z miesiąc w butelce to goryczka trochę zeszła i było jeszcze lepsze :) Przy NEIPA chciałem żeby było trochę goryczki i myślę że połowa tego co przy AIPA będzie spoko, tym bardziej że sklepowe NEIPA które piłem też miały goryczkę, np. Anglosas czy Vermont IPA. Ale wiadomo że każdy ma swoje własne preferencje co do tego, można dodać chmielu tylko na sam koniec. Chmiel na "koniec gotowania" dodałem jak schłodziłem brzeczkę do ok 60 stopni.

 

Drożdże użyłem S-04. Awaryjnie miałem US05 i chyba te mogły by bardziej pasować bo podobno tak bardzo nie opadają jak S04 ale jak na razie nie mam czego się do nich przyczepić bo bardzo ładnie się uwodniły i wystartowały, gęstwa po zebraniu też wygląda bardzo fajnie.

 

Co do chmielenia do burzliwej to tutaj trochę zepsułem i za późno je dodałem, z tego co widziałem na filmikach to trzeba je dać kiedy jest jeszcze piana na wierzchu, no ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie sypałem ich luzem tylko do dwóch siateczek do chmielu i takiej torebki do prania, przy chmieleniu na cichej też tak zrobię. Chmieliny z gotowania pozbyłem się po prostu przy użyciu dużego sitka przy przelewaniu z garnka do fermentora, dodatkowo dzięki temu brzeczka się dużo bardziej natlenia.

 

Nad tym zestawem od Deer Bear też się zastanawiałem ale uznałem że czas na własną recepturę :) Problem był tylko z płatkami pszenicznymi, ciężko je znaleźć normalnie w sklepie więc jak chcesz je użyć to zamów w sklepie razem z resztą składników. 

 

Czy to moje piwo wyjdzie Juicy to jeszcze nie wiem, ale na pewno jest bardzo mętne. Jak wszystko pójdzie dobrze to może za jakieś dwa tygodnie spróbuję co z tego wyszło :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem NEIPA ze dwa razy, za drugim razem było już ok. Za pierwszym razem było zbyt goryczkowo. Wydaje się że nie należy patrzeć na samo IBU. Zupełnie inaczej będzie smakowało piwo z 40 IBU przy końcowym 4 blg niż przy 2. Wydaje się dobrym patrzeć na stosunek IBU do końcowego blg. Z amerykańska to będzie IBU/SG. 

W NEIPA żeby wyszło soczkowe nie powinno przekraczać 0.7 IBU/SG.

Tak więc liczą się trzy sprawy:

• ekstrakt (końcowy)

• tym samym drożdże, jak głęboko odfermentowują

• no i IBU

Z racji specyfiki chmielenia, czyli sporo na sam koniec, ważne jest sprawne, szybkie chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×