Jump to content
Sign in to follow this  
vieviur.b

American Witbir - ocena receptury

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

Chciałbym poprosić o ocenę receptury na następne piwo , które chcę uwarzyć.

Ten styl będę warzył po raz pierwszy więc jeżeli jakieś porady to chętnie poczytam.

 

Receptura:

 

Słody:
- Pilzneński Viking Malt 3kg
- Pszeniczny Weyermann 1kg

 

Dodatki:
- płatki pszenne 1kg
- płatki owsiane 1kg
- Curacao 20g
- kolendra 20g
- sok z pomarańczy 4g
- sok z grejpfruta 1g

 

Zacieranie (10 – 15L wody):
- 65°C – 90min
- 72°C – 15min
- 78°C – 1min

Filtracja: do 25 – 30L

 

Gotowanie:
- Premiant 15g 60min
- Amarillo 30g – 0min
- kolendra 15g – 15min
- Curacao 15g – 15min
- kolendra 5g – 1min
- Curacao 5g – 1min

 

Fermentacja burzliwa (drożdże Mangrove Jack's -Belgian Wit M21 – suche) 5 – 7 dni
Fermentacja cicha: 14dni

Dodatki na zimno (5dni):
- Amarillo 20g
- Citra 50g
- Ahtanum 50g
- Fuggles 10g
- sok z pomarańczy 4g
- sok z grejpfruta 1g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to receptura na 20 litrów to słodów trochę za dużo jak na witbierowy ekstrakt. 

 

Fermentacja burzliwa zdecydowanie za krótka. Chyba, że fermentujesz w 20C+ to może i wystarczy, ale wtedy to zadbaj raczej o temperaturę fermentacji niż dopieszczanie receptury.

 

4g i 1g soku? Raczej niespecjalnie będzie to czuć. Zresztą soki w stylowym witbierze są zbędne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym, co napisał kolegą powyżej, z czym się oczywiście zgadzam, zmniejszyłbym ilość kolendry do 10-15g i dodał całość na 5 minut. 20g curacao przy takiej ilości chmielu będzie raczej saldo wyczuwalne. Po co dodajesz fuggle na zimno, przy takiej ilości ameryki raczej nic nie wniesie, co najwyżej zwiększy Ci straty. Olałbym też przelewanie piwa, możesz spokojnie przeprowadzić cała fermentację w jednym fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Oskaliber tak fermentuje przy około 20 stopniach w komorze fermentacyjnej chyba, że rzeczywiście temp mocno spadnie wtedy przedłużę fermentację . z sokiem masz racje też myślałem, że będzie za mało więc po prostu zrezygnuje

@punix pomyślę z curacao , fuggels był dodatkowo został mi z poprzedniego warzenia więc odpuszczę , a przelewanie robie tak od 22 warek i przy tym akurat zostanę :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez pomarańczy nie ma witbiera. Albo curacao albo skórki świeżej muszą być. 

 

20 stopni otoczenia to za dużo zarówno na witbiera jak i na większość piw górnej fermentacji. Skoro masz komorę fermentacyjną to schładzaj ją bardziej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważaj żeby za bardzo nie schłodzić. Ja ostatnio popełniłem ten błąd przy wicie na tych drożdżach i od fermentował bardzo słabo bo do 5blg z 13blg. Ogólnie piwko wyszło całkiem fajne jak na suchary tylko jak dla mnie za słodkie. I przygotuj się na zapach siarkowodoru na burzliwej, jest on naturalny i redukuje się na cichej. W butelce go już nie czuje. 

Co do twojej receptury to ilość chmieli trochę niestylowa, co nie znaczy że zła;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...