Skocz do zawartości
vieviur.b

American Witbir - ocena receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

 

Chciałbym poprosić o ocenę receptury na następne piwo , które chcę uwarzyć.

Ten styl będę warzył po raz pierwszy więc jeżeli jakieś porady to chętnie poczytam.

 

Receptura:

 

Słody:
- Pilzneński Viking Malt 3kg
- Pszeniczny Weyermann 1kg

 

Dodatki:
- płatki pszenne 1kg
- płatki owsiane 1kg
- Curacao 20g
- kolendra 20g
- sok z pomarańczy 4g
- sok z grejpfruta 1g

 

Zacieranie (10 – 15L wody):
- 65°C – 90min
- 72°C – 15min
- 78°C – 1min

Filtracja: do 25 – 30L

 

Gotowanie:
- Premiant 15g 60min
- Amarillo 30g – 0min
- kolendra 15g – 15min
- Curacao 15g – 15min
- kolendra 5g – 1min
- Curacao 5g – 1min

 

Fermentacja burzliwa (drożdże Mangrove Jack's -Belgian Wit M21 – suche) 5 – 7 dni
Fermentacja cicha: 14dni

Dodatki na zimno (5dni):
- Amarillo 20g
- Citra 50g
- Ahtanum 50g
- Fuggles 10g
- sok z pomarańczy 4g
- sok z grejpfruta 1g

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to receptura na 20 litrów to słodów trochę za dużo jak na witbierowy ekstrakt. 

 

Fermentacja burzliwa zdecydowanie za krótka. Chyba, że fermentujesz w 20C+ to może i wystarczy, ale wtedy to zadbaj raczej o temperaturę fermentacji niż dopieszczanie receptury.

 

4g i 1g soku? Raczej niespecjalnie będzie to czuć. Zresztą soki w stylowym witbierze są zbędne. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poza tym, co napisał kolegą powyżej, z czym się oczywiście zgadzam, zmniejszyłbym ilość kolendry do 10-15g i dodał całość na 5 minut. 20g curacao przy takiej ilości chmielu będzie raczej saldo wyczuwalne. Po co dodajesz fuggle na zimno, przy takiej ilości ameryki raczej nic nie wniesie, co najwyżej zwiększy Ci straty. Olałbym też przelewanie piwa, możesz spokojnie przeprowadzić cała fermentację w jednym fermentorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Oskaliber tak fermentuje przy około 20 stopniach w komorze fermentacyjnej chyba, że rzeczywiście temp mocno spadnie wtedy przedłużę fermentację . z sokiem masz racje też myślałem, że będzie za mało więc po prostu zrezygnuje

@punix pomyślę z curacao , fuggels był dodatkowo został mi z poprzedniego warzenia więc odpuszczę , a przelewanie robie tak od 22 warek i przy tym akurat zostanę :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez pomarańczy nie ma witbiera. Albo curacao albo skórki świeżej muszą być. 

 

20 stopni otoczenia to za dużo zarówno na witbiera jak i na większość piw górnej fermentacji. Skoro masz komorę fermentacyjną to schładzaj ją bardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Oskaliber taki mam właśnie zamiar kupując 4 litrowe wkłady do lodówek przenośnych, które mają żel zamiast wody 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uważaj żeby za bardzo nie schłodzić. Ja ostatnio popełniłem ten błąd przy wicie na tych drożdżach i od fermentował bardzo słabo bo do 5blg z 13blg. Ogólnie piwko wyszło całkiem fajne jak na suchary tylko jak dla mnie za słodkie. I przygotuj się na zapach siarkowodoru na burzliwej, jest on naturalny i redukuje się na cichej. W butelce go już nie czuje. 

Co do twojej receptury to ilość chmieli trochę niestylowa, co nie znaczy że zła;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×