Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Uważyłem stouta, zniecierpliwiony po 10 dniach od zakapslowania otworzyłem pierwszą butlę. Niestety piwo pachnie winem domowym. W smaku czuć słodkość i delikatną paloność. Nie czuć żadnej kwaśności. Jeśli chodzi o wygląd wszystko wydaje się być ok.

Fermentacja burzliwa 8 dni, cicha 7... 20l piwa, BLG 15, końcowe 5. Drożdze Safale S-04. Do gotowania dorzuciłem od początku po 250g jęczmienia prażonego i słodu czekoladowego oraz na 15 min 15g kawy. Do refermentacji użyłem 135g glukozy. Moje pytanie brzmi: Co może być przyczyną? Czy to infekcja? Czy piwo jeszcze za młode nie przerobiło całej glukozy? 

Z góry dzięki za odp.

Edytowane przez tommisww

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki zasyp, jakie zacieranie, w jakich temperaturach fermentowało, jak przygotowałeś butelki do rozlewu?

Im więcej konkretów podasz, tym większa jest szansa na odpowiedź przynajmniej zbliżoną do prawdy.

A poza pytaniem: 8 dni dla 15 BLG może być za mało.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciężko powiedzieć ale piwo 15blg po 10dniach od zabutelkowania na pewno się jeszcze zmieni z biegiem czasu. Pytanie czy na lepsze.

Czemu tak krótka fermentacja? Szczególnie ze piwo nie takie lekkie i drożdże raczej nie miały czasu po sobie okazji posprzątać jak trzeba. 

Jaka temperatura fermentacji? 

----

zasada uprzedziłeś mnie;)

Edytowane przez Fradio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp:

5 kg pale ale

1 kg płatków owsianych błyskawicznych

250 g jęczmień prażony

250 g słód czekoladowy

35 g marynka

5 g mech irlandzki

15 g ziarna kawy.

 

Zacieranie 70 min w 68, mash-out, wszystkie słody od początku, mech i  kawa na ostatnie 15 min. Wysładzanie 20 l.

Fermentowało w temp. 23 stopni.

Po 5 dniach sprawdzałem cukier, 3 dni bez zmian to zlałem na cichą. Wszystko dezynfekowane OXY ONE, albo myte wrzątkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

23°C to za wysoko - drożdże mogły dać wyższe alkohole, niechciane estry/ fenole, które w połączeniu z kwaśnością jęczmienia prażonego dają Ci wrażenie wina. Dodatkowo 8 dni to dość krótko - drożdże mogły nie przerobić wszystkiego i zostawić po sobie związki dające niechciany profil.

Ale gdybam, nie wiem jaki dokładnie to smak/ zapach.

Poczytaj o "smakach pobocznych" i tym czym są spowodowane, może trafisz.

https://learn.kegerator.com/off-flavors-in-beer/

https://www.morebeer.com/articles/homebrew-off-flavors

Najlepsze opracowanie, książkowe powiedzmy, jest obecnie niedostępne: http://www.howtobrew.com/book/section-4/is-my-beer-ruined/common-off-flavors

edit: okazuje się, że wersja internetowa oparta na wczesniejszym wydaniu książki, jest uboższa niż znana mi, pochodząca z najnowszej, czwartej edycji.

 

Ja miałem taki sam problem w drugim piwie w życiu, to był stout z puchy Bremakera.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, tommisww napisał:

Niestety piwo pachnie winem domowym.

 

2 godziny temu, tommisww napisał:

Co może być przyczyną?

2 godziny temu, tommisww napisał:

Drożdze Safale S-04.

 

48 minut temu, tommisww napisał:

Fermentowało w temp. 23 stopni.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

S-04 i tak wysoka temperatura fermentacji sie niestety msci. Sam musialem wylac dwie warki ktore warzylem jedna po drugiej przez ten sam blad :P

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hanys93 - > Ciekaw jestem co da taka temperatura przy braggocie na tych drożdżach. 😜 Jutro się o tym przekonam ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do wrażeń ... Miód gdzieś tam czuć. Alkohol też. W jednej wersji mocniej, w drugiej mniej. Moja siostra mówi/uważa, że czuć "grzyba", ale to wina ekstraktu żytniego.

Po części jest to wina drożdży, bo z tego co pamiętam, piwa na nich, są z początku "takie se", a po odłożeniu ich na jakiś czas na półkę, wychodzą o.k. Temperatura też tu pewnie zawiniła. Zaczynałem robić go gdy się ochłodziło, a tu,  początkiem września, znowu zaczęło grzać i garaż, gdzie do tej pory w/w była IDEALNA, zrobiła się sauna w granicach 23-24 w ciągu dnia i 16-18 w nocy ...

Fermentory stały bezpośrednio na wyłożonej płytkami podłodze.

 

Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18

Wersja I

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x2,

- miód gryczany 1 kg.

  

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

11 litrów braggota.

 

28.08.18 28* Brix

19.09.18 4* Blg (14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha

 

Wersja II

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x3.

 

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

Około 10 litrów braggota.

  

28.08.18 ~31,5* Brix 

19.09.18    10,5* Blg (20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com) Cicha 

Edytowane przez ksiegarz5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale stouty chyba nie są raczej kwaśne? Ja bym poczekał jeszcze może za 2-3 tyg. się coś polepszy i zejdą te estry? A z ciekawości jaki miałeś poziom nagazowania? 135g glukozy do stouta to według mnie dużo ja bym dał maks 70g :)

Edytowane przez garot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie estry zeszły w west coast ipa po 3 tyg na refermentacji, też miałem za wysoką temp. Poczekaj cierpliwie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak porzadnie przesadzisz z temperatura fermentacji to u mnie estry nawet po pol roku nie zeszly..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×