Skocz do zawartości
Yaroo

Son of fermentation chiller

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mniej więcej w taki sposób udoskonaliłem swoją komorę styropianową i całkiem dawało radę, ale od kiedy mam lodówkę rzadko używam, czasem jak fermentują mi na raz dwie warki.

Dla górnej fermentacji spokojnie wystarczało, a jak nie było upałów to nawet mogło 2 dni wytrzymać bez wymiany butelek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakiej wielkości butelek używałeś? W jakiej temperaturze fermentacja? Miałeś do tego jakieś sterowanie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Litrowe wkłady do lodówek turystycznych - 4-5zł na allegro a dużo łatwiej je upchnąć w zamrażarce. na raz 2 albo 3. Jak musiałem zostawić na dłużej do dawałem jakąś większą butelkę.

Jak wspomniałem dawno nie używałem i już słabo pamiętam, ale takie 15 stopni w skrzyni na pewno dawało radę utrzymać. Pewnie nawet i dolniaki by się dało, tylko wtedy trzeba więcej wkładów, część dawać bezpośrednio przy fermentorze, a wiatraczek tylko do doregulowywania. Na wkładach wspomaganych peltierem udało mi się kiedyś zrobić lagerowanie w 4 stopniach.

Sterowanie to W1209 albo brewpilles. Przy brewpilles  dodałem trzeci czujnik, który jest widoczny jako 'room temp.' i mierzył t. przy butelkach - było widać kiedy konieczna jest wymiana.

Jako pierwszy przystanek polecam W1209, działa 'z pudełka' i niezawodnie, tylko trzeba samemu pilnować różnicy między skrzynią a piwem.

Edytowane przez koval_blazej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×