Skocz do zawartości
Jankasper

Cascade PL single hop

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. 

Planuję na rodzimej kaskadynie 4.5AA single hop. 

Celuje w 10blg. 23l.

Jako zasyp 4.5kg pilznenskiego. 

70min w 66C

 

Mam 2 wizje chmielenia. 

200g na 15m albo 

20fwh 50g-20m 50g - 7m

Drożdże to będzie zdrowa gęstwa danstar nottingham. 

 

Które chmielenie wybrać? 

Podrasować zasyp jakimś karmelem, specjalem albo może płatkami? 

Pokolorowac piwo 10gcarafa ?

 Tego chmielu w domu jeszcze nie używałem,  oprócz warek typu apa,  które dopiero idą do butelek. 

 

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję! 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To już zależy od twojego smaku czy chcesz to podkolorować. Ja zawsze dodaje te 100-200 g jasnego karmelu nie tyle co dla koloru co dla posmaku lekkiego. 

 

Co do chmielenia dwie rzeczy: Chmiel granulat czy szyszka? Jak chłodzisz? Chłodnica czy chill out?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 hours ago, Undeath said:

 

Co do chmielenia dwie rzeczy: Chmiel granulat czy szyszka? Jak chłodzisz? Chłodnica czy chill out?

Granulat.  Właśnie po Twoim wpisie o CDA postanowiłem kupić od razu 1kg:)

 

Chłodzenie chłodnica,  ok 20 min do 16C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To wrzucaj na Flame Out go szkoda chmielu na 15' minut bo aromat wtedy nie wyjdzie z niego. Z 50 g po wyłączeniu palnika wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ma to sens.  Tylko goryczki trochę dorobię na FWH, bo ibu wypada blado. 

 

Wstępnie jest wizja na 4kg pilznenskiego, 0.3 carahell i 0.2 zakwaszajacego. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×