Jump to content
Jankasper

Cascade PL single hop

Recommended Posts

Jak w temacie. 

Planuję na rodzimej kaskadynie 4.5AA single hop. 

Celuje w 10blg. 23l.

Jako zasyp 4.5kg pilznenskiego. 

70min w 66C

 

Mam 2 wizje chmielenia. 

200g na 15m albo 

20fwh 50g-20m 50g - 7m

Drożdże to będzie zdrowa gęstwa danstar nottingham. 

 

Które chmielenie wybrać? 

Podrasować zasyp jakimś karmelem, specjalem albo może płatkami? 

Pokolorowac piwo 10gcarafa ?

 Tego chmielu w domu jeszcze nie używałem,  oprócz warek typu apa,  które dopiero idą do butelek. 

 

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję! 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już zależy od twojego smaku czy chcesz to podkolorować. Ja zawsze dodaje te 100-200 g jasnego karmelu nie tyle co dla koloru co dla posmaku lekkiego. 

 

Co do chmielenia dwie rzeczy: Chmiel granulat czy szyszka? Jak chłodzisz? Chłodnica czy chill out?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Undeath said:

 

Co do chmielenia dwie rzeczy: Chmiel granulat czy szyszka? Jak chłodzisz? Chłodnica czy chill out?

Granulat.  Właśnie po Twoim wpisie o CDA postanowiłem kupić od razu 1kg:)

 

Chłodzenie chłodnica,  ok 20 min do 16C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...