Jump to content
kamil.maciejewski

Dziki chmiel 😁

Recommended Posts

Cześć,

 

Dzisiaj „przypadkowo” na przerwie znalazłem (tak mi się wydaje) chmiel rosnący na budynku mojej pracy. Czy na takim chmielu mogę zrobić piwo w domu i jak go wcześniej przygotować do warzenia. Zawsze używałem chmiel w granulacie i niewiem czy szyszki stosować tak samo. Czy jest sposób żeby dowiedzieć się co to za odmiana??

 

Z góry dzięki za odpowiedz. 

ACC2B4BE-DA9B-4098-9C3C-C78568BFBA3B.jpeg

1BAC30D4-4FC2-496C-B7BD-11C4DE871881.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ostatnia sobote rowniez znalazlem podobny chmiel, ciezko stwierdzic co to za odmiana, do tego dochodza kwestie o jakims zapyleniu itd.

Alfa kwasow tez nie jestes w stanie stwierdzic, ja postanowilem zrobic eksperyment i uwarzylem 5 l. warke na takim chmielu.

Co z tego wyjdzie moge ci powiedzic najwczesniej za 4 tygodnie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, Hanys93 napisał:

W ostatnia sobote rowniez znalazlem podobny chmiel, ciezko stwierdzic co to za odmiana, do tego dochodza kwestie o jakims zapyleniu itd.

Alfa kwasow tez nie jestes w stanie stwierdzic, ja postanowilem zrobic eksperyment i uwarzylem 5 l. warke na takim chmielu.

Co z tego wyjdzie moge ci powiedzic najwczesniej za 4 tygodnie :D

 

Ok będę czekał na informacje.

Ile tego chmielu dałeś, do kotła czy na zimno??

Moje piwo chce warzyć za 2-3 miesiące, czy wystarczy jak umyje ten chmiel i włożę do zamrażarki??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytajcie tematy, taki chmiel jest średnio przydatny do warzenia. Dodatkowo ten wyżej na zdjęciach jest przez coś zaatakowany chyba mączniak - tym bardziej do niczego się nie przyda ten chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wycieczce  na Roztocze; myślałem, że koło mnie rośnie czymś pachnący, ale tam znalazłem  coś zupełnie innego, zapach ma mocniejszy nic ten uprawiany szlachetny typu np.lubelski albo porównywalny,  wiec trzeba szukać, tylko trzeba mieć z czymś porównanie.

 

Co do choroby, to jest mączniak rzekomy najprawdopodobniej .

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie pod pracą też kilka dni temu odkryłem chmiel i piękne dorodne szyszki. Zerwałem jedną, roztarłem w dłoni i poczułem bardzo intensywny aromat cebuli....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo na takim chmielu możesz uwarzyć jedynie na zasadzie eksperymentu , lub gdy chcesz po taniości zrobić , bo " przychodza chłopaki kostkę ułożyć i jest im gorąco " . Jak chcesz zrobić dobre wrażenie na kolegach przy grillu to kup coś sprawdzonego . 

Ja raz robiłem i wyszło jakbym nawrzucał byle jakiej trawy  a nie chmielu , raczej nie dało się to wypić . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Jancewicz napisał:

U mnie pod pracą też kilka dni temu odkryłem chmiel i piękne dorodne szyszki. Zerwałem jedną, roztarłem w dłoni i poczułem bardzo intensywny aromat cebuli....

 

Taki sam aromat poczułem jak zebrałem sobie trochę na plantacji (zdaje się magnum był albo jakiś inny goryczkowy), uleciał po suszeniu, to jakieś lotne związki siarki .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...