Skocz do zawartości
markus383

Angielski Barley Wine

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 

Zamierzam w niedalekiej przyszłości uwarzyć Barley Wine (12-13L, 21 blg, 56 IBU - mogę jeszcze "doibować") i zamknąć go na długo w słoju fermentacyjnym.

Następujący zasyp: 

- Mariss Otter 3 kg

- monachijski typ II 1 kg

- pilzneński 1 kg

- caraamber 0,4 kg

Chmielenie:

- saaz - 40 g - 60 min

- iunga - 30 g - 15 min

- Oktawia - 15 g - 10 min

- Galaxy - 10 g - 5 min 

Chmielenie ma na celu wyczyszczenie tego co mi zostało, więc stąd taki układ chmielu i przy tym chciałbym zostać.

Drożdże - T-58

Może zrobić zasyp 100% pale ale? 

 

 

Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz angielski barley wine, to wypadałoby użyć angielskich chmieli, drożdży i słodów.

To co planujesz wygląda jak ciekawy, mocny miszmasz.

edit: najbardziej brakuje właściwych drożdży. zastanawia mnie też chmiel na aromat w sytuacji gdy piwo będzie długo dojrzewało oraz wykorzystanie Saaza do chmielenia na goryczkę. Nie wiem jaki stosunek alfa do beta ma Iunga, ale bardziej o niej bym myślał na 60 minut.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daleko mi do eksperta, jednak @zasada ma rację: zupełnie z czapy ten przepis. Po pierwsze nie ma nic mowy o długości gotowania, a to jest podstawa tego stylu, do tego T-58 nadają się do barleywine równie dobrze jak do pilsa, nic się kupy nie trzyma. Uwarz z tych resztek jakiegoś bezstylowca 20l 12blg (odwrotnie niż w planie ;) ), T-58 będą pasować, a piwo wyjdzie pijalne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis ok ale na tych drożdżach to będzie raczej Belgian Barleywine, a nie EBW.

 

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tych drożdżach i na tym zasypie możesz zrobić fajne piwo świąteczne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Jak zwykle kombinacje alpejskie. Poczytaj: https://byo.com/article/barleywine/ 

A tam polecają w pierwszym przepisie White Labs WLP500 (Trappist Ale) or Wyeast 3787 (Trappist High Gravity) ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pisząc o barley wine nie wspominając słowa o Burton ale, to jak pisać o stout'ach i nie zająknąć się o porterze. Z takich  wzorców nie czerp.

 

Może to Cię natchnie inspiracją, bo pod względem blg się zgadza:

 

http://barclayperkins.blogspot.com/2009/02/lets-brew-triple-mild.html

Edytowane przez Bogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Zakupiłem następujący zestaw:

- Pale Ale - Viking Malt - 6 kg

- Karmelowy 150 - Viking Malt - 0,5 kg

Drożdże:

- 2x S-04

Dodatki: 

- płatki dębowe moczone w koniaku

Chmielenie:

- 60 min - 25 g - Iunga

- 30 min - 20 g - Oktawia

 

Nie będzie to English BW, ale "zwykły" mieszany a'la BW.  Warzenie pewnie za ok. miesiąc :/

Możecie wskazać mi temat, w którym wyjaśnione jest, dlaczego nie należy namnażać na mieszadle drożdży suchych? Dostałem informację, ze nie należy tego robić, ale nie wiem dlaczego. Chciałbym uwodnić drożdże, wlać do brzeczki o blg=10 i następnie namnożyć w starterze na mieszadle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, zasada napisał:

A tam polecają w pierwszym przepisie White Labs WLP500 (Trappist Ale) or Wyeast 3787 (Trappist High Gravity) ;)

Można nawet dać drożdże babuni ;) mi głównie chodzi o prostotę zasypu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, SynMojegoStarego napisał:

mi głównie chodzi o prostotę zasypu.

Najprostszy zasyp - najlepszy zasyp. Tu nie ma dyskusji.

 

3 godziny temu, markus383 napisał:

- Karmelowy 150 - Viking Malt - 0,5 kg 

Ja dałbym połowę tego, ale wiem, że są różne gusta.

Jeśli przed warzeniem chciałbyś sobie o BW poczytać to daj znać PW. Mam ciekawego.pdf'a

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też bym dał połowę tych karmeli ale to w sumie dość lekki BW, to może być, no i bez tych płatków to spokojnie receptura na stylowego EBW.

Co do drożdży 2 paczki S-04 spokojnie wystarczą, nie potrzebujesz nic z nimi robić oprócz rehydratyzacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×