Jump to content
Sign in to follow this  
Rafał

Pytanie laika o piwo pszeniczne

Recommended Posts

Witam i proszę o radę,

 

Do tej pory popwełniłem 3 warki - Stout, Pilsner i Ale.

 

Następne chciałbym zrobić piwo pszeniczne z nachmielonego extraktu WES.

W sklepie homebrewing podają że z ekstraktu mozna uważyć 12l piwa. Pytania:

1. Czy na te 12 litrów potrzeba jeszcze jakiś słód albo cukier, czy to na tej jednej puszce ekstraktu tylko?

2. Jeśli chcę standartowe 23 litry to potrzebują drugą puszkę ekstraktu czu może jakiś dodatkowy słód?

 

Proszę o rady jak to wszystko zmieszać żeby wyszło dobre piwo pszeniczne?

 

Może ktoś nawet poradzi jakieś dobre drożdże pszeniczne?

 

Z góry dzięki za pomoc,

 

RAF

Share this post


Link to post
Share on other sites

standardem są drożdże WB-06 innych pszenicznych w formie suchej nie ma, a na ekstrakt to lepszych drożdży raczej szkoda (moje prywatne zdanie)

Cukru nie dawaj, tylko 2 konserwy i chmiel, jak w zestawie z linka powyżej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiedziałem.

Dość lapidarna informacja... jeśli są to jakie??

Share this post


Link to post
Share on other sites
standardem są drożdże WB-06 innych pszenicznych w formie suchej nie ma

Dla pszenicy dedykowane są min. Danstar Munich, Brewferm Blanche, ale efekty uzależnione od upodobań. Kilka lat temu kupiłem w BA zestaw do zacierania pszeniczki. Były tam dołączone suche drożdże bez nazwy, a opakowanie wskazywało, że były konfekcjonowane w BA z większych opakowań. Byłem bardzo zadowolony z tych drożdży, oceniłem ich wyżej niż później kupowane WB-06. W przeszłości był poruszny temat w celu ustalenia jakie to były drożdże, ale BA "nabrał wody w usta", może ktoś wpłynie na Zdroja aby uchylił rąbka tajemnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Następne chciałbym zrobić piwo pszeniczne z nachmielonego extraktu WES.

z tego co przeczytałem panowie to koledze chodzi o warzenie z nachmielonego ekstratu , więc jak ?

Cukru nie dawaj, tylko 2 konserwy i chmiel, jak w zestawie z linka powyżej

ma dwa razy chmielić ?

http://www.homebrewing.pl/piwo-pszenicz ? p-156.html tutaj masz ma 20-23 l

link raczej też do przepisu z chmieleniem

proszę o sprostowanie chyba że sie myle ...pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Następne chciałbym zrobić piwo pszeniczne z nachmielonego extraktu WES.

z tego co przeczytałem panowie to koledze chodzi o warzenie z nachmielonego ekstratu , więc jak ?

Vettis zaproponował Rafałowi piwko z ekstraktów zamiast kita stąd chmielenie.

Ja od siebie dorzucę, że piwko z tego zestawu jest bardzo fajne, właśnie sączę je :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uups- dokładnie tak jak napisał Prusak- wyraźnie napisałem

Cukru nie dawaj, tylko 2 konserwy i chmiel, jak w zestawie z linka powyżej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimazy ale pytanie Rafała było zupełnie inne , równie dobrze napisz mu jak warzyć przecież to lepsze niż puchy no nie

Edited by uups

Share this post


Link to post
Share on other sites

przeskok technologiczny między brewkitem a ekstraktem i chmieleniem jest znikomy (a poprawa jakości znaczna), zacieranie to jest już większa zabawa.

 

Każdy inteligentny człowiek domyśli się że jeśli ma ekstrakt chmielony to chmielił powtórnie go nie będzie, chyba że ma ochotę na mocno chmielone piwo, jeśli kolego Uups chcesz się czepiać słówek, udowadniać coś czy dzielić włos na czworo to proszę bardzo, lecz bezemnie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.