Jump to content

Warzenie piwa w mieszkaniu


Recommended Posts

14 godzin temu, Daniel() napisał:

@garot załóżmy, że fermentujesz dość mocne piwo, warka standardowa 20 litrów, 4 kilogramy cukrów fermentowanych, poszło 6-7 kilogramów słodu. Daje to, licząc w pamięci, coś pomiędzy 18°P a 19°P. Fermentacja alkoholowa to C6H12O6 (glukoza) -> 2C2H5OH (etanol) + 2CO2 (gaz, dwutlenek węgla), dla uproszczenia obliczeń, można założyć że masa molowa etanolu i dwutlenku węgla jest taka sama. Zatem połowa z 4 kilogramów glukozy da Ci około 2 kilogramów CO2. Mol gazu w warunkach normalnych (0°C, 1 atm) zajmuje 22,4 dm^3. Z równania Clapeyrona w 21°C mol gazu zajmie ~24 dm^3. Mol C02 waży ~44 gramów. Zatem 2 kilogramy CO2 zajmą przestrzeń około 1100 dm^3 (mam nadzieję, że dobrze liczę) w temperaturze pokojowej. Tyle litrów podczas fermentacji gazów się uwolni. Zakładając dalej, robisz ALE. Zdrowe drożdże zjedzą około połowy ekstraktu w 24 godziny. Uwolni się połowa CO2, niby bezbarwnego i bezwonnego, ale jak się będzie uwalniał i rozprzestrzeniał, to będzie porywał ze sobą wszystkie związki bardziej i mniej lotne z fermentora. Chyba najbardziej przykrym zapachem, przy założeniu że nie ma infekcji, jest siarkowodór. Jego próg wyczuwalności dobrego nosa zaczyna się od 2 mg/litr, przeciętnego 3 mg/litr, to serio bardzo mało. Brnijmy dalej, robimy witbiera na WY3944, robimy go zgodnie ze stylem używając 50% pszenicy niesłodowanej. Zewnętrzna warstwa pszenicy jest bogata w siarkę. Drożdże witbierowe często mają tendencję do produkcji siarkowodoru. Umówmy się, różani nie będzie pachniało ;). Jeżeli zamiast WY3944 pojedziesz po bandzie i użyjesz FM600, chłopie rozpad związku gwarantowany ;). Chciałem tylko powiedzieć: są pewne style/drożdże/zasypy które nie pachną fajnie podczas fermentacji. Z drugiej strony robiąc IPA na WLP090, gdzie nie poskąpiłeś chmielu na aromat, ta bajka wygląda zupełnie inaczej.

 

 

Rozumiem, fajnie to objaśniłeś nie wiedziałem że im większy ekstrakt tym mocniejszy zapach, ja akurat jeszcze większego piwa niż 14 BLG nie uwarzyłem :)

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, majlosz napisał:

Byś się zdziwił, mieszkam z 5 innymi dorosłymi osobami  w dość dużym domu a i tak muszę warzyć na dworze co zimą jest dość kłopotliwe :) Z pierwszą warką czekałem aż teściowa wyjedzie na weekend i wtedy już zrozumiałem, że kuchnia nie przejdzie, taboret był zamawiany następnego dnia.

Teściowa nie pije piwa, teść abstynent, żona to tylko słodka fortuna albo czasem jakieś kwasy, szwagierka karmi piersią, szwagier z ciekawości wypije parę butelek ale i tak woli walnąć Wojaka albo trzy. I kto to k***a ma pić? :D

Mam podobną sytuację  z tą różnicą, że mieszkam z rodzicami nie teściami. Dla mojego ojca piwo to piwo bez różnicy czy dobre domowe czy jakiś tam Harnaś :ble:. Dlatego też zainwestowałem w taboret gazowy i robię piwo w garażo-warsztacie. :smilies:

 

 

Edited by darekvideo
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Bogi napisał:

A Jameson teraz wypuścił whiskey z beczek po piwie z browaru Franciscan Well Irish Pale Ale, to może być pomost, żeby go bardziej przekonać.

 

ewentualnie zrobić 100% peated ale... ;)

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
Mam podobną sytuację  z tą różnicą, że mieszkam z rodzicami nie teściami. Dla mojego ojca piwo to piwo bez różnicy czy dobre domowe czy jakiś tam Harnaś :ble:. Dlatego też zainwestowałem w taboret gazowy i robię piwo w garażo-warsztacie. :smilies:
 
 

Wniosek: najlepiej mieszkać bez rodziców/teściów. Ja warzę w mieszkaniu. Moja żona lubi piwo i razem sobie je robimy. Zajęcie kuchni na warzenie na kilka godzin nie stanowi problemu .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.