Jump to content

Recommended Posts

Hi

 

ma pytanie co do usatiwnien garnka w Beersmith 3

 

Posiadam garnek emaliowany 40l i chcialem go ustawic w Beersmith zeby dane pasowaly tzn. .. Ciepło właściwe, odparowanie, straty itd.. 

 

czy ma ktos jakies ustawienia do takiego garnka jesli tak to poprosze

jesli nie czy moze mi ktos przynajmniej powiedziec jakie ciepło właściwe ustawic ? na stal jest 0,12 ale na emaliowane gary ?

odparowanie musil bym sam zmierzyc jak nie macie sprawdzonych danych.

 

dziekuje za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie te wielkości dałoby się może obliczyć teoretycznie, ale po co skoro prościej jest doświadczalnie sprawdzić, a później wpisać do programu.

Emalia to tylko powłoka, którą nakłada się na powierzchnię naczynia. Nie wiem jaki stanowi procent masy, ale pewnie niewielki. Odparowanie zależy od tego jak mocno grzejesz. Straty pewnie będziesz miał różne, bo to zależy od ilości osadów. Mi przy przelewaniu wężykiem różnie to wychodziło. Dopiero odkąd filtruję hopstopperem straty mam mniej więcej na podobnym poziomie.

Do posta załączyłem przykładowy garnek 40L, dane wypełniłem na podstawie mojego garnka 30L i 36L. Będziesz miał jakiś punkt zaczepienia, a po 2 czy 3 warkach sam będziesz wiedział co wpisać.

garnek 40L.bsmx

 

 

Parametry:

  • Początkowe blg: -INF* (OG 0)
  • Końcowe blg: -INF* (FG 0)
  • Alkohol objętościowo: 0%
  • Objętość: 0l
  • Czas gotowania: 0min

 

Składniki / schemat chmielenia:


 

 

Notatki:

 


Edited by MistrzSuspensu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...