Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

Infam, #67 Oatmeal Stout

Recommended Posts

16°Blg

Warzone: 15.08.2009

Rozlew: 27.09.2009

 

Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne.

Kolor: czarny, jak na stouta przystało.

Wysycenie: niby ok, bo nie było żadnych problemów przy otwieraniu, a jednak nieprzyjemnie szczypie w gardło. Za wysokie. W miarę ogrzewania wręcz zapycha.

Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.

Smak: goryczka wyraźna, ale nie obezwładniająca. Dość wytrawne, choć jest ta wytrawność jakby złamana cieniem słodyczy. Typowa dla ciemnych słodów kwaskowość. Wyraźna paloność.

Opakowanie: na etykiecie cały zasyp podany w %, do tego ekstrakt, logo i fotka piwowara.

 

Ten stout ma jedną wadę - zbyt wysokie nasycenie CO2. Poza tym mankamentem jest bardzo dobrze. A przepraszam, zapomniałbym o pianie. Czyli wysycenie i CO2 - dwie wydawałoby się drugorzędne kwestie, a jednak wyraźnie zepsuły mi przyjemność z picia.

 

PS: coś mocne to piwo. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
16°Blg

Warzone: 15.08.2009

Rozlew: 27.09.2009

Kolor: bardzo przyjemny, suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.

Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D

ajjj, bo się nie znasz :)

 

Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie' date=' a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D[/quote']

ajjj, bo się nie znasz :)

 

Ja to rozumiem, że śliwki pływały w środku ;):)

No ok, ale chociaż podany byłby styl kraul, żabka, delfin, a tak to nie wiem do czego to porównać i się motam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
16°Blg

Warzone: 15.08.2009

Rozlew: 27.09.2009

Kolor: bardzo przyjemny' date=' suszone śliwki, rodzynki, za to nie wyczuwam za bardzo kawy i paloności.[/quote']

Może kolega przybliżyć o co chodzi ? bo kolor się widzi albo nie, a kolega czym wyczuwa tą kawę i paloność, wzrokiem ? sorry za wtrącenie, ale tak tylko pytam :D

Przecież napisałem na końcu...

PS: coś mocne to piwo. :)

Ale fakt jest faktem, że mnie coś niestandardowo ścięło. Miałem jeszcze coś popisać, a udałem się w kimę. :)

Gdyby nie to, że Kolor się dwa razy powtórzył, to bym się nawet bronił, że pasuje - przecież suszone śliwki i rodzynki mają taki ciemny, niemal czarny kolor. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Piana: niezbyt obfita i szybko zniknęła. To jest jakiś paradoks, bo w swoim owsianym stoucie miałem to samo. Cała literatura podaje, że owies poprawia pianę, że super hiper, a moje doświadczenia są wprost przeciwne.

Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie.

Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopyr, dzięki za ocenę.

To piwo było trochę dziwne. Do 4-5 miesięcy było wszystko w porządku, później systematycznie traciło (również pianę).

Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią - w moich piwach zarówno po płatkach jak i słodzie owsianym piana zanika błyskawicznie.

Trza by to zgłosić problem do pogromców mitów :)

To tylko wyjątki, przeczące regule. Ostatnimi czasy sporo eksperymentowałem z dodatkiem owsa. Piana jest lepsza.

Problem w tym, że do końca to my nie bardzo wiemy o co chodzi z tą pianą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.