Jump to content
Sign in to follow this  
Terefere1990

Jasne oraz RIS z dodatkiem owoców

Recommended Posts

Siemanko!
 
Zeby nie zasmiecac, 2 tematy w jednym.
 
1.
Chce niebawem zrobic jasne Ale z dodatkiem owoców.
Pracuje na 100l garze i chce podzielic przygotowana brzeczke na 4 fermentory.
 
Ma to byc zwykle, jasne Ale 12°blg, chcialbym, zeby mialo trochę ciała, a piana byla dlugo utrzymujaca się pomimo kwaśnego środowiska, ktore wprowadzaja owoce, dlatego zdecydowlem sie na taki zasyp:
 
Pale Ale Viking Malt - 13kg - 80%
Karmelowy jasny - 2.5kg - 15%
Pszeniczny jasny - 1kg - 5%
 
W kazdym z fermentorow ma byc 17l brzeczki na burzliwą, po przelaniu na cichą wyjdzie ok 15-16l i na tym etapie bede chcial dodac owoce - 2l / 5l piwa co daje:
1. Sok z wisni - 6l lub 2.5kg surowych owoców (w tym przypadku do fermentora zalanego do objetosci 22l)
2. Sok z jablek - 6l
3. Sok z gruszek - 6l
4. Jakiś sok - jeszcze brak pomyslu
5. W tym fermentorze bedzie czyste, jasne piwo bez dodatku owoców
Dodam, ze kazdy uzyskiwany za pomoca sokowirowki z owocow, nie chce zadnego shitu z kartonów.
 
Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe - 69°C
Chmielone marynka i lubelskim
Starter drozdzowy z US - 05
 
Jakies porady? Przesłanki?
 
2.
Niedlugo rowniez chcialbym zrobic RISa z dodatkiem soku z wiśni, pytanie, ile takiego soku na ile litrow piwa dodac zeby wyczowalnosc tego dodatku byla na srednim poziomie.
To znaczy, nie trzeba bylo sie skupiac na wyczuciu go, ani tez zeby nie byl pierwszoplanowym smakiem.
 
Pozdrawiam!
 
 
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
 
 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo wyjdzie Ci słodki ulep a nie orzeźwiające owocowe piwo. Jak chcesz więcej ciała to sobie jakieś płatki owsiane/pszenne wrzuć, ewentualnie jakiś abbey, a nie nachalne jasne karmele. Poza tym mi podnoszenie ciała powyżej tego co wniesie słód pale ale nie idzie w parze z owocowami. Ich smak i kwaskowość dobrze łączy z lżejszą słodowością i niższą treściwością. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oook!
Dzieki za wyjasnienie:)
Karmel pozostawie ale obnize jego udzial do 5%.
Aktualnie mam w domu owocowe na drozdzach FM Grodzie Debowe, 100% zasypu to pale ale i 3kg mieszanki owocowej i wlasnie brakuje mi odrobiny slodyczy:)
No i zdecyduje sie tez na cale owoce, poddam je pasteryzacji i dowale do piwa:)
Mam nadzieje, ze wyjdzie dobrze:))

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...