ghost 0 Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 Witam, u mnie na działce rośnie dużo chmielu. Co to za odmiana ? Nada się do zrobienia piwa? Rok temu też miałem ale nie zerwałem i spadły. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c64club 39 Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 Jak ładnie pachną, to próbuj, chociaż chyba za późno na zbiór. Zbierałem tydzień temu, to jeszcze były całkiem do użytku, choć dziwnie bo tylko z co trzeciej gałęzi były aromatyczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ghost 0 Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 W tamtym roku bardzo późno zerwałem kilka, liscie były brązowe i szeliscily, rolowałem palcami to chmielem ładnie zapodawało. Fota z 27 sierpnia. I nie wszędzie zaowocowały tzn. na kilku pnączy było a na kilku jeszcze nie. Kiedy zbiera się chmiel ? W sierpniu? Bo jeżeli tak jutro jadę i zrywam. I czy mogę tylko osuszyć a później je wykorzystać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ghost 0 Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 Czy to odmiana sybilla ? Bo według tego tak. Są długie na około 6cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anteks 536 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 49 minut temu, c64club napisał: Jak ładnie pachną, to próbuj, chociaż chyba za późno na zbiór. Zbierałem tydzień temu, to jeszcze były całkiem do użytku, choć dziwnie bo tylko z co trzeciej gałęzi były aromatyczne. Ogólnie czy tylko te konkretne szyszki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Undeath 1116 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Wrzesień 2018 To jest jakiś dzikus. Nie jest to szlachetny chmiel tylko pospolity ma nieznane właściwości. Przypisywanie go do szlachetnych odmian mija się z celem. Jest to zwykły chwast, który rośnie praktycznie wszędzie i ma słabe właściwości browarnicze. Herbatkę sobie zaparz z niego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ghost 0 Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2018 Tak jak powiedziałeś, chyba dzikus. Suszy się na herbatę. Ale jak palcami się potrze to dobrze chmielem wali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach