Skocz do zawartości
brtq

Butelkowanie - piwo imbirowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :) Niedawno pisałem post odnośnie piwa imbirowego z brewkitu Mangrove Jack’s no i przymierzam się do butelkowania. Fermentacje zaczynałem na poziomie 10 Blg i po 3 tygodniach zeszło do 3 Blg. Fermentacja zachodziła w temperaturze około 25oC. No i dochodząc do sedna sprawy mam parę pytań do bardziej doświadczonych kolegów:
1. Ile dodać cukru podczas butelkowania? Wiem, że istnieją specjalne kalkulatory do wyliczenia tego tylko niestety nie mam bladego pojęcia jaki styl piwa wybrać w tych kalkulatorach, dlatego potrzebuje waszej pomocy. Cukier biały będę dodawał do butelek bo nie mam drugiego fermentora.
2. Czy po butelkowaniu refermentacja może zachodzić również w 25oC? Niestety nie mam piwnicy ani żadnego miejsca w którym mógłbym trzymać buteleczki gdzie jest niższa temperatura. Ewentualnie mógłbym jakoś ochładzać te butelki ale przez dłuższy czas będzie to problematyczne.
Naczytałem się wiele o tej temperaturze i granatach i stąd moje pytania, z góry dzięki za odpowiedź i pomoc :)!kalkulator.png.f5367c74363d4653ff856b0d4e0dbf3c.png

39454062_2122207631373185_4755419401090498560_n.jpg

39468199_264815237466661_1437508906677960704_n.jpg

39506981_318807231998905_3579021317480906752_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Styl który wybierzesz w kalkulatorze nie ma znaczenia, jest to jedynie podpowiedź. Nagazowanie to Twój wybór, jeżeli chcesz żeby było nisko wysycone, wklep 2,0. Jeżeli ma być średnio wysycone - 2,4, a jeżeli mocno 2,8. Osobiście sugerowałbym niższe przedziały, ze względu na ewentualne niedofermentowanie, co u początkujących piwowarów często się zdarza.

2. Na etapue na którym jesteś, spokojnie możesz przeprowadzić refermentację w 25 stopniach. 

 

Jednak ogólnie rzecz biorąc, fermentacja w tak wysokiej temperaturze spowodowała z pewnością nadprodukcję estrów i alkoholi wyższych. Optymalna temperatura fermentacji dla większości szczepów górnej fermentacji to około 18 stopni. Także dąż do tego, żeby fermentować niżej. Smacznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×