Jump to content

Recommended Posts

Przymierzam się do uwarzenia mojego pierwszego w życiu lagera. W związku z tym mam pytanie o temperatury fermentacji burzliwej, cichej oraz o samo lagerowanie. Zasyp i zacieranie oraz chmielenie pomijam ponieważ na forum jest mnóstwo receptur i porad w tym zakresie jednak odnośnie temperatur fermentacji informacji jest bardzo mało a te które są nie rozwiewają moich wątpliwości...

 

1) Jaka powinna być temperatura brzeczki w momencie zadania drożdży (normalnie jak dla ale 20-25°C)?

2) Czy można uwadniać drożdże dolnej fermentacji w podobny sposób jak górnej (woda temp 20-25°C)?

3) Jaka powinna być maksymalna temperatura fermentacji burzliwej / cichej (w sensie: otoczenia)?

4) Jaka może być minimalna temperatura fermentacji burzliwej / cichej?

5) Jak długo fermentować? Wiem, że aż BLG nie będzie spadało przez kilka dni ale jak to wygląda w praktyce?

6) W jakich temperaturach lagerować piwo w butelkach? Tak, wiem, że w możliwie bliskich 0°C ale czy można w normalnej pokojowej również (tak jak trzymam ale po zabutelkowaniu)? Jak długo lagerować?

Moje pytania związane są z tym, iż nie mam możliwości fermentowania w piwniczce ani na balkonie ale normalnie w lodówce w której temperatura wynosi około 5-7°C, odbyła by się w niej fermentacja burzliwa i cicha natomiast piwo po po zabutelkowaniu stałoby sobie w normalnej pokojowej temperaturze...

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Igorrodz said:

1) Jaka powinna być temperatura brzeczki w momencie zadania drożdży (normalnie jak dla ale 20-25°C)?

2) Czy można uwadniać drożdże dolnej fermentacji w podobny sposób jak górnej (woda temp 20-25°C)?

3) Jaka powinna być maksymalna temperatura fermentacji burzliwej / cichej (w sensie: otoczenia)?

4) Jaka może być minimalna temperatura fermentacji burzliwej / cichej?

5) Jak długo fermentować? Wiem, że aż BLG nie będzie spadało przez kilka dni ale jak to wygląda w praktyce?

6) W jakich temperaturach lagerować piwo w butelkach? Tak, wiem, że w możliwie bliskich 0°C ale czy można w normalnej pokojowej również (tak jak trzymam ale po zabutelkowaniu)? Jak długo lagerować?

1- 10-12C , inaczej drozdze ruszą jak na górnej, najlepiej daj fermentor na noc do lodówki, napowietrz i zapodaj drożdże

2- na opakowaniu masz instrukcje, ale 24C to spoko temperatura.

3- 6-9C jest optymalne dla większości drożdży lagerowych

4-burzliwa 5C otoczenia, Cicha 0-4C

5- w praktyce zalezy, ile paczek drożdż zadasz. lepiej 2, a najlepiej wyjdzie na gestwach. Underpitching strasznie wychodzi w dolniakach. 3-4 tygodnie na drożdżach to optimum.

6 - w T pokojowej piwo nie bedzie aż tak krystaliczne. wypada zejść ponizej 15C, poniżej 8 dopiero efekt Lagera bedzie widoczny.

Jesli masz 1m2 działki, waro zainwestowac w beczkę na deszczówkę i 4 skrzynki na piwo. zakopujesz beczke na poziomie gruntu, T nie spada poniżej 0 caly rok, a od jesieni do maja masz ok 8C. beczka musi mieć zakręcane wieko, żeby wilgoć się nie dostawała, no i jakis daszek przeciwko sniegowi i slońcu. daszek mam z desek podbitych styropianem 8cm.

W zimę miałem 3-4C i lagerki pieknie po nagazowaniu się klarowały. Skrzynki pod skosem spokojnie wchodza do beczki.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będzie problemu, jak temperatura brzeczki przy zadaniu drożdży będzie około 8-10°C?  Fermentacja ruszy tylko z większym lagiem czy jednak drożdże pójdą spać? Chcę wyjąć brzeczkę z lodówki (w wiadrze fermentacyjnym) gdzie mam około 5-7°C, poczekać około pół godziny, napowietrzyć (bełtanie fermentorem) i zadać drożdże.

Następnie potrzymam to w lodówce przez około 3 tygodnie (może troszkę więcej), zdekantuję znad drożdży i dam na cichą znowu do lodówki, na miesiąc. Po tym czasie wyjmę, dam 4g cukru na 0,5l i zabutelkuję. Spróbuję upchnąć butelki do lodówki (planuję warkę 12l) na około 3 tygodnie, po tym czasie wyjmę i będą już w warunkach pokojowych.

Dobrze planuję? Jakieś uwagi do tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Igorrodz napisał:

Jakieś uwagi do tego?

Książkę sobie kup (ściągnij), albo i dwie zamiast pytać internetów na przysłowiową pałę.

Pierwsza, druga.

edit: o poranku widzę, że wieczorem byłem dość obcesowy.  To efekt lagerów: koźlaka i portera bałtyckiego ;)

Ale pomijając formę, treść jest dokładnie taka sama: planując poważnie piwowarzenie, warto odwoływać się do sprawdzonej wiedzy i informacji zamiast anonimowych porad w sieci.

 

I uwaga do punktu 2 w wypowiedzi kolegi. Po uwodnieniu drożdży w wyższej T, przed zadaniem do fermentora dobrze jest powoli schładzać dodając partiami zimną brzeczkę. Na forum koledzy dzielili się tym o ile stopni etc. ale zadanie uwodnionych w wyższej od razu do zimnej brzeczki może skończyć się szokiem dla drożdży i złymi tego faktu konsekwencjami.

 

Ale odsyłam do wspomnianych książek. W pierwszej jest sporo o lagerach, dostępna jest także online w starszej wersji. Druga poświęcona jest wyłącznie lagerom - warto!

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...