Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Etymologia: nazwa domowego browaru pochodzi od 4 niesfornych kotów, które pomagają i przeszkadzają w produkcji piwa. W nocy, gdy wszyscy śpią, koty otwierają fermentory, a każdego ranka płaczą, że nie bulka.

 

#1 Cooper's Stout

Jedziemy z pierwszą w życiu warką, czyli Cooper's Stout. Koszmar każdego kiciuszka.

 

Składniki:

* brewkit Cooper's Stout

* Gozdawa płynny ekstrakt ciemny 1.7kg

* 25l wody

 

Sprzęt:

* 2x fermentor 30l z rureczką i kraniczkiem (AKA fermentorek)

* garnek nierdzewka litrów 5

* balingomierz AKA multimetr (chwarty)

* mieszadło piwowarskie plastikowe

* szklaneczka termiczna

* termometr na podczerwien

szklanka-termiczna-do-cappuccino.jpg&key=3c69d690fdfc195cd88f246e24761aa9e928b8bb6d61677422ee00d14fbaa3d4

 

Dezynfekcja:

* OXI One

* Deprej

 

Proces twórczy:

Warzenie (18.08):

* dezynfekcja obu fermentorów Oxi

* dezynfekcja sprzętu

* do jednego fermentora leci zimna (20 stopni) woda z kranu 21l

* zagotowanie ~5l wody i wlanie 200ml do szklanki

* 2 l wody w garnku

* podgrzanie i wlanie niechmielonego ekstraktu

* mieszanie z podgrzewaniem

* wlanie brewkitu

* mieszanie, zagotowaną wodą przemywanie puszek

* woda w garnku juz 5l

* zagotowanie brzeczki, około 10 min gotowania

* wlanie wody (jakies 1-2l) do fermentora docelowego

* wlanie brzeczki (calej)

* dolanie wodą do 26l

* pomiary: gęstość brzeczki - 8 Blg, temperatura - 27 stopni 

* co z tymi drożdżami? woda jeszcze nie wystygła

* w miedzyczasie test balingometru: -2 Blg dla wody o temperaturze 20 stopni. Zanotowane przesunięcie kleju ze skalą...

* woda dla drożdży po 30 min wystygła do 30 stopni - rehydratacja rozpoczęta

* drożdże mają się dobrze, wyraźny kożuch na wierzchu

* drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 26 stopni po 40 min

* fermentacja rozpoczęta (26 stopni, 10 blg po uwzględnieniu błędu)

 

Wnioski:

* nie używać szklanki termicznej - słoik o dużej powierzchni lustra będzie super (szybciej schłodzić)

* balingomierz ty ch*

* chłodzić brzeczkę przed przelaniem do fermentora

 

Fermentacja:

* 12 godzin: lag - po tym okresie silny kożuch, obfita piana

* 24 godziny: koniec burzliwej - znikła piana, temperatura 27 stopni

* 7 dni: 3 blg, przelanie na cichą. Próbka mętna, w smaku drożdżowa, trochę estrów, wytrawna i bez ciała praktycznie. Wyczuwalne wysycenie co2. Jedzie na cichą - temperatura 21-22 stopnie (25.08) Pobranie słoika gęstwy około 1.5 litra

* 14 dni: nadal 3 blg. Decyzja o butelkowaniu została podjęta. Dodane 114g cukru do refermentacji w rozcienczeniu z 1100 ml wrzatku. Zabutelkowano 45 butelek 0.5l. Planem jest poddać butelki 7 dniom refermentacji w temperaturze pokojowej > 20 stopni i odłożyć na rozpuszczenie co2 w chłodniejsze (7-10 stopni) miejsce na 2 tygodnie minimum.

 

Degustacja podczas butelkowania:

* barwa poprawna (ciemna, refleksy ciemnobursztywnowe), piwo klarowne, brak osadów

* wysycenie bardzo niskie

* aromaty kawowe, czekoladowe, ale też ewidentne estry (owocowy aromat)

* w smaku wytrawne, gorzkie, lekki karmel

* posmak chmielowy, gorzki, krótki

 

Wnioski:

* temperatura 27 stopni nie jest akceptowalna

 

#2 Brewmaker IPA De Luxe

Składniki:

* brewkit Brewmaker IPA De Luxe

* Gozdawa sypki ekstrakt 1kg

* 19l wody

 

Sprzęt:

* fermentorek 30l z kranikiem, bez rurki

* fermentorek 30l bez kranika, z rurka

* garnek nierdzewka litrów 5

* balingomierz AKA multimetr (chwarty)

* mieszadło piwowarskie plastikowe

* słoik do rehydratacji drożdży

* 10 wkładów mrożonych

* miska z wodą

* termometr na podczerwien

 

Proces twórczy:

Warzenie (25.08):

* dezynfekcja obu fermentorów Oxi

* dezynfekcja sprzętu

* zimna (20 stopni) woda z kranu 18l

* zagotowanie ~5l wody i wlanie 200ml do słoika

* szybkie ochłodzenie słoika, rehydratacja drożdży rozpoczęta

* 1 l wody w garnku

* zasyp suchego ekstraktu i rozmieszanie z podgrzewaniem

* straszne kluchy, grzanie i mieszanie

* wlanie brewkitu

* mieszanie, wybieranie łyżką ekstraktu z puszki

* zagotowanie brzeczki, około 10 min gotowania (ze względu na dużą gęstość, wysoki poziom szumu/piany)

* wlanie wody (jakies 1-2l) do fermentora docelowego

* schlodzenie brzeczki do 18 stopni przez zanurzenie w lodowej wodzie i mieszaniu brzeczki, wymiana 4 wkładów chłodzących tylko raz

* wlanie brzeczki (calej)

* dolanie wodą do 20l

* pomiary: gęstość brzeczki - 12 Blg, temperatura - 19 stopni

* awaria kranika w fermentorze: czterokrotne przelewanie brzeczki pomiedzy fermentorami (uszczelnienie); w kazdym momencie dezynfekcja oxi

* rehydratyzowane drożdże opadły na dno, zapach chlebowy (inny niż z drożdżami Cooper's), strach blady, jednak drożdże zaczęły robić piane

* drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 19 stopni po 30 min

* fermentacja rozpoczęta (19 stopni, 10 blg po uwzględnieniu błędu)

 

Wnioski:

* brzeczka powinna być bardziej rzadka (więcej wody) podczas gotowania, szum przeszkadza w gotowaniu i pomiarach temperatury

* ten jeny kranik

 

Fermentacja:

* 0 godzin: 19 stopni; 10 blg

* 1 dzien: 23 stopnie; zastosowano pas z okładów mrożonych; brak silnej piany, ale istnieje

* 2 dzien: temperatura spadła do 20 stopni, wymiana okładów; piana taka sama

* 3 dzien: piana lekko opadla; pobrano próbkę: 5blg. Tempepratura 20 stopni; chlodzenie nie wymagane

* 7 dzien: 5 blg, 20 stopni. Przelano na cichą. Nie pobrano gęstwy. Dodano 30 g Cascade bezposrednio do fermentora.

 

 

Edytowane przez puradawid

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×