c404 0 Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2018 Witam Potrzebuje pomocy/porady w sprawie chmielenia na zimno chmielem Saaz. Mianowicie ile proponujecie dodać chmielu i na jak długo ? Poprzednie dwie warki chmieliłem Cascade PL (2017) 50g na 7 dni, a drugą Sybillą (2017) 50g na 5 dnia. W Cascade wyszła MEGA trawa, w Sybilli jest już lepiej, ale i tak "trawka" jest niestety wyczuwalna. Może to specyfika chmielu, może zbyt długo przetrzymałem go w fermentatorze (szczególnie w przypadku Cascade). Brak mi doświadczenia i nie wiem czy wrzucić np. więcej chmielu na 3 dni, czy też Saaz jest na tyle aromatyczny, że wystarczy mniejsza jego ilość. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wizi 54 Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2018 Zapewne chmieliłeś zbyt długo w zbyt wysokiej temperaturze. Ewentualnie w za niskiej. Wtedy też wychodzi trawa. Podaj temperaturę piwa podczas chmielenia na zimno. Co do ilości to wszystko zależy jakie chcesz zrobić piwo i jaki efekt osiągnąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jancewicz 113 1 Browary Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2018 Z doświadczenia wiem, że chmiele mniej aromatyczne ("nieamerykańskie") gorzej spisują się w chmieleniu na zimno a niektórzy nawet są zdania, że się do tego po prostu nie nadają. Bardzo często wychodzi łodyga (oczywiście zależy to od konkretnego chmielu). Więc jeżeli już chcesz aby były wyczuwalne i nie oddały aromatów trawiastych to dałbym więcej i na krótki czas (maksymalnie 2 dni). Dodatkowo, jak kolega wyżej pisze, poczytaj o temperaturze podczas chmielenia (ja akurat na to nie zwracam uwagi). W Twoim przypadku 7 dni to zdecydowanie za dużo chociaż niektóre źródła podają te 7 dni jako górną granicę. Ja chmielę maksymalnie 5 dni ale zwykle staram się nie przekraczać 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c404 0 Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2018 (edytowane) Lato mamy bardzo gorące, tak więc faktycznie chmielenie było przeprowadzane w wysokiej temp. +/- 25-26 st.C. Edytowane 29 Sierpień 2018 przez c404 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskaliber 372 1 Browary Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2018 Trawiaste posmaki mogą się też brać od niedokładnego odfiltrowania chmielin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wizi 54 Zgłoś Napisano 29 Sierpień 2018 1 godzinę temu, c404 napisał: Lato mamy bardzo gorące, tak więc faktycznie chmielenie było przeprowadzane w wysokiej temp. +/- 25-26 st.C. W takiej temperaturze to odpuściłbym sobie chmielenie na zimno. Jeśli bardzo chcesz spróbować to wrzuć na dzień, max dwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c404 0 Zgłoś Napisano 31 Sierpień 2018 Ok, dzięki za pomoc. Wrzucę 100g na 2 dni.... i zobaczymy co się stanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach