Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

jak mierzyć °Blg ?

Recommended Posts

pytanie sprowadza się w zasadzie do tego zadanego w tytule, a chodzi mi o piwa z udziałem owsa.

Czy powinno się wziąć jakąś korektę na gęstość (choć to w warunkach domowych pewnie niemożliwe) czy przyjmować wartości, które wskazuje cukromierz choć większa gęstość jest wyczuwalna znacznie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprawka na gęstość? Przecież areometr mierzy gęstość, poprawka nie ma sensu. Skala Ballinga określa zawartość ekstraktu, czyli wszystkiego co jest rozpuszczone w wodzie, także substancji dających oleistą konsystencję piw z dodatkiem owsa.

Pewnie chodziło Ci o lepkość, ale ta nie wpływa na gęstość r-ru.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

właśnie o to mi chodziło, bo wyszedłem z założenia (może błędnego), że im coś bardziej lepkie, tym bardziej gęste ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.