Skocz do zawartości
Chey

Cydr nie ruszył

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w tym sezonie jabłkowym postanowiłem zrobić cydr. Zebrałem co się da w sadzie i za pomocą sokowirówki uzyskałem 8l soku. Parametry: 10BLG, kwasowość 12g/l. Jako, że mam kilka warek i jedno wino (jabłkowe :) ) za sobą, wydaje mi się, że procedury czystości itp znam. Świeży sok zasiarkowałem (1-2g - na czubku łyżeczki) zostawiłem na noc i następnego dnia rano porządnie napowietrzyłem (tlen dla drożdży + utlenienie siarki) i zadałem drożdże (Fermvin do win białych - bayanus), dodałem trochę pożywki. Zostawiłem to na kilka dni. Niestety fermentacja nic nie ruszyła, więc po tygodniu dodałem nowe drożdże (ten sam typ). Fermentacja nie ruszyła, pojawił się biały nalot.

Moje pytanie: co poszło nie tak?

Rozważam opcje: 1) wino zbyt kwaśne, drożdże nie ruszyły.

2) siarka ubiła drożdże - wino też siarkowałem, 1h po siarkowaniu dodałem drożdże i nic nie poszło, następnego dnia zadałem i było ok

Temp soku - 21C

IMG_20180824_195249.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na Fermivinie (z Biowinu) też mi nie ruszyło w tym roku, chciałem uratować kompoty sąsiada i nie siarkowałem. Do cydrów brat używa Ciderini, tzn. teraz już na gęstwach leci. Drożdże zapasowe warto mieć, ale różne.

 

Przegrzej jakąś część tego nastawu, wystudź do 20°C i sprawdź czy piekarnicze to zeżrą. Drugą porcję rozciencz do polowy i taki sam test. bedziesz wiedzial czy czegos nie ma za "gesto" w tym nastawie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tym siarkowanie może być problem. Na czubku łyżeczki to możesz sobie mierzyć. Poza tym po piro to się czeka minimum 6 godzin. Ja po siarkowaniu często mieszam gąsiorem żeby napowietrzać nastaw i usuwać siare, dopiero potem matka drożdżowa i to minimum po 10-12 godzinach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 godzin temu, c64club napisał:

Na Fermivinie (z Biowinu) też mi nie ruszyło w tym roku, chciałem uratować kompoty sąsiada i nie siarkowałem. Do cydrów brat używa Ciderini, tzn. teraz już na gęstwach leci. Drożdże zapasowe warto mieć, ale różne.

 

Przegrzej jakąś część tego nastawu, wystudź do 20°C i sprawdź czy piekarnicze to zeżrą. Drugą porcję rozciencz do polowy i taki sam test. bedziesz wiedzial czy czegos nie ma za "gesto" w tym nastawie.

Czy ten biały nalot nie przeszkadza? Nie kwalifikuje do kibla?

 

21 godzin temu, Tutek napisał:

Z tym siarkowanie może być problem. Na czubku łyżeczki to możesz sobie mierzyć. Poza tym po piro to się czeka minimum 6 godzin. Ja po siarkowaniu często mieszam gąsiorem żeby napowietrzać nastaw i usuwać siare, dopiero potem matka drożdżowa i to minimum po 10-12 godzinach

Napowietrzyłem, siarkowałem ok 14, następnego dnia ok  zadałem drożdże, 17h przerwy, poza tym drugie drożdże po tygodniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie za bardzo widze nalot na zdjeciu. Jak nie smierdzi to zadaj jeszcze raz drozdze, jeno inne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Głupie pytanie, ale mierzyłeś BLG? Bo może już jest przefermentowane a ty nie zauważyłeś? Bayanus są bardzo ciężkie do ubicia, więc jeśli nie ugotowałeś ich przy rehydracji to nie powinno być problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.08.2018 o 11:09, manowar napisał:

Głupie pytanie, ale mierzyłeś BLG? Bo może już jest przefermentowane a ty nie zauważyłeś? Bayanus są bardzo ciężkie do ubicia, więc jeśli nie ugotowałeś ich przy rehydracji to nie powinno być problemu.

Pytanie bardzo dobre, zmierzyłem, zeszło kilka BLG, aż głupio się przyznać :D Nie było oznak fermentacji, bo było mało soku w porównaniu do fermentora. Nalot się powiększył, ale już zlałem znad drożdży. Śmierdzi, ale wino jabłkowe też tak pachniało, zobaczymy co dalej ;)

 

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cydr dosyć długo śmierdzi drożdżami, w porównaniu z piwem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×