Jump to content
Sign in to follow this  
pela1985

Browar domowy Pelos

Recommended Posts

Witam:)

Mam już za sobą warke#1 z zacieraniem infuzyjnym:) był to dunkel-weizen na razie moge tylko robic górniaki w przyszłości chce zainwestować w lodówke:D

surowce:

Słód pilzneński weyermann 1,3 kg

Słód pszeniczny jasny weyermann 1,9 kg

Słód Carawheat@ 0,2 kg

Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

Chmiel aromatyczny lubelski 40 g ( granulat )

Drozdze safale WB-06 11,5 g

Woda nata w baniakach

 

raczej jak przy (prawie) każdym pierwszym warzeniu forumowiczów nie poszło mi elegancko:/

musze jeczszcze troche zainwestować w swój browar i nabrać wprawy..

 

warzenie przebiegało tak:

pierwsza przerwa 45°C-15?

53°C-15?

63°C-40? i tutaj miałem problem bo nie wiedziałem czy przy próbie jodowej kolor musi sie zmienić czy nie było tylko, że tsza czekać na negatywną próbe jodową ( to tak jak z testem ciążowym nie wiadomo jedna kreska trafiony czy dwie to trafiony aczkolwiek ja nie wiem nigdy:) )

puzniej podgrzanie do temperatury 78°C i filtrowanie (szło jak krew z nosa)

wysładzanie 14l wody 77°C.

chmielenie: 20g na samym początku gotowania, 10g po 50 minutach, 10 po 75 minutach

łącznie gotowałem 80 min

po schłodzeniu odczyt miałem 11,5blg wtedy dodałem drożdze i poszedłem spać (też zrobiłem błęda bo nie wiedziałem że tsz brzeczke napowietrzyć, dając drożdze tylko trzy razy wymieszałem, za mało jednak czytałem:( )

22 kwietnia rozlewałem z użyciem 150g glukozy sie wkużyłem bo aż 7 butelek mi pękło przy buteklowaniu kapslownicą młotkową, w tym tyg będe przerabiał statyw wiertarki to przy następnej warce bedzie miej strat

nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie?

przepraszam za błędy w ortografi jak co

Edited by pela1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisz czym filtrujesz ja w sobotę też pierwszy raz warzyszyłem , robiłem pszeniczniaka -filtracja szła super może nawet za super ale brzęczka była klarowna ...pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

......filtracja szła super może nawet za super ale brzęczka była klarowna ...pozdr

ale, że co było klarowne :) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

......filtracja szła super może nawet za super ale brzęczka była klarowna ...pozdr

ale, że co było klarowne :) ?

Czyżby historia się powtarzała? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy może ktoś odpowiedzieć na to pytanie?

nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy może ktoś odpowiedzieć na to pytanie?

nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie?

Jeśli faktycznie jest to skrobia to nie. Ale opisz ten smak dokładniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy może ktoś odpowiedzieć na to pytanie?

nie wytrzymałem i pierwszą butelke otwożyłem po 4 dniach w smaku czułem chyba skrobie czy to po dłuższym leżakowaniu minie?

Raczej czujesz posmak drożdżowy. Wiesz jak nalewać piwo domowe? Osad z dna butelki niech tam pozostanie :)

Oczywiście poczekaj jeszcze co najmniej ze 3 tygodnie z tą pszeniczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.