Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim

 

jestem poczatkujacym mam za soba dopiero 2 warki i mam nastepujace pytanie:

 

Jakie piwa klarować?  - wiem lagery powinny byc klarowne ale moje pytanie czy stout, pale ale albo IPA powinny byc klarowne?

 

Prawie zrobilem Coffee Milk Stout 22BLG i jest na burzliwej i nie wiem czy mam go przed butelkowaniem klarowac. Po gotowaniu wygladal czarny i metny wiec z tad moje pytanie

Dziekuje za konstruktyne odpowiedzi.

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Dla mnie piwa klarowne wyglądają bardziej estetycznie. Lagery,  w tym pilsy, koźlaki, portery bałtyckie w większości przypadków są z "automatu" klarowne. Osobiście jak chce piwo klarowne to zostawiam kilka dni dłużej na fermentacji głównej i potem " cichą" robię w możliwie niskiej temperaturze: 5-10 stopni. Style które życzyłbym sobie klarowne to wszelkie piwa górnej fermentacji bez chmielenia na zimno oraz każdy lager. Również stouty fajnie się prezentują w szkle klarowne. W zwężeniach pojawiają się bordowe refleksy, nic nie pływa w piwie. 

Są piwa, które mają być mętne: niemiecka pszenica, New Englad IPA itp. 

Niestety nie wszystko da się wyklarować. Często się popełnia jakiś błąd przy zacieraniu, czy warzeniu. Infekcja daje zmętnienie. W części przypadkach nie jesteśmy w stanie zapanować nad klarownością. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciężko ocenić po gotowaniu co ostatecznie wyjdzie, to ze po gotowaniu jest mętne nie oznacza ze po fermentacji się nie wyklaruje. I na odwrót. 

 

Co do tego jakie piwo jak powinno wyglądać to polecam przeczytać opisy bjcp. Na wiki masz po polsku. 

Dużo zależy też od preferencji. Aipa według stylu może być zarówno klarowna jak i lekko mętna od chmielenia na zimno.

Najwazniejsze żeby nie było to błoto. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
59 minut temu, tomi1982 napisał:

Czesc wszystkim

 

jestem poczatkujacym mam za soba dopiero 2 warki i mam nastepujace pytanie:

 

Jakie piwa klarować?  - wiem lagery powinny byc klarowne ale moje pytanie czy stout, pale ale albo IPA powinny byc klarowne?

 

Prawie zrobilem Coffee Milk Stout 22BLG i jest na burzliwej i nie wiem czy mam go przed butelkowaniem klarowac. Po gotowaniu wygladal czarny i metny wiec z tad moje pytanie

Dziekuje za konstruktyne odpowiedzi.

 

 

 

 

34 minuty temu, Pindin napisał:

Cześć. 

Dla mnie piwa klarowne wyglądają bardziej estetycznie. Lagery,  w tym pilsy, koźlaki, portery bałtyckie w większości przypadków są z "automatu" klarowne. Osobiście jak chce piwo klarowne to zostawiam kilka dni dłużej na fermentacji głównej i potem " cichą" robię w możliwie niskiej temperaturze: 5-10 stopni. Style które życzyłbym sobie klarowne to wszelkie piwa górnej fermentacji bez chmielenia na zimno oraz każdy lager. Również stouty fajnie się prezentują w szkle klarowne. W zwężeniach pojawiają się bordowe refleksy, nic nie pływa w piwie. 

Są piwa, które mają być mętne: niemiecka pszenica, New Englad IPA itp. 

Niestety nie wszystko da się wyklarować. Często się popełnia jakiś błąd przy zacieraniu, czy warzeniu. Infekcja daje zmętnienie. W części przypadkach nie jesteśmy w stanie zapanować nad klarownością. 

 

Jak wygląda klarowny stout lub porter bałtycki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, anteks napisał:

Jak wygląda klarowny stout lub porter bałtycki?

Otworze butelkę to prześlę zdjęcie. 

Ogólnie tam, gdzie jest więcej piwa objętościowo jest czarny, natomiast w zwężeniach pojawiają się bordowe refleksy. Dla mnie jest to fajny efekt wizualny, szczególnie pod światło. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja się za bardzo klarownością nie przejmuję.

Pilsa miałem klarownego, ale Grodzisza bałem się klarować (nie miałem wtedy za dużo doświadczenia) i pozostał mętny.

Jeśli piwo stylowo ma być klarowne to tak staram się przeprowadzić fermentację (głównie chodzi mi o cichą w niższej temperaturze) żeby było, ale jak się nie uda to się tym nie przejmuję (chyba, że piwo ma iść na konkurs to wtedy nie wysyłam) :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie - wszystkie które w opisie stylu nie są mętne. Nie stresuj się klarownością, jeśli nie ślesz na konkurs. Zawsze możesz na etykiecie napisać "Hazy Pils" :P Ciekawostka - na szybko uwarzyłem ostatnio brązowego bezstylowca w ramach trenowania wydajności zacierania. Brzeczka średnio mętna, tydzień po zabutelkowaniu prawie klarowny. Wystarczy jednak odkapslować i mamy dosłownie wybuch mętności. Jak tylko spada ciśnienie, w całej objętości robi się "mleczne". "Fermentacja cicha" przebiegła w tym samym fermentorze co burzliwa (zawsze tak czynię), tyle że w dość wysokiej temperaturze otoczenia - 19-20°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×