Jump to content
Tommi

Niewłaściwy pojemnik, co robić?

Recommended Posts

Witam,

Jestem tydzień przed rozlewem pierwszej warki. Dziś sobie uświadomiłem, że popełniłem błąd i fermentacja cicha odbywa się w pojemniku z kranikiem a nie mam drugiego pojemnika z kranikiem, do którego włałbym surowiec do refermentacji (glukoza) i stamtąd rozlewał do butelek. Został mi tylko pojemnik bez kranika. Co robić? Czy przelać dwa razy, tak żeby rozlew prowadzić z fermentora z kranikiem, ale to ryzyko infekcji, czy też do pojemnika bez kranika najpierw wlać surowiec a potem piwo i stamtąd butelkowac? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz do czasu rozlewu zamówić kolejny fermentor z kranikiem, lub sam kranik i wywiercić dziurę w starym :)

Jak wlejesz bezpośrednio syrop do fermentora gdzie jest piwo na cichej to też nie dobrze, bo resztki osadów z dna znowu się poderwie i będzie syf.

 

Najlepiej będzie jak pisze dwesoly, więcej roboty, ale najbezpieczniej. Chociaż dla klarowności piwa lepiej by było jeszcze po cichej zdekantować do tanku pośredniego, no ale przy pierwszej warce i tak będziesz przeszczęśliwy jakie by nie wyszło :) W butelkach resztki drożdży powinny się ładnie ułożyć. Rozumiem, że nie chmieliłeś na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Wuuu napisał:

Zawsze możesz do czasu rozlewu zamówić kolejny fermentor z kranikiem, lub sam kranik i wywiercić dziurę w starym :)

Jak wlejesz bezpośrednio syrop do fermentora gdzie jest piwo na cichej to też nie dobrze, bo resztki osadów z dna znowu się poderwie i będzie syf.

 

Najlepiej będzie jak pisze dwesoly, więcej roboty, ale najbezpieczniej. Chociaż dla klarowności piwa lepiej by było jeszcze po cichej zdekantować do tanku pośredniego, no ale przy pierwszej warce i tak będziesz przeszczęśliwy jakie by nie wyszło :) W butelkach resztki drożdży powinny się ładnie ułożyć. Rozumiem, że nie chmieliłeś na zimno?

Chmieliłem na zimno wczoraj tuż po przelaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to bez przelania ciężko, bo chmielin ci nawłazi. A już na pewno odpada opcja z mieszaniem.

Pewnie masz zaworek do rozlewu, jak dodasz do tego długi wężyk, to możesz butelkować z wiadra bez kranika, na tej samej zasadzie jak przelewasz z wiadra do wiadra.

Edited by koval_blazej

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chmieliłem na zimno wczoraj tuż po przelaniu
No to musisz zdekantować do innego fermentora znad chmielin przed rozlewem, najlepiej przez jakąś siatkę nylonową lub rajstopę założoną na wylot wężyka. Chmiel z butelce to nic przyjemnego.

Zrób ten syrop z glukozy i wlej wszystko spowrotem do przepłukanego fermentora z kranikiem. Jak zadbasz o dobrą dezynfekcję to nic nie powinno się stać. Tylko staraj się za bardzo nie napowietrzać piwa przy rozlewie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tomasz83

Posłuchaj rady innego Tomasza :).

Raz też tak miałem.

Jak przypomnę sobie moje pierwsze warki a szczególnie te gdzie rozlewałem po cichej chmielone na zimno to uwierz mi.... po rozlewie z wiadra bez kranika... będziesz się czuł jak majtek po myciu pokładu tankowca szczoteczka do zębów.

Lejąc bezpośrednio w butelki nawciągasz syfu i drobinek chmielu. Po nagazowaniu kazada butelka po otwarciu wystrzeli Ci w kosmos gejzerem piany - taka jest  reakcja na drobinki chmielu które pływają w nieprzefiltrowanym piwie.

NAJLEPIEJ:

Kup sobie drugie wiadro z karnikiem. Zaoszczędzi Ci to rozpierduchy, bałaganu i górę czasu. 

Poprawnie rozmieszasz też surowiec do refermentacji.

 

Ewentualnie możesz poprostu przelać piwo 2x, najpierw do wiadra bez kranika, umyjesz wiadro z kranikiem wlejesz do niego surowiec do refrementacji i potem wężem ściągniesz znów do tego z kranikiem. Musisz tylko unikać napowietrzania. I też będzie dobrze.

:)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...