Skocz do zawartości
Tommi

Niewłaściwy pojemnik, co robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tydzień przed rozlewem pierwszej warki. Dziś sobie uświadomiłem, że popełniłem błąd i fermentacja cicha odbywa się w pojemniku z kranikiem a nie mam drugiego pojemnika z kranikiem, do którego włałbym surowiec do refermentacji (glukoza) i stamtąd rozlewał do butelek. Został mi tylko pojemnik bez kranika. Co robić? Czy przelać dwa razy, tak żeby rozlew prowadzić z fermentora z kranikiem, ale to ryzyko infekcji, czy też do pojemnika bez kranika najpierw wlać surowiec a potem piwo i stamtąd butelkowac? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na Twoim miejscu dodawał bym odmierzoną dawkę prosto do butelek i na to zlewał piwo, po zakapslowaniu wytelepał każdą i tyle

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz do czasu rozlewu zamówić kolejny fermentor z kranikiem, lub sam kranik i wywiercić dziurę w starym :)

Jak wlejesz bezpośrednio syrop do fermentora gdzie jest piwo na cichej to też nie dobrze, bo resztki osadów z dna znowu się poderwie i będzie syf.

 

Najlepiej będzie jak pisze dwesoly, więcej roboty, ale najbezpieczniej. Chociaż dla klarowności piwa lepiej by było jeszcze po cichej zdekantować do tanku pośredniego, no ale przy pierwszej warce i tak będziesz przeszczęśliwy jakie by nie wyszło :) W butelkach resztki drożdży powinny się ładnie ułożyć. Rozumiem, że nie chmieliłeś na zimno?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
42 minuty temu, Wuuu napisał:

Zawsze możesz do czasu rozlewu zamówić kolejny fermentor z kranikiem, lub sam kranik i wywiercić dziurę w starym :)

Jak wlejesz bezpośrednio syrop do fermentora gdzie jest piwo na cichej to też nie dobrze, bo resztki osadów z dna znowu się poderwie i będzie syf.

 

Najlepiej będzie jak pisze dwesoly, więcej roboty, ale najbezpieczniej. Chociaż dla klarowności piwa lepiej by było jeszcze po cichej zdekantować do tanku pośredniego, no ale przy pierwszej warce i tak będziesz przeszczęśliwy jakie by nie wyszło :) W butelkach resztki drożdży powinny się ładnie ułożyć. Rozumiem, że nie chmieliłeś na zimno?

Chmieliłem na zimno wczoraj tuż po przelaniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to bez przelania ciężko, bo chmielin ci nawłazi. A już na pewno odpada opcja z mieszaniem.

Pewnie masz zaworek do rozlewu, jak dodasz do tego długi wężyk, to możesz butelkować z wiadra bez kranika, na tej samej zasadzie jak przelewasz z wiadra do wiadra.

Edytowane przez koval_blazej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Chmieliłem na zimno wczoraj tuż po przelaniu
No to musisz zdekantować do innego fermentora znad chmielin przed rozlewem, najlepiej przez jakąś siatkę nylonową lub rajstopę założoną na wylot wężyka. Chmiel z butelce to nic przyjemnego.

Zrób ten syrop z glukozy i wlej wszystko spowrotem do przepłukanego fermentora z kranikiem. Jak zadbasz o dobrą dezynfekcję to nic nie powinno się stać. Tylko staraj się za bardzo nie napowietrzać piwa przy rozlewie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@tomasz83

Posłuchaj rady innego Tomasza :).

Raz też tak miałem.

Jak przypomnę sobie moje pierwsze warki a szczególnie te gdzie rozlewałem po cichej chmielone na zimno to uwierz mi.... po rozlewie z wiadra bez kranika... będziesz się czuł jak majtek po myciu pokładu tankowca szczoteczka do zębów.

Lejąc bezpośrednio w butelki nawciągasz syfu i drobinek chmielu. Po nagazowaniu kazada butelka po otwarciu wystrzeli Ci w kosmos gejzerem piany - taka jest  reakcja na drobinki chmielu które pływają w nieprzefiltrowanym piwie.

NAJLEPIEJ:

Kup sobie drugie wiadro z karnikiem. Zaoszczędzi Ci to rozpierduchy, bałaganu i górę czasu. 

Poprawnie rozmieszasz też surowiec do refermentacji.

 

Ewentualnie możesz poprostu przelać piwo 2x, najpierw do wiadra bez kranika, umyjesz wiadro z kranikiem wlejesz do niego surowiec do refrementacji i potem wężem ściągniesz znów do tego z kranikiem. Musisz tylko unikać napowietrzania. I też będzie dobrze.

:)

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, tomitomi13 napisał:

Ewentualnie możesz poprostu przelać piwo 2x

też bym tak zrobił w Twoim przypadku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup fermentor albo przelej 2 razy

Nie butelkuj z wiadra z chmielinami bo wszystkie piwa wylejesz

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×