Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

Otwocka warzelnia

Recommended Posts

Po ostatniej konferencji na Skypie Jejski poprosił abym wrzucił zdjęcia swojej kadzi warzelnej co też uczyniłem i zdjęcia są do wglądu w mojej galerii. W razie jakiś dodatkowych pytań postaram się rozwiać wątpliwości.

 

http://www.piwo.org/galeria/thumbnails.php?album=lastupby&uid=1505

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy szczeliny w filtrze mogą mieć szerokość 0.8-1,0 mm? albo jaka jest ich optymalna szerokość. Pozdrawiam

Edited by jarekm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiej pompy używasz? Co to za sterownik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szczeliny mają nieco ponad 1 mm bo 1 mm miała tarcza, używałem tej cienkiej do kwasówki. Najpierw zrobiłem filtr z otworów, ale szczeliny są dużo lepsze, ale teraz pracuje jeszcze nad dodatkowym systemem filtracji. Im ten pojemnik filtracyjny tym lepiej. Ja teraz mam 12 litrów, ale większy byłby lepszy.

 

Pompa jest od pralki 20 kilka wat, przed nią jest zawór do regulacji przepływu.

 

Sterownik kupiony na allegro od firmy http://szkoper.istore.pl/pl/cyfrowy-termostat-elektroniczny-model-rtsz-7v3.html, dołożyłem transformator, bo nie miał własnego zasilania wyłącznik i całość zamknąłem w obudowie. Przyczepiłem to do garnka tka aby było parę cm żeby się nie przegrzewał za bardzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz powiedzieć coś więcej o tym dodatkowym systemie filtracji? Ten się nie sprawdza?

Jestem na etapie projektowania podobnego ustrojstwa. I nie wiem z czego zrobić dno filtra.

Na razie planuje użyć blachy z otworkami o średnicy 2mm.

 

Mój pojemnik filtracyjny jest obliczony na 14,7l. 250x300. Myślisz ze potrzebny jest większy do standardowej warki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

z moich kilkumiesięcznych prac nad garnkiem wynika, że szczeliny są łatwiejsze w wykonaniu i nie zauważyłem pogorszenia filtracji. Po za tym lepiej jest zrobić ten pojemnik do filtracji szerszy i niższy, aby za bardzo nie zgniatała się warstwa ziarna. Jak zrobisz taki 14-15 litrów to to będzie zupełnie wystarczające na warkę 4-4,5 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.