Skocz do zawartości
tazy

Wydajność i moc

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka moc grzałek będzie odpowiednia dla garów 100l w systemie HERMS?

 

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mnie wychodzi że grzałka 5,5 kW spokojnie wystarczy.

 

Pewnie te nasze rozbieżności wynikają z przyjęcia innych wartości przyrostu temperatury. Tu powinno się przyjąć ok. 45-50 stopni Celsjusza. Dlaczego? Chcąc zacierać słód podgrzewamy wodę od temperatury ok. 15-20 do ok. 65 stopni. Chcąc gotować brzeczkę podgrzeamy ją od 65-75 stopni do temperatury wrzenia. Przyjmujemy więc przyrost ok. 45 stopni, który chcemy osiągnąć w ciągu godziny. Do obliczenia mocy elementu grzejnego potrzebnej do podgrzania określonej objętości wody przez dany przyrost temperatury w ciągu 1 godziny możemy posłużyć się również wzorem:

 

objętość wody x 4 x przyrost temperatury w stopniach Celsjusza / 3412

 

Podstawiamy nasze dane i otrzymujemy wynik 5,27 kW. Przyjmujemy najczęściej występującą grzałkę o wartości 5,5 kW.

Idąc dalej i podstawiając do drugiego formularza kalkulatora moc grzałki 5,5 kW dowiemy się, że od temperatury wygrzewu do temperatury wrzenia dla naszego gara 100 litrowego i użytej w nim grzałki 5500 watowej minie około 32 minut. Te nasze obliczenia i tak są trochę na wyrost ponieważ w garze 100 litrowym nie będziesz grzał 100 litrów wody.

 

Dla powyższych załóżeń proces zacierania i gotowania brzeczki w skrócie możemy podzielić na następujące etapy czasowe:
- podgrzewanie 60 minut
- zacieranie 60-120 minut

- podniesienie temperatury do mash outa 15-20 minut
- wysładzanie 30-90 minut
- doprowadzenie do wrzenia 20-30 minut
- gotowanie 60-120 minut
Wówczas nasz teoretyczny łączny czas na warkę mieści się w przedziale 245 - 440 minut. 

 

 

Edytowane przez PiwoLab

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×