Jump to content
Sign in to follow this  
Tommi

surowiec do refermentacji - na dno czy na powierzchnię

Recommended Posts

Witam,

Zrobiłem moje pierwsze piwo (APA 13,5 BLG), wczoraj zlałem na cichą i za tydzień będę butelkował dodając wcześniej glukozę do refermentacji. Według różnych kalkulatorów wychodzi mi, że potrzebuję między 125-134 gr glukozy. I teraz w związku z tym pytanie, bo chyba nie ma na nie bezpośredniej odpowiedzi na forum: czy glukozę dodaje się na dno innego zbiornika i wtedy zlewa się piwo czy można wlać rozpuszczoną glukozę do zbiornika, w którym teraz trwa fermentacja cicha i zamieszać porządnie.

 

Dzięki z góry za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roztwór cukru dajesz do nowego zbiornika. Możesz najpierw wlać roztwór i dopiero dekantować lub wlać roztwór do przelanego piwa i wtedy wymieszać całość.

Cichą robi się po to aby piwo dojrzało i się wyklarowało. Jak wlejesz i zamieszasz tam gdzie robiłeś cichą to cały osad z dna Ci się podniesie.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robie tak:

Gotuję wodę, mieszam z cukrem w odpowiedniej proporcji (z cukru przygotowuję roztwór o takim blg jakie miała brzeczka, dla 100g cukru do refermentacji piwa o ballingu 10 potrzebuję 1l wody).

Naczynie przykrywam folią aluminiową i wkładam do garnka z zimną wodą.

Dezynfekuję butelki (w międzyczasie raz czy 2 razy wymieniam wodę), wlewam roztwór do zdezynfekowanego fermentora i na to zlewam piwo. Podczas zlewania tworzy się wir i wszystko się samo miesza. Dodatkowo dla pewności opaloną łyżką mieszam delikatnie i rozlewam do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, ronson napisał:

z cukru przygotowuję roztwór o takim blg jakie miała brzeczka, dla 100g cukru do refermentacji piwa o ballingu 10 potrzebuję 1l wody

Przepraszam za off-topa. Jesteś  pewien, że da Ci to 10blg?

Na moją pamięć skala Ballinga jak i Plato to skale masowe. Zatem żeby uzyskać 10 blg potrzebujesz w kilogramie gotowej brzeczki mieć rozpuszczone 100 gramów cukrów. Kilogram brzeczki to nie jest jej litr.

Mi wychodzi, że mieszając 100 gramów cukru w litrze wody uzyskujemy około 9.1 blg. Może być też tak, że coś źle pamiętam.

Jeżeli zależy Ci na litrze brzeczki o ekstrakcie 10 blg to możesz założyć, że cukry zawarte w brzeczce stanowią objętościowo 0.62 ich suchej wagi 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W temperaturze 99 stopni 1l wody to 0.95kg.

Dla uproszczenia przyjmuję, że 1l wody = 1kg

Zależy mi żeby roztwór wody i cukru miał 10 BLG, a nie na litrze brzeczki o takim ekstrakcie (tak czytałem gdzieś na forum jak szukałem informacji przed moim pierwszym rozlewem)

Edited by ronson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...