Skocz do zawartości
EU8N

Pytania początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty.

Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brewkit = gotowa mieszanka

 

Zwykly cukier sprawi, ze piwo bedzie wytrawniejsze. Nie masz po co dodawac go do bittera. Tylko do refermentacji.

 

Ilosc alkoholu zalezy glownie od ilosci fermentowalnych cukrow w brzeczce i gatunku drozdzy.

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam.
Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty.
Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier?
Brewkit to puszka, w której masz syrop (ciekły ekstrakt ze słodów, na ogół chmielony), rozrabiasz w wodzie, dodajesz drożdże, pilnujesz fermentacji i już. W opcji są jeszcze ekstrakty niechmielone (to samo co Brewkit, ciekłe lub suche, w proszku, ale samemu musisz nachmielic), albo zacieranie.

Ilość alkoholu zależy od:
- drożdży (niektóre odfementowuja głębiej niektóre plycej),
-w zależności od tego z czego robisz:
* brewkit - generalnie nie od Ciebie, możesz eksperymentować z niższą niż przewidziana ilością wody albo dodawaniem cukru co zwiększy ilość alkoholu ale zmniejszy treściwość piwa
* ekstrakty - właściwie to samo
* zacieranie - zależy od tego w jakiej temperaturze zatrzesz (rzuć okiem na wiki dokładniej)
I to chyba tyle.

Nie wiem co masz na myśli przez gotowa mieszanke, kojarzy mi się to tylko z pasza dla zwierząt :v Jeśli zestaw surowców, no to patrz zacieranie.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za podpowiedź.Mam drożdże Safale 04,dobre są?Tak chodziło mi o zestaw surowców 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do bittera to niezły wybór, musisz tylko uważać na temperaturę fermentacji (ale to się tyczy każdego gatunku drożdży).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie o blg.... W, ktorym momencie mierzymy poczatkowe blg, a w którym końcowe?Ponoć to też wplywa na stężenie alkoholu, nawet jest wzór? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, EU8N napisał:

Mam jeszcze pytanie o blg.... W, ktorym momencie mierzymy poczatkowe blg, a w którym końcowe?

Początkowe przed zadaniem drożdzy na PRZESTUDZONEJ brzeczce (ok 20C)

 

Końcowe, przed dodaniem surowca do refermetacji.

 

Polecam za początek zapoznanie się z:

https://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

a najlepiej z:

https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna

 

 

a odpowiadając dalej:

 

12 minut temu, EU8N napisał:

Ponoć to też wplywa na stężenie alkoholu, nawet jest wzór? 

Wynika własnie z różnicy OG (gestość początkowa) i FG - (gęstość końcowa)

WZÓR:

((OG-FG)/0,75)*100

https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie

Edytowane przez tomitomi13

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o ilość wody podczas zacierania?

Jeśli tak to 3-3.5l/kg słodu

Do obliczania IBU są wzory

Polecam Ci założyć konto na brewness.com.

Wybierz styl i wpisz recepturę.

Przy układaniu chmieli zacznij od aromatycznych, a potem dodaj goryczkowych do pożądanej wartości IBU

Edytowane przez ronson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejne pytanie . Określenie długo warzone,co to znaczy?Długo zacierane czy długo fermentowane(tylko która fermentacja).I czym dłużej warze tym lepsze piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, ronson napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o ilość wody podczas zacierania?

Jeśli tak to 3-3.5l/kg słodu

Do obliczania IBU są wzory

Polecam Ci założyć konto na brewness.com.

Wybierz styl i wpisz recepturę.

Przy układaniu chmieli zacznij od aromatycznych, a potem dodaj goryczkowych do pożądanej wartości IBU

Dzięki, skorzystałem, założyłem i wszystko stało się jaśniejsze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, EU8N napisał:

Kolejne pytanie . Określenie długo warzone,co to znaczy?Długo zacierane czy długo fermentowane(tylko która fermentacja).I czym dłużej warze tym lepsze piwo?

Naświetl kontekst, w którym spotkałeś się z tym sformułowaniem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Długo warzone = długo gotowane.

Godzina gotowania starczy, chyba że chcesz odparować wodę (zagęścić brzeczkę).

Długo warzone to reklamowe robienie wody z mózgu w stylu, nasze piwo jest zajebiste i wyjątkowe. Albo mylą warzenie z leżakowaniem.
Niektóre piwa powinny leżakowac długo. Lagery tradycyjnie 1 tydzien na każdy stopień ekstraktu. Piwo 10 blg leżakuje 10 tygodni.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, PiotrM napisał:

Długo warzone = długo gotowane.

Godzina gotowania starczy, chyba że chcesz odparować wodę (zagęścić brzeczkę).

Długo warzone to reklamowe robienie wody z mózgu w stylu, nasze piwo jest zajebiste i wyjątkowe. Albo mylą warzenie z leżakowaniem.
Niektóre piwa powinny leżakowac długo. Lagery tradycyjnie 1 tydzien na każdy stopień ekstraktu. Piwo 10 blg leżakuje 10 tygodni.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
 

Dzięki o to mi chodziło.Słyszalem to w reklamie piwa😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Za wiki: Warzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym.

 

link do całości

 

Więc, w szerszym ujęciu, warzenie to również leżakowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oki...temat ogarnięty.Ale znowu mam pytanko.Do zacierania nie używam całej ilości wody tylko około połowy?Po filtracji, należy wysłodzic brzeczkę,czyli dolewać wody o odpowieniej temperaturze, aż osiągnie się zamierzoną ilość?Następnie zagotowujemy całość i tu mam problem.Przykład z przepisu pewnego pana.Gotować 60 min.:

          Chmiel x 15 min.

          Chmiel x 10 min.

          Chmiel y 10 min.

Ja to rozumiem jako najpierw gotować bez chmielu 60 min. i potem dodawać odp. Chmiel na odpowiedni czas?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, EU8N napisał:

Ja to rozumiem jako najpierw gotować bez chmielu 60 min. i potem dodawać odp. Chmiel na odpowiedni czas?

Nie.

Czas gotowania to standardowo 60 minut.

Zapis powyżej oznacza najprawdopodobniej, że chmiel x został dodany na ostatnie 15 minut z tych 60, czyli po upływie 45 minut od chwili gdy zawrzało a chmiele x i y na ostatnie 10 minut z tych 60, czyli po upływie 50 minut od chwili gdy zawrzało.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, zasada napisał:

Nie.

Czas gotowania to standardowo 60 minut.

Zapis powyżej oznacza najprawdopodobniej, że chmiel x został dodany na ostatnie 15 minut z tych 60, czyli po upływie 45 minut od chwili gdy zawrzało a chmiele x i y na ostatnie 10 minut z tych 60, czyli po upływie 50 minut od chwili gdy zawrzało.

Bardzo ci dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znowu pytanko.Czy delikatna piana i bulgotanie w rurce oznacza fermentację prawidłową???Na YouTube widziałem, że piana jest spora ,u mnie taka sobie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się. Potrzymaj piwko na fermentacji tyle ile zakładałeś i zmierz BLG. Jeśli nie robisz FFT to po trzech dniach zmierz ponownie, jeśli się nie zmieni - przelewaj na cichą, albo butelkuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, ronson napisał:

Nie przejmuj się. Potrzymaj piwko na fermentacji tyle ile zakładałeś i zmierz BLG. Jeśli nie robisz FFT to po trzech dniach zmierz ponownie, jeśli się nie zmieni - przelewaj na cichą, albo butelkuj.

Dzięki,dopiero dwa dni się fermentuje,jeszcze według zaleceń jakieś dwa i pół tygodnia.Nie otwieram,nie dotykam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz?

 

Gorniaki najlepiej fermentować w dolnym zakresie temperatur. Jeśli masz s-04 to najlepiej przez pierwsze 3 dni trzymać ok 15st, a później trochę podnieść. Jak masz wysoka temperature(powyżej 20st) to mogły już większość zjeść

Edytowane przez Mikas86

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×