Jump to content
Sign in to follow this  
EU8N

Pytania początkującego

Recommended Posts

Witam.

Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty.

Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brewkit = gotowa mieszanka

 

Zwykly cukier sprawi, ze piwo bedzie wytrawniejsze. Nie masz po co dodawac go do bittera. Tylko do refermentacji.

 

Ilosc alkoholu zalezy glownie od ilosci fermentowalnych cukrow w brzeczce i gatunku drozdzy.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.
Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty.
Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier?
Brewkit to puszka, w której masz syrop (ciekły ekstrakt ze słodów, na ogół chmielony), rozrabiasz w wodzie, dodajesz drożdże, pilnujesz fermentacji i już. W opcji są jeszcze ekstrakty niechmielone (to samo co Brewkit, ciekłe lub suche, w proszku, ale samemu musisz nachmielic), albo zacieranie.

Ilość alkoholu zależy od:
- drożdży (niektóre odfementowuja głębiej niektóre plycej),
-w zależności od tego z czego robisz:
* brewkit - generalnie nie od Ciebie, możesz eksperymentować z niższą niż przewidziana ilością wody albo dodawaniem cukru co zwiększy ilość alkoholu ale zmniejszy treściwość piwa
* ekstrakty - właściwie to samo
* zacieranie - zależy od tego w jakiej temperaturze zatrzesz (rzuć okiem na wiki dokładniej)
I to chyba tyle.

Nie wiem co masz na myśli przez gotowa mieszanke, kojarzy mi się to tylko z pasza dla zwierząt :v Jeśli zestaw surowców, no to patrz zacieranie.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie o blg.... W, ktorym momencie mierzymy poczatkowe blg, a w którym końcowe?Ponoć to też wplywa na stężenie alkoholu, nawet jest wzór? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, EU8N napisał:

Mam jeszcze pytanie o blg.... W, ktorym momencie mierzymy poczatkowe blg, a w którym końcowe?

Początkowe przed zadaniem drożdzy na PRZESTUDZONEJ brzeczce (ok 20C)

 

Końcowe, przed dodaniem surowca do refermetacji.

 

Polecam za początek zapoznanie się z:

https://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

a najlepiej z:

https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna

 

 

a odpowiadając dalej:

 

12 minut temu, EU8N napisał:

Ponoć to też wplywa na stężenie alkoholu, nawet jest wzór? 

Wynika własnie z różnicy OG (gestość początkowa) i FG - (gęstość końcowa)

WZÓR:

((OG-FG)/0,75)*100

https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie

Edited by tomitomi13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o ilość wody podczas zacierania?

Jeśli tak to 3-3.5l/kg słodu

Do obliczania IBU są wzory

Polecam Ci założyć konto na brewness.com.

Wybierz styl i wpisz recepturę.

Przy układaniu chmieli zacznij od aromatycznych, a potem dodaj goryczkowych do pożądanej wartości IBU

Edited by ronson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne pytanie . Określenie długo warzone,co to znaczy?Długo zacierane czy długo fermentowane(tylko która fermentacja).I czym dłużej warze tym lepsze piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, ronson napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o ilość wody podczas zacierania?

Jeśli tak to 3-3.5l/kg słodu

Do obliczania IBU są wzory

Polecam Ci założyć konto na brewness.com.

Wybierz styl i wpisz recepturę.

Przy układaniu chmieli zacznij od aromatycznych, a potem dodaj goryczkowych do pożądanej wartości IBU

Dzięki, skorzystałem, założyłem i wszystko stało się jaśniejsze

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, EU8N napisał:

Kolejne pytanie . Określenie długo warzone,co to znaczy?Długo zacierane czy długo fermentowane(tylko która fermentacja).I czym dłużej warze tym lepsze piwo?

Naświetl kontekst, w którym spotkałeś się z tym sformułowaniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Długo warzone = długo gotowane.

Godzina gotowania starczy, chyba że chcesz odparować wodę (zagęścić brzeczkę).

Długo warzone to reklamowe robienie wody z mózgu w stylu, nasze piwo jest zajebiste i wyjątkowe. Albo mylą warzenie z leżakowaniem.
Niektóre piwa powinny leżakowac długo. Lagery tradycyjnie 1 tydzien na każdy stopień ekstraktu. Piwo 10 blg leżakuje 10 tygodni.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, PiotrM napisał:

Długo warzone = długo gotowane.

Godzina gotowania starczy, chyba że chcesz odparować wodę (zagęścić brzeczkę).

Długo warzone to reklamowe robienie wody z mózgu w stylu, nasze piwo jest zajebiste i wyjątkowe. Albo mylą warzenie z leżakowaniem.
Niektóre piwa powinny leżakowac długo. Lagery tradycyjnie 1 tydzien na każdy stopień ekstraktu. Piwo 10 blg leżakuje 10 tygodni.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
 

Dzięki o to mi chodziło.Słyszalem to w reklamie piwa😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za wiki: Warzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym.

 

link do całości

 

Więc, w szerszym ujęciu, warzenie to również leżakowanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki...temat ogarnięty.Ale znowu mam pytanko.Do zacierania nie używam całej ilości wody tylko około połowy?Po filtracji, należy wysłodzic brzeczkę,czyli dolewać wody o odpowieniej temperaturze, aż osiągnie się zamierzoną ilość?Następnie zagotowujemy całość i tu mam problem.Przykład z przepisu pewnego pana.Gotować 60 min.:

          Chmiel x 15 min.

          Chmiel x 10 min.

          Chmiel y 10 min.

Ja to rozumiem jako najpierw gotować bez chmielu 60 min. i potem dodawać odp. Chmiel na odpowiedni czas?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, EU8N napisał:

Ja to rozumiem jako najpierw gotować bez chmielu 60 min. i potem dodawać odp. Chmiel na odpowiedni czas?

Nie.

Czas gotowania to standardowo 60 minut.

Zapis powyżej oznacza najprawdopodobniej, że chmiel x został dodany na ostatnie 15 minut z tych 60, czyli po upływie 45 minut od chwili gdy zawrzało a chmiele x i y na ostatnie 10 minut z tych 60, czyli po upływie 50 minut od chwili gdy zawrzało.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, zasada napisał:

Nie.

Czas gotowania to standardowo 60 minut.

Zapis powyżej oznacza najprawdopodobniej, że chmiel x został dodany na ostatnie 15 minut z tych 60, czyli po upływie 45 minut od chwili gdy zawrzało a chmiele x i y na ostatnie 10 minut z tych 60, czyli po upływie 50 minut od chwili gdy zawrzało.

Bardzo ci dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się. Potrzymaj piwko na fermentacji tyle ile zakładałeś i zmierz BLG. Jeśli nie robisz FFT to po trzech dniach zmierz ponownie, jeśli się nie zmieni - przelewaj na cichą, albo butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, ronson napisał:

Nie przejmuj się. Potrzymaj piwko na fermentacji tyle ile zakładałeś i zmierz BLG. Jeśli nie robisz FFT to po trzech dniach zmierz ponownie, jeśli się nie zmieni - przelewaj na cichą, albo butelkuj.

Dzięki,dopiero dwa dni się fermentuje,jeszcze według zaleceń jakieś dwa i pół tygodnia.Nie otwieram,nie dotykam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz?

 

Gorniaki najlepiej fermentować w dolnym zakresie temperatur. Jeśli masz s-04 to najlepiej przez pierwsze 3 dni trzymać ok 15st, a później trochę podnieść. Jak masz wysoka temperature(powyżej 20st) to mogły już większość zjeść

Edited by Mikas86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...