Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry sie z Państwem. 

 

Jako, że to mój pierwszy wpis przy okazji pierwszej Warki i pierwszych problemów napotkanych już w drugim dniu fermentacji, proszę wybaczyć brak powitań w odpowiednim wątku. Obiecuje - nadrobię. 

Otóż sprawa wyglada tak, że w dniu wczorajszym nastawiłem dwie puszki pszenicznego WESa w płynie, jedna nachmielona, druga nie. Zagotowałam to w 5 litrach wody, starannie wymieszałem, wlałem do wiadra, dopełniłem wiadro zimną wodą, temp ustalona na 20-21 st C. 

I tu wydarzyła się tragedia. Mój duży fermentor uległ delikatnemu szkodzeniu. Pęknięta pokrywa i brak szans na inną. 

Umyłem i wysterylizowalem trzy 10l wiadra, zlałem po 7-8 litrów brzeczki do każdego i zadałem „równą” ilość drożdży (WB-06) do każdego z nich. Wiadra wsadziłem do styropianowego pudła. No i teraz rezultat jest taki. że jedno wiadro „bulka” aż miło, pozostałe dwa, niestety cisza. Wiem, nie musi bulkać żeby fermentacja miała miejsce. Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Bartosz Wyderka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał:

 Ale dlaczego w jednym bulka, a w drugim nie ? 

Piana jest?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Bartosz Wyderka napisał:

To by oznaczało ze muszę otworzyć 😱 będę w domu, sprawdzę. 

Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Lasek napisał:

Najpierw sprawdz czy masz szczelnie docisniete pokrywy w dwoch nie bulkajacych wiadrach. 

 

To sprawdziłem jako pierwsze bo wiadra są niestety z odzysku. Pokrywy dociśnięte. Być może jest jakiś problem z samym wiadrem lub uszczelka od rurki nie trzyma tak jak powinna. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda jakby fermentowało w najlepsze. Piana była nawet wyższa, co widać po śladach na ściankach wiadra. Musiała być pokrywa nie szczelna. Zostaw, nie zaglądaj bo złapiesz jakiegoś syfa.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na przyszłość: podświetl latarką bok fermentora i będzie widać resztki piany na ściance. Nie trzeba otwierać:)

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×